Finner du din favorittbok her?

– Overraskende macho! Dette er en liste med bredt spenn full av gode lesetips, mener bokanmelder Knut Hoem om biblioteket på Kronprinsessens litteraturtog.

600 bøker er med i bokhyllene på tog-biblioteket.

600 bøker er med i bokhyllene på tog-biblioteket.

Biblioteket på Litteraturtoget til Kronprinsessen er en samling som består av bøker som er mye lest og godt likt av mange. NRKbok har fått listen over bøkene som skal ut og reise 1-2 april.

Litteraturkritiker Knut Hoem i NRKbok mener det er en liste full av lesetips som kan henges rett på veggen.

Her kan du se hele listen over bøkene på litteraturtoget

– Overraskende macho
– Dette er en veldig sterk liste, sier Knut Hoem. – Her er det mye veldig gode fortellinger, og samtidig inneholder listen et sprekt utvalg klassiske verk. To verk av Goethe, supert! Peter Dass, «Nordlands trompet», kjempeflott. To verk av Berthold Brecht sammen med fire romaner av Saabye Christensen, jeg synes utvalget er eklektisk, altså variert.

 

Det er interessant at det er såpass maskulint preg over dette biblioteket. Hun har valgt løpeboken til Murakami, det er overraskende, jeg trodde bare det var menn i 40-års krisen som hadde lest den.

 

– Det er både intellektuelt utfordrende bøker og goodreads her. Klassikervalget er ikke kjedelig og traust. Her er fine barnebok-klassikere som Maria Gripe og Inger Hagerup, sånne bøker som man har lyst å plukke opp igjen og lese for ungene sine.

– Og så er jeg veldig glad for at Amin Maaloufs «Leo afrikaneren» er på listen, i forhold til å stimulere til å lesing blant unge, det er ingen bøker som gjør det bedre enn den. Den er rørende og medrivende, det syntes iallefall jeg da jeg var 19 år.

Slik er bøkene valgt ut
Hvorfor settes akkurat disse bøkene i bokhyllene?
– Hovedpoenget med biblioteket om bord, er å vise at det finnes en bok for alle, en bokverden for alle, forteller Marianne Hagen, kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff.

Hvem har funnet dem fram?
– Bøkene som kan lånes på Litteraturtoget, er valgt ut etter innspill fra mange forskjellige og det vil forhåpentligvis være noe for enhver smak om bord. Boktips er hentet inn fra Kronprinsessens venner og kollegaer, i tillegg til bibliotekaren på Slottet. Det gode samarbeidet mellom slottet og Deichmanske bibliotek har vært svært viktig. De har vært rådgivende i hele planleggingsprosessen, og særlig viktige for oss på nyere ungdomslitteratur.

Hvor mange bøker starter turen med, og tror du det vil være flere igjen å låne på siste stasjon?
– Deichmanske har lånt ut omlag 1000 bøker til Litteraturtoget. Dersom vi skulle gå tom for bøker, finnes det mange, mange flere på folkebibliotekene i hele landet.

Hvilke bøker står i Kronprinsessens bokhylle?
– Den samlingen blir på circa 150 bøker, men den er ikke helt klar enda.

"Et litteraturtog blir til..." skriver Kronprinsesse Mette Marit på Twitter: https://twitter.com/CrownPrincessMM/status/449108644089835520/photo/1

«Et litteraturtog blir til…» skriver Kronprinsesse Mette Marit på Twitter: https://twitter.com/CrownPrincessMM/status/449108644089835520/photo/1

– Tanken med Litteraturtoget er at folk skal få være med å dele leseropplevelser som har betydd noe for dem i livet, forteller Kronprinsessen.

– På hver stasjon kan barn, ungdom eller voksne komme og fortelle om viktige opplevelser de har hatt mens de har lest. Det gleder jeg meg veldig til.

Slik blir du med på #minbok

Leselystkampanjen har allerede har starta på Twitter og Instagram, og kommer til å fortsette der.

LES OGSÅ: Kronprinsessen vil ha folk til å lese mer

Finner du din favorittbok i Litteraturbibliotekets hyller?

Om ninanord

Digitalansvarlig for NRKbok. Leser mest fantasy og science fiction, og tråler alltid nyhetshyllene med engelsk skjønnlitteratur.
Dette innlegget ble publisert i Bibliotek, Skjønnlitteratur og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *