Ellens 2011-rapport

Ellens 2011-rapport

Lydverkets TV-Vaktsjef Ellen Ramstad drømmer om å introdusere en ung sex-fiksert debutant for en maktkritisk kvinne i sin oppsummering av 2011.

Skrevet av:
Publisert 10:54 22 desember, 2011

Året nærmer seg slutten og det er på tide å gjøre opp status. Hvilke skiver står igjen i mylderet av utgivelser? Hvilke konserter gjorde størst inntrykk? Hvilke låter har preget året og hvilke øyeblikk har definert musikkåret 2012?

Redaksjonens felleslister over de beste internasjonale og norske plateutgivelsene er forlengst strødd utover internettet. Nå er det på høy tid å la de indviduelle stemmene få oppsummere musikkåret 2011.

Lydverkets individuelle årsoppsummeringer vil bli publisert til og med søndag 31.januar. I dag: Lydverkets TV-vaktsjef Ellen Ramstad

Årets Album

Sånn ca slik ville det gått om jeg møtte de to som har laget mine favorittplater i år på byen:

Polly Jean, møt Frank. Han er liksom den nye vinen da. Medlem av det ultrahippe hiphop-kollektivet Odd Future Wolf Gang Kill Them All, og ga i år ut det mørke mesterverket Nostalgia, Ultra. Albumet er fylt med sexy, tidvis hjerteskjærende og eksentriske låter – en samling av slow-jams og dansemusikk som det er vanskelig å få nok av. Jeg vet du har vært i gamet lenge PJ, og er kanskje litt lei disse nye kidsa i starten av 20-årene som tror de er noe. Men denne mannen er det da. Og kommer til å være noe lenge. Så merk deg navnet Frank Ocean. Håper dere deler festivalscene til sommeren.
Frank, møt Polly Jean. Hun er gammel nok til å være mora di, men da ville hun isåfall vært tidenes råeste mor. Dere beveger dere i to vidt forskjellige musikalske retninger, i tillegg til at PJ nok er litt mer opptatt av det som skjer rundt henne enn du er. Der dine favoritteamer er sex og dop, går PJ med Let England Shake mer for kritikk av makthaverne i verden og ikke minst hjemlandet England og politikken de fører. «I have seen and done things I want to forget / soldiers fell like lumps of meat / blown and shot out beyond belief»… Tygg litt på den du Frank. Ser forøvrig for meg at din favorittversjon av PJ nok er den hun var rundt 2001, men miniskjørt og skinn-BH, badass som få. Men misforstå ikke: PJ er rå ennå. Mørk og rå. Og i år har hun gitt ut en perfekt plate.

Årets beste låter


1. Swim Good – Frank Ocean
Det finnes noen låter man aldri går lei av. Samme hvor mange ganger du kjører den på repeat på ipoden eller hører den på radio, så står den som like sterk. Swim Good er en slik låt. Swim good, er trist ( “to swim from something bigger than me” – mannen skal kjøre i havet jo!) Versene har et mørkt og deilig driv, og refrenget er i særklasse med Frank Oceans fløyelsmyke, inderlige stemme. Swim Good er årets beste låt.

2. Midnight City – M83

Midnight City
Midnight City er en drøm av en låt. Med den dvelende, sløye vokalen kombinert med det enormt kraftfulle refrenget og ikke minst bridgen i låta som gjør den til den perfekte danselåt OG «løft meg opp når jeg er nede»-låt på en gang.

3. Art of Almost – Wilco

The Art of Almost
Denne låten har den perfekte oppbygning. Fra støyelementene i starten, til den plutselig går over i et strykeparti med forventinger om noe storslagent (som selvsagt blir innfridd) og deretter den groovy utviklingen får idet Tweedy begynner å synge. Takk Wilco, for at dere nok en gang klarte å gi folket episk gubberock.
4. Marwins Room (remix feat. Lil’Wayne ) – Drake

06. Drake – Marvin’s Room (Feat. Lil Wayne)
Lil’ Waynes vers på Marwins Room tillegger låten akkurat det bittelille elementet den trenger for å bli aldeles perfekt. For der Drake drikker brunt brennevin og depper over trekantdramaet han er fanget i («Fuck that nigger that you that love so bad/ I know you still think about the time we had»), kommer Lil’ Wayne inn med tonnevis av selvtillitt og skryter om sitt forhold til damer. Som da er litt mindre komplisert: «Any kind of position she is versital/ and she take it any way except personal». Lil’ Wayne er som skapt for denne låten. Personlig skulle jeg ønske at det var denne versjonen som var på Take Care. For en grovkjefta men samtidig myk Lil’ Wayne sammen med en vonbroten Drake – det gjør meg varm i hjertet.

5. ‘Till The World Ends – Britney Spears
Det finnes ingen låter i 2011 som er bedre å danse til enn ‘Till The World Ends. Jeg elsker det pumpende refrenget, jeg elsker elektro-pop’en med den dundrende bassen og jeg elsker den skamløse allsangsrefrenger. Velkommen tilbake Britney.

6. Ghost – Montée
Årets beste norske låt. Sår og catchy på en gang – kan det bli bedre? Og viktigst av alt: refrenget er intet mindre enn perfekt.

Ghost

7. Get Some – Lykke Li
Get Some er frekk, fengende og fantastisk. Med Wounded Rhymes har Lykke Li blitt mer voksen – det merkes både på tekst, stemme og attitude. Dette er glimrende førstesingel fra en plate som har fått mindre oppmerksomhet enn det den fortjener.

8. Søt Harmoni – Stein Torleif Bjella

Søt harmoni
Bjellas inderlige stemme, kombinert med ærlige tekster og Kjartan Kristiansens vakre, melankolske produksjon gjør Søt Harmoni til årets vakreste på den blå siden av skalaen.
9. The Glorious Land – PJ Harvey

10. The Way it Goes – Gillian Welch

The Way It Goes


Jeg har også samlet noen av de fineste låtene fra 2011 i en Spotify-liste som heter nettopp: 2011

Årets mest oversette

Hvis du liker elektropop og ikke har fått med deg finske Rubik ennå, så har du sjansen nå. «Laws of Gravity» er enkelt og greit en helt glimrende poplåt. Med et vers som kunne vært laget av a-ha, en melodisk falsett-vokal som driver låta på utmerket vis akkompagnert av en drivende trommebeat er det meg helt uforståelig at den ikke har blitt en radiohit.

Hør «Laws of Gravity» her

Ikke nok med det: Rubik er også et upåklagelig liveband, og sto for by:Larm 2010s beste liveopptreden i kjelleren på Revolver.

Årets OMG/WTF/LOL-øyeblikk

DJene A-Trak og Armand van Helden sitt samarbeidsprosjekt Duck Sauce har laget årets sykeste og morsomste video. Årets LOL-øyeblikk er definitivt denne:

Og WTF har Gucci Mane i trynet? Joda, en iskrem. Greit at face tattoos er in, men dette er ikke ok da.

Sist, men ikke minst: OMG, Willow Smith danserhelt latterlig bra i sin nyeste video. JENTA ER 11 ÅR! Men klarer allikevel å redusere Nicki Minaj til et ubetydelig lite fargesøl i en fantastisk Hype Williams-video. Fremtiden: Se opp! Dette er ikke det siste vi ser av mini-Will.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Del "Ellens 2011-rapport"

Legg igjen en kommentar