Röyksopp - Junior

Maskinen har sjel

Röyksopp: Junior Virgin/EMI] Teknofreaks! Særinger som sender sine egne stemmer gjennom effekter og instrumenter når de intervjues! De bare leiker med oss! Ja, Röyksopp vil gjerne leike – det høres ut som de veiver med en laserpistol og har et helt kor som brøler at de er ”ready for it!”. Og skal du forsøke å […]

Skrevet av:
Publisert 14:28 25 mars, 2009

Röyksopp: Junior

Virgin/EMI]

Röyksopp. Foto: Promo

Röyksopp. Foto: Promo

Teknofreaks! Særinger som sender sine egne stemmer gjennom effekter og instrumenter når de intervjues! De bare leiker med oss!

Ja, Röyksopp vil gjerne leike – det høres ut som de veiver med en laserpistol og har et helt kor som brøler at de er ”ready for it!”. Og skal du forsøke å skru fra hverandre komponentene, har du en stor jobb foran deg. Det ligger mye lykke i detaljene her. Men det minste vi kan vente av disse to, er jo smart produksjon. Hele sjangeren er bygget på å gni popen inn ved hjelp av alle tilgjengelige elektroniske triks.

Men Norges, kanskje, beste elektropopingeniører går heldigvis lenger. En ting er at de kjører beinhardt teknoritt med Karin Dreijer-Andersson (The Knife, Fever Ray). De tør også å mose hele Norges englestemme, Anneli Drecker, gjennom den forhatte effekten autotune. Stygt – vakkert – stygt – vakkert.

Løsning og avløsning gir følelsen av at alt faller på plass. De lar maskinene regjere et kaldt rom, for å la Robyns stemme ta kontrollen akkurat når det trengs. For å gi noen eksempler på når Brundtland og Berge lar motet og teften styre.

«Happy Up Here»:

[youtube KmcPeuf5aXo]

Det finnes partier her som kunne overraska ennå mer. Men i tillegg til alt det andre ei fin elektropopplate bør være, er Junior dialektisk: Menneskets utvikling mot et mål fornemmes. Og det målet er et bedre sted enn der vi er i dag.

SIri Narverud Moen

Tags: , , , , ,

Del "Maskinen har sjel"
 

11 kommentarer på “Maskinen har sjel”

 1. Men!
  Men!
  Er det ikke…
  Akkurat samme sangen som sist?

 2. eivin sier:

  drit kjedelig låt.
  Høres ut som om syntene står på samme lyder som forige plate

 3. off. flau anmeldelse.. i firdaposten altså.

 4. Siri Narverud Moen sier:

  «Happy up here» er en daffere ambassadør for plata Junior enn nevnte sanger med Robyn, Anneli og Karin D på vokal. «Tricky tricky» med sistnevnte savner beinhardt sidestykke i nordisk elektropop, mener jeg.

 5. LarsG sier:

  Hehe, aritg anmledelse i firdaposten :-D
  Også trekke frem depeche mode da, som med sitt Sounds of the Universe viser at de virkelig ikke har noe mer å gi.
  Röyksopp derimot har kommet med, etter min mening, det beste albumet laget av noen nordmenn noensinne

 6. Nora sier:

  JA, Lars G! Jeg er fullstendig enig, dette er utrolig bra. Vision one for eksempel… we’ve already evolved into machines…

 7. «Vision One» er noe av det kuleste jeg har hørt noen gjøre med en synth ever. Det er fantastisk fint og tøft på en gang.

  Gleder meg VELDIG til «Senior» kommer senere i år. Håper de tar den enda mer ut enn på «Junior».

  Ellers var jo korpsversjonen de nettopp ga ut på iTunes aldeles kostelig. Stor humor.

 8. [...] fjorårets Junior var dansbar popelektronika med blant andre Fever Ray og Robyns vokal som en viktig ingrediens, er [...]

 9. [...] Denne uken slapp Röyksopp albumet Senior; en motpol til, og reaksjon på, fjorårets utgivelse Junior. [...]

Legg igjen en kommentar