Foto/illustrasjon: Promo/NRK

Foto/illustrasjon: Promo/NRK

Se opp for disse

10 norske band og artister som kommer til å prege 2011.

Skrevet av:
Publisert 9:56 3 januar, 2011

Hvert år utmerker noen band seg i større grad enn andre; nye prosjekter ser dagens lys og atter andre tar steget fra startgrop til debutalbum. Mange håpe- og talentfulle får verdifull spillejobb på Bylarm og oppmerksomhet fra Urørt.

Vi har valgt å trekke fram ti norske artister og band vi synes fortjener din oppmerksomhet i tida fremover – og som vi tror kommer til å ha preget året som har gått når kalenderen viser 2012.

Aristillus

De er det yngste bandet som noen gang har blitt signert til Fysisk Format – og det som utmerker seg mest blant en lang rekke hardcoreband som markerer terreng blant annet på Urørt for tida. De fire guttene fra Høybråten i Oslo serverer så rå energi som bare gutter under myndighetsalder klarer, og var blant de første banda som sikret seg spillejobb på neste års Bylarm. Aristillus slipper debutskiva si i februar – og den ferske EPen Exit, Evolve tyder på at vi har mye godt i vente.

Les også: Noe helt nytt innen norsk hardcore
Les også: Aristillus er ukas urørt
Hør: Aristillus på Urørt

Norma Sass

Som liveband har allerede den tidligere Zoom Urørt-vinneren vist seg å ha noe sterkt i emning. 24. januar gir popkvintetten, anført av  Thea Glenton Raknes’ inderlige og karakteristiske vokal, ut debutskiva. Etter potensialet de har vist både live og på fjorårets EP A Dance Of Victory The Morning After å dømme kan vi vente oss et album som balanserer perfekt mellom det sukkersøte og det insisterende.

Les også: Vant Zoom-finalen.
Anmeldelse: Norma Sass, Bylarm 2009 (4)
Hør: Norma Sass på Myspace

Proviant Audio

I studio er Proviant Audio det 18 år gamle produsenttalentet Mathias Stubø, som leker seg med jazz, house, funk og disko – live har med seg et tolvmannsband. Noe av det mest fascinerende med Proviant Audio er  evnen hans til å utnytte både live- og studioformatet på best tenkelig vis. Urørt la merke til Mathias allerede da han var 14 år, og etter å ha utmerket seg på Bylarm og en rekke festivaler i fjor, jobber han nå med debutalbumet Real Love Tastes Like This.

Les også: Oppsiktsvekkende produsenttalent
Hør: Proviant Audio på Urørt

Deathcrush

De er ekstremt ferske; men har vist seg å være så overbevisende live at de allerede har blitt booket til det amerikanske musikkbransjetreffet SXSW, som første norske band ut. Deathcrush spiller skitten, energisk rock, og har allerede en positivt summende livehype hengende ved seg. De har foreløpig ingen albumplaner, men dersom du får sjansen til å sjekke dem ut på Bylarm eller andre festivaler kan du fort ende med å bli en av dem som håper de snart legger slike.

Hør: Deathcrush på Urørt

The Turns

Anders Tjores vokal er kjent fra Montée. The Turns er et prosjekt han har ruget på lenge – og som nå er satt til livet sammen med et knippe andre musikere med fartstid fra andre band. Debutskiva Turns Out er like rundt hjørnet, og byr på storslagen pop av det utforskende og eksperimentelle slaget.

Hør: The Turns på Myspace

Dreamon

Det står nokså labert til med ny, norsk hiphop for tida, men Dreamon ser ut til å kunne gjøre noe med dét. Han har jobbet med en lang rekke etablerte produsenter og artister, og bra flow, en kul stemme og en sterk og variert mixtape sluppet på nett i fjor høst legger lista høyt for hva vi kan forvente når  Oslo-guttens oppfølger til The Dreamix slippes.

Hjemmeside: Dreamon
Last ned: Gratis mixtape

Team Me

Da Marius Drogsås Hagen (fra blant annet SiN) sitt enmannprosjekt plutselig havnet i fjorårets Urørt-finale, måtte han stable et seksmannsband på beina til debutkonserten. Snøballen begynte å rulle, og både norske og utenlandske musikkelskere har trykket Team Mes svevende og lekne orkesterpop til sitt bryst. Singelen «Weathervanes & Chemicals» er første smakebit fra albumet de nå jobber med, og som mest sannsynlig slippes i løpet av 2011.

Les også: Team Me er ukas urørt
Hør: Team Me på Myspace

Dennis Jr

Foruten å være broren til Lindstrøm-makker Christabelle er Dennis Jr en produsent, trommis og DJ som gir ut egen og andres musikk via plateselskapet Akustikk Recordings. Hans første album «Elektro Donkey» er ferdigstilt og kommer forhåpentligvis til  å bli sluppet i løpet av året.  I tillegg blir Dennis Jrs funky, boblende, kosmiske disko å høre på Bylarm.

Hjemmeside: Dennis Jr.
Hør: Dennis Jr på Myspace

Honningbarna

De som har sett Honningbarna live kan skrive under på at bandet sprer en tilsynelatende ukontrollert energi. Tenåringene er aktuelle både med sin første EP og signaturlåta til filmen Fritt Vilt 3. Honningbarna lager spinnvill pønk med cello, og var ett av de første banda som ble plukket ut til å spille på årets Bylarm. De starter innspillingen av debutalbumet sitt til våren.

Les også: Honningbarna er ukas urørt
Les også: Honningbarna blir fritt villt
Hør: Honningbarna på Urørt

Young Dreams

Bergenskollektivet som huser blant andre Matias Tellez og Chris Holm tryllet deilige Brian Wilson-vibber og velprodusert pop frem fra ingensteds. De plukket ut til årets Bylarm før de hadde spilt sin første konsert, og dersom Young Dreams følger opp det ekstremt spennende og lovende førsteinntrykket, kan vi ha med 2011s største norske popsensasjon å gjøre.

Hør: Young Dreams på Facebook

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Del "Se opp for disse"
 

67 kommentarer på “Se opp for disse”

 1. Er veldig rart at Susanne Sundfør ikke er med her!

  • Roger Hansen sier:

   Øhm.. Hvorfor er det veldig rart?

  • t sier:

   Er veldig rart at A-ha ikke er med her!

   • Daniel sier:

    Humre humre…

    • balle sier:

     Dette er bullshit!!

     Disse artistene er de P3 kommer til å satse på neste år og vil prøve å tvinge deg som lytter å skjønne at er bra. Har du ikke «skjønt det» så vil P3 spille disse artistene igjen og igjen som den jævla jukebox radioen den har blitt helt til du overgir deg og blir hjernevasket.

     P3 har inntatt en slags diktator-posisjon i Norsk musikkverden der de feilaktig mener de har oppdaget nærmest hver artist som har senere slått an. Denne FrP holdningen innen musikk verden er ikke bare veldig arrogant men også ganske manipulativ. Den skaper en facistisk holdning til hvor musikk kommer fra. Det P3 sier er nært noe slikt: «All god musikk i Norge oppdages av oss, for vi er eliten som har bedre musikksmak enn dere!»

     Lydverket i seg selv er en kopi av Musikbyrån fra SVT, noe som kanskje ikke er så rart lenger da de i tillegg nå samarbeider med de. Det er vel og bra, men når de er så dominert av P3 som de er klarer de ikke lenger å gi oss seerne gode alternativ, da de er redde for å «miste ansikt» ut ifra P3s diktatoriske «hvem av disse av «våre» slår an i fremtiden» holdning. Dette igjen medfører at vi, seerne blir taperne da Lydverket må være en forlenget arm av P3 og ikke lenger kunne være en relativt indipendent tv program som gir oss gode reportasjer og tips om musikk som ikke nødvendigvis er på P3s – A eller B liste.

     Og for de som fulgte med fra XL og 90tallets herlige P3 tid, vet at denne forandringen kom med Håkon Moslet.

     • balle sier:

      Sorry. Dette innlegget var ikke ment som et svar på deres kommentarer men skulle stå som en egen kommentar.

     • NoraD sier:

      Du, Balle? Du kan jo bare la være å høre p3, du vet det ikke sant?

      • Stef sier:

       Helt greit. Liker du ikke radioprogrammen, kan du jo bare holder kjeft og ikke hører radio, den er en instilling som jeg godkjenner ikke. Hvis elskete radiostasjoner kommer å bli tull, har noen jo lov a sier det?

       • tommy sier:

        Poenget er ikke å bare la vær å høre ! Nrk har et ansvar som allmennkringaster !
        P3 er NRK`s ungdommskanal og da er det litt utrolig at de spiller den minst ungdommelige musikken av alle ! og mP3 spiller jo akkurat det samme som P3.. !!
        Kriterier for å bli spillt på p3:
        Vær norsk , bli med i mgp, opptre på Skavlan, eller syng om oslo.

        Vi sees vel ikke på sensation i oslo i april Bugge for sånn musikk har du visst allt for mange fordommer imot !

 2. Ah, digg artikkel Trine!

 3. Andreas sier:

  Dere mangler Your Headlights Are On og Einar Stray. Ellers fin liste!

 4. Kristoffer sier:

  For en jævla spøk. Deathcrush har åpenbart noe på gang, ellers er det det samme uinteressante trashet hvert år.

  Desto tristere er det at lydverket og p3, som oligarkene de er, i stor grad dikterer hypen i pseudo-hipster-Norge.

 5. Nina sier:

  ….. Litt originalitet hadde ikke skadet gett…. mange meget dyktige musikere i Norge, men det er som i resta av verden, at ska en lykkes på det kommerse markedet, så… må man lage publikums vennlig musikk… men (!) det er faktisk sånn også, at folk flest er ganske ukritiske til musikk, det som spilles på radio, er det de hører på… og ikke noe galt i det, men det betyr ikke at det går an og sjekke ut litt annen musikk også. Halvnakene jenter som vrikker på rumpa, uorginal musikk, – er stort sett det som vises på musikk kanaler, – og høres i radio. Det er ganske mange der ute som faktisk kan synge, og som ikke har noen intensjoner om å stå halvnaken på TV for å selge plater, og hvis flere blir litt kritiske til dagens musikk, så er det litt mere håp for at vi vil komme te å se mere av de på TV og høre de i radio i fremtida. En dag ska jeg starte en egen radio kanal, og en egen TV kanal, – der man spiller musikk med stor M, der indivudalitet, kvalitet og integritet! Og jeg veit at jeg har flere med meg! Bra Norske artister; Sus. Sundfør, Bertine Z, Kaizers, Christel Alsos, Thomas D, Egil Olsen, – for å nevne noen….

  • steve sier:

   Hva er det DU prater om da?

  • Jonas sier:

   Den bitterheten hører ikke hjemme som kommentar på denne artikkelen, som prøver å promotere norsk musikk av nettopp kreative, talentfulle band. Kritikken din går så vidt jeg ser på kanaler som MTV, som ingen med genuin interesse for musikk søker til… Dersom kritikken går på musikk som f. eks. lydverket presenterer, foreslår jeg rett og slett at du tar deg tid til å faktisk sjekke ut denne musikken, for det kan du åpenbart ikke ha gjort.

 6. akn sier:

  Hva med Lama?

 7. kakemann sier:

  Savner Velferd på listen!
  http://www.myspace.com/velferd

 8. lite tips sier:

  synes det engelsk-norske Oslobandet CASA MURILO burde vært med på denne lista! spille på p3 for tiden, har spilt inn plate produsert av sjur lyseid (vokalist i monzano og the little hands of asphalt) og spilt en rekke overbevisende konserter i løpet av året, da særlig i oslo. fortjener oppmerksomhet :)

 9. lite tips sier:

  ja, enig i at disse burde vært med
  - casa murilo
  - velferd
  - einar stray

  og forza!

 10. Drix sier:

  Har selv kommet med noen tips på Edits.no, og er enig med flere, men sjekk det gjerne ut for ekstra tips! Of Norway, Bygdin, Your Headligts Are On, Team Me og Deathcrush.. bl.a.

  http://www.edits.no/2010/09/bylarm-2011-med-bidragsrekord/
  http://www.edits.no/2010/10/bylarm-slipper-arets-demoartister/

 11. Tore B. kristiansen sier:

  Har dere glemt Oslo Ess?????????

 12. Gary B sier:

  Ronny Pøbel kommer til sprenge 2011 i fillebitter med sin herlige 1-2-3 punkrock

 13. !! sier:

  ELSKER YOUNG DREAMS!!!

 14. Ole Peder sier:

  Her mangler 22 og Your Headlights Are On med flere. Musikk-Norge klager over mangel på band fra Trondheim, men problemet er vel heller at ingen skriver om dem.

 15. Truls sier:

  Sharing! Out Loud burde kanskje ikke vært med, men de burde fått mer oppmerksomhet! Grunn til at jeg noe motvillig sier at de ikke burde vært med, er at de ikke har det store navnet i musikknorge enda. Men for alles del håper jeg de snart kommer ut i lyset! Det er dessverre en trend i Norge at det skal synges på norsk å være særest mulig! Ny og såkalt spennende musikk fra norske artister som synger på norsk, og ikke kommer til å selge en plate utenfor landets grenser. JA til deilig pop/rock i 4 flate:D

 16. nina v b sier:

  innmari bra at dere har har fått med Proviant, på tide! så tidenes festeste konsert med de på dattera! sjukeste!

 17. VegardSjef1 sier:

  Charlotte Qvale (The Wheel, låta ligger på Urørt) hadde glidd greit inn på lista, på toppen av den. Plata kommer i følge urørtsida i 2011, det kan bli big.

 18. [...] De har bare lagt ut tre låter på nettet, men forventningene er allerede på plass til denne løst sammensatte gjengen av bergensbaserte musikere. Fram til for halvannen måned siden hadde bandet aldri spilt live, og den dag i dag er den eneste tilgjengelige musikken deres tre låter som er lagt ut på nett. Like fullt ble de allerede i høst plukket ut blant demobandene til by:Larm 2011, som går av stabelen i midten av februar. I likhet med by:Larm-juryen har vi latt oss imponere av Young Dreams. [...]

 19. linda sier:

  Sier bare look out for Norsk reggae aka Admiral P

 20. grete sier:

  Vet dere gentlig hva eye emmajedi holder på med? De jeg snakke med sier de kommer til å bli den store snakkisen dette året

 21. Alex sier:

  Norske Philter skulle vært med på lista!

 22. Flisespikkern sier:

  Dr. Dre kommer nok til å slippe Detox i år.
  Det blir det hits av.

 23. Helge sier:

  proviant audio!!!!!

 24. [...] Fighters – Swallow Norma Sass – June Norma spanderer! Se opp for 2011! Iron & Wine – Tree By The River Panda Bear – You Can Count On Me Drive-By Truckers [...]

 25. Kim sier:

  Foreground Set!!!

 26. BURAN sier:

  må bare gjenta det så mange andre skriver; dere mangler så mange gode trondheimsband:
  your headlights are on, the avalanche, highasakite, oskar, 22.
  for ikke å snakke om shimmering!

 27. milla sier:

  hvor er susanne sundfør og oslo ess??

 28. Eigh sier:

  Se opp for Anette Askvik

 29. Stef sier:

  Wolves Like Us.

 30. Joar sier:

  DRUGGED SS. FUCK THE HATERS.

 31. Anders sier:

  Gjesp! Begynner å bli gammal, og godt er det, mest støy og skranglegreier. Får heller sette på en plate med Oasis eller Jokke & Valentinerne

 32. [...] Les også: Lydverkets norske 2011-håp [...]

 33. Alex sier:

  Norske Philter som snart slipper første singelen «Revolver» fra sitt kommende debutalbum bør dere få med dere!

  http://www.thephilterlounge.com

 34. [...] McGuire – The Last Dance Aristillus – Circles Aristillus – When The Flower Grows Håp for 2011 The Decemberists – Don’t Carry It All White Lies – Streetlights Dødsdømte [...]

 35. th sier:

  bloody each for helvette!!

 36. th sier:

  bloody beach for helvette!!

 37. brattbakk sier:

  Wolves like us

 38. [...] liveformat – som band med 12 musikere og klar innflytelse fra Jaga Jazzist – og skapte store forventninger til det kommende [...]

 39. [...] januar var Deathcrush på Lydverkets topp-ti liste over band man skal se opp for dette året. De har på ingen måte gjort spådommene til skamme, på [...]

 40. [...] i år utpekte Lydverket Deathcrush til et av de bandene som ville prege det norske musikkåret 2011. Og slik ser det ut til å ha blitt. Etter at bandet imponerte under by: Larm i februar ble de [...]

Legg igjen en kommentar