Elsker eller hater du Amazon?

Tekst og bilder: Nina Nordbø og Ana Leticia Sigvartsen

Amazon er et av verdens mest innovative selskaper og brukerne elsker dem. Bokbransjen frykter at «rovdyrkapitalistene» kommer til å ødelegge markedet.

Amazons fremadstormende rolle i bokmarkedet er et hett tema. Det kom dermed ikke som en overraskelse at den såkalte «Great Debate» under årets London Book Fair var «Amazon – Friend or Foe?».

Elsker eller hater du Amazon? Si hva du mener i kommentarfeltet!

Amazon har drevet netthandel av bøker siden 1995 og de har vært frontløpere i bruk av ny teknologi som gjør tjenestene deres mest mulig brukervennlige.

– De har agert i et rom som ventet på å bli agert i, mener den irske forleggeren Eoin Purcell.

– Amazon er en online markedsplass, et teknologiselskap og en merkevare som drives av en visjon og en aggressiv ledelse, og de har en sterk posisjon i bokmarkedet. Men Amazon er mer et symptom på forandringen som skjer, enn forandringen i seg selv. Behovet for fysiske utsalgssteder for bøker blir mindre viktig i fremtiden.

Stadig flere kjøper bøker på nett. Omsetningen av ebøker økte med 200 prosent i Europa i fjor, skriver Dagens Næringsliv og referer til en rapport som analyseselskapet AT Kearney har laget sammen med italienske Bookrepublic. I USA utgjør eboksalget 34 prosent av totalen og i Storbritannia er markedsandelen 20 prosent. Samtidig har prisene sunket kraftig, i stor grad på grunn av konkurransen med Amazon.

«Amazon is destroying Britain’s book industry«, har Tim Waterstone, grunnleggeren av et av verdens største bokhandelkjeder, sagt.

I Norge selges det 30 millioner bøker årlig. Av det utgjør nettsalget om lag 12 prosent, opplyser Kristenn Einarsson, leder i Forleggerforeningen. Det vil si nesten fire millioner bøker.

BIs digitalundersøkelse fra 2011 viser at 20 prosent av dem som kjøpte bøker via nett i Norge, benyttet Amazon, og at de handlet i snitt 10 bøker i året. Det tilsvarer om lag tre millioner bøker.

Dersom tallene stemmer, kan det altså se ut til at tre fjerdedeler av nettbokhandlingen i Norge skjer på Amazon.

Amazon har snust på Norge, men forhandlingene ble brutt på grunn av uenigheter om pris. Etter at Kulturdepartementet foreslo å lovfeste ordningen med fastpris på bøker, har diskusjonen om hvorvidt Amazons posisjon i bokmarkedet er et gode eller et onde blusset opp igjen. Professor i medievitenskap Tore Slaatta har for eksempel sagt at Amazon «er i ferd med å bli en monopolist som kontrollerer både maskinvare og innhold» og at norske bokhandlere kan bli utkonkurrert av det multinasjonale selskapet.

Framtidsforsker Eirik Newth mener på den andre siden at verdens største nettbokhandel bør være et forbilde for norske bokhandlere.

Les også: Tiden renner ut, på NRK Ytring, om at et stort flertall unge, norske ebok-lesere foretrekker ebøker på engelsk.

Les også: Nettbokgigant i hardt vær

Bryter spillereglene
Under debatten på bokmessa i London, var spørsmålet hvorvidt Amazon har en positiv eller ødeleggende innvirkning på bokmarkedets fremtid.

Amazon er ikke lenger et amerikansk selskap, de har base i Luxembourg og drives som et multinasjonalt selskap. Når det gjelder bøker, driver Amazon med mye mer enn salg. De låner også ut bøker, de kjøpte nylig verdens største bok-community, Goodreads, de trykker og utgir titler og tilpasser digitalt innhold til lesebrettet Kindle. De er med andre ord i konkurranse med langt flere enn bokhandlerne. Og bokbransjen som har drevet sin forretning omtrent på samme måte i 500 år, føler seg til dels akterutseilt og truet.

Storify: Se hva som ble sagt på Twitter om «Den store debatten: Amazon – venn eller fiende?»

Hør debattinnleggene fra London Book Fair

«Amazon got to where they are because people like what they do.»
Eoin Purcell, irsk forlegger

«Amazon has the power to destroy the infrastructure we have.»
Tim Godfray, leder i den britiske bokhandlerforeningen

«Amazon pusher opplevelsen av formater. Historier som er for lange for magasiner og for korte til å bli en bok blir solgt på Amazon, det er kjempebra for forfattere, kreativt!»
Jennifer 8. Lee, journalist, forfatter og grunnlegger av Plympton, som gir ut seriefiksjon i digitalt format

«It’s not a question of good and evil, it’s a question of very different goals.»
Robert Levine, journalist i blant annet Wired og forfatter av Free Ride – How Technology Companies Are Killing The Culture Business

Elsker eller hater du Amazon?

Dette innlegget ble publisert i Bransje, Digital litteratur, Trend og merket med , . Bokmerk permalenken.

48 kommentarer til Elsker eller hater du Amazon?

  1. Maj sier:

    Jeg skulle ønske amazon kunne hatt den servicen at dersom en kunde ønsket det, kunne de oversatt f.eks en amerikansk bok til norsk, altså egne oversettere.
    Jeg ønsker at de kunne oversatt sweet valley high bøkene av Francine Pascal til norsk!

    Har lurt på hvorfor den serien aldri kommer til norge?

    Ønsker at amazon selv kunne svart meg på det!

  2. Harald sier:

    Prinsipielt sett verken elsker eller hater jeg ikke kommersielle selskaper.
    Men jeg elsker selskap som er verdensledende på utvalg, pris, sørvis, brukeropplevelse og innovasjon. Amazon har vært alt dette siden 1995. Jeg velger å fortsette å like dem så lenge de forblir verdensledende på utvalg, pris, sørvis, brukeropplevelse og innovasjon. Dessverre for norsk bokbransje, er norske nettbokhandlere knapt nok kommet dit Amazon var i ca 1998 i brukervennlighet og teknologi.

    Hvis det er noe jeg er skeptisk til med Amazon, så er det at de skal utnytte monopolmakt på en negativ måte eller bruke kopisperrene de har på e-bøkene sine til å forsøke å låse fast kundene til deres løsninger.

  3. Jan-Arne sier:

    Amazon er litt det norske bokhandlere burde være, de har utrolig gode søkerutiner, så man kan søke på alt fra om man ønsker boka i lydbok/pocket/eller hardback form, noe enkelte norske online bokhandlere mangler.

    Ellers er de billige og raske til å sende, de får også inn bøker før de norske bokhandlerne(ja nå snakker jeg om engelske bøker) og de har større utvalg(selvsagt kan man lete gjennom alle norske tilbydere for å finne boka, men enklere å ha alt på en plass)

    e-bøker har jeg ikke prøvd enda, men jeg ser på det som genialt at de har utviklet egne lesebrett til dette. Og ser man bort fra selve bokhandelen, så er det enkelt få tak i dvd/blu-ray som er omtrent umulig finne i Norge til gode priser, samt man kan finne annet krimskrams til priser som kan konkurere med Ebay.

  4. Marianne sier:

    Jeg elsker Amazon! Både for papir- og ebok-utvalget, tilgjengelighet, pålitelighet og ikke minst den kundeservicen de utøver. Ingen over, ingen på siden, overhodet ingen i nærheten!

  5. Ole Hovengen sier:

    Jeg elsker virkelig Amazon!

    Det finnes det en rekke grunner til:
    *Laveste snittpris på bøkene
    *Det meste fraktfritt
    *Rimelig også ved ekspressforsendelse
    *Nesten alt på lager
    *Meget god presentasjon av bøkene
    *Leservurderinger
    *Supert system for e-bok-distribusjon
    *Overlegent beste lesebrett på markedet

    Jeg har arbeidet med å lage nettbutikker, og forfine funksjonaliteten på nettbutikker i mange år, og Amazon er et opplagt forbilde. Jeg kjenner ikke til noen annen nettbutikk som kommer i nærheten av Amazons brukervennlighet. For eksempel fungerer Amazons intelligente anbefalingssystem svært godt.

    Det er kun norske tidsskrifter og bøker som jeg ikke kjøper på Amazon. I norske bokhandler, kjøper jeg bare papirutgaver. E-bøker på norsk har jeg ikke vært fornøyd med.

    Amazon anbefales!

  6. Claudia sier:

    Jeg er kjempe fornøyd med Amazon. Mye billigere enn å kjøpe i Norge. Hvis de ikke har boken, Amazon får den fra hvor som helst for deg. Jeg har kjøpt mange bøker fra Amazon.

  7. Henning Strauss sier:

    Ser det er fler her inne som refererer til en bruker som fikk slettet alle sine bøker på Amazon. brukeren er Linn Jordet Nygaard og ble omtalt i Norsk og internasjonal presse i oktober i fjord.
    Det er meget sannsynlig at Linn har handlet disse bøkene med norsk kredittkort da er riktig fremgangsmetode overfor Amazon å ta kontakt med kredittkortselskapet å klage på varen som ikke er riktig levert. Så vil de ta saken videre og returnere utestående beløp.
    Det som derimot er synd er om Linn nå har mange notater avmerkinger og markeringer i bøkene sine. Disse blir vanskelig å gjennoprette.

  8. Odd-Arne sier:

    Mye bra med Amazon.com, men stedet er mer enn bøker. På andre artikler er de ekstremt proteksjonistiske og lite internasjonale.

  9. Henning Strauss sier:

    Jeg leser bøker på kindle iPad og iphone. Og bøkene handler jeg hos Amazon. Den norske e-boka ble for tungvint å bruke. Utvalget er for smalt og det er for forfattere likevanskelig å bli utgitt som på papir. Og pris trengs ikke diskuteres i denne sammenhengen forleggeren har gravd denne graven selv og nå må de ligge i den.
    Jeg liker bøker som er underholdende og som gir meg som leser noe å tenke på å drømme om. Altså Fantasy og Siensfiction. I Norge er utvalget så lite at man rekker å lese alle utgivelser når de kommer. Klart markedet er og lite det selges nesten ikke bøker innenfor denne sjangeren i Norge. Og dermed finnes det nesten ikke norske bøker med norske forfattere innen denne sjangeren. Men på Amazon florerer de det er et rikholdig utvalg og prisene er overkommelige. Forfattere som ønsker det kan selv gi ut sine bøker på Amazon. De kan levere inn bøker av elendig kvalitet i følge norske forleggere og få dem utgitt elektronisk. De kan prise dem selv innenfor rimelighetens grenser og selge sine ti eksemplarer til venner og kjente. Skulle de investere litt mer i bøkene og få dem gjennomlest og korrigert koster dette mer i investering fra forfatteren sin side men Amazon vil fortsatt publisere dem. Her tar markedskreftene over og driver salget. Reklame og gode tilbakemeldinger fra lesere driver salget oppover. Selv har jeg kjøpt bøker til 0,99$ som har vert dårligere rettskriving på en mine 8 klasse stiler men mer underholdende en «Markens grøde» jeg har ventet i spenning gjennom på e-boka som kom ut i hardback 3 måneder før. Jeg har til daglig med meg mine 87 e-bøker overalt hvor jeg går på telefonen. Når jeg tar toget bussen og fergen leser jeg flittig 4-5 sider. Eneste fordelen papirboka har foran e-boka er ved landing og take of når en flyr, når en leser faglitteratur og må notere i margen annet en tekst og om en vil låne bort boka eller noen arver deg og desperat ønsker å lese bøkene dine. E-boka er ellers billigere, lettere, mer tilgjengelig, tar midre plass, trenger ikke hylle meter og blir ikke ødelagt den husker hvor du er på alle enhetene du kan lese litt på iphonen på toget litt på kindelen på kvelden og litt på ipaden på senga uten å bla deg frem eller tilbake. Og det mest fantastiske man trenger ikke streke under ord man er usikker på betydningen av man bare holder på ordet og vips kommer Oxford english dictionary forklaringen. Ja i kindel er der en liten bonus fordel den kan lese bøkene høyt til deg. Om du er blind er dette en fin mulighet men er du sjåfør og kjører en del er dette nesten like bra som å veksle mellom bok og lydbok.

    • Magnus sier:

      Håper du sjekker baenebooks.com når du ser etter fantasy og sci-fi. De betaler forfatterene mer enn Amazon gjør, og du får laste ned til alle typer lesere uten drm. Vil heller støtte den typen bokhandel!

    • Daria sier:

      Foruten faglitteratur er det også lettere å lese bøker om maleri eller fotografi i form av papirbøker.

  10. Brunders sier:

    Amazon bør verken elskes eller hates.

    De dekker et behov for utenlandske bøker, i tillegg til at de sparer folk for å reise til bokhandelen – tidkrevende og slitsomt for mange – og de har et utvalg som ingen lokale bokhandler kan drømme om å nå opp til. Av disse årsakene ser jeg positivt på dem.

    Amazon vil ikke kunne konkurrere med min lokale bokhandel på rekvisita og lokal litteratur. Jeg ser klart at dette markedssegmentet ikke nødvendigvis er tilstrekkelig levebrød for vår lokale boklanger, men bokhandlere har vel like lite krav på freding som andre yrkesgrupper som har måttet legge om levemåten.

    Med tanke på norsk kulturformidling, så er jeg ikke det minste engstelig. Det har i lang tid vært produsert for mange titler og for store opplag, ref Mammut. Både digitale bøker for lesebrett og lydbøker er i ferd med å endre mitt lesemønster, og selv om jeg er veldig glad i mange av mine trykte bøker, så går forbruket av underholdingsliltteratur mer og mer over på digitale format.

    Amazon er et tegn i tiden, og hadde kanskje fortjent flere konkurrenter.

  11. Jan-Gabor Turi sier:

    Jeg misliker at alle debatter skal være så ekstreme.

    Hvorfor skal det settes opp et elsk/hat alternativ?
    Personlig bryr jeg meg ikke med Amazon, men det er jo langt i fra et hat.

    Skulle ønske at vi kunne bruke alle de flotte nyansene i språket mellom hat og elskov.

    • John sier:

      NRK, og spesielt P3 har lagt sin elsk til denne lettvinte og lavpannede måten å prøve å piske i gang en debatt. Hensikten er kanskje å sprite opp debatten men resultatet er bare en forflatning og fordumming av både språk og debatt.

  12. Trond sier:

    Bruker amazon ofte til papirbøker, men ikke til e-bøker. At amazon har valgt et lukket format gjør meg i utgangspunktet skeptisk, og historier om amazon-brukere har fått slettet sitt innhold bekrefter min skepsis. Selv om amazon har bedyret at de i framtiden ikke vil slette bøker folk har kjøpt, har de vist at de faktisk er villig til å gjøre det.

    Jeg er veldig glad for at de norske forlagene satser på epub, og er også overrasket over hvor mange nye bøker som tilbys med vannmerke i stedet for en irriterende drm. Det gjør det lett å lese e-boken, uansett hva slags leser du bruker. Og om 30 år, vil e-boken fortsatt kunne åpnes i den tidens e-bokleser.

    Amazon har et imponerende distribusjonssystem for fysiske produkter, men når det gjelder e-bøker, så holder jeg meg til bøker som kan åpnes på min Kobo.

    • Christian Torseth sier:

      Amazon er ikke mer lukket enn at det lett lar seg gjøre å konvertere til og fra MOBI til hva som helst med gratisprogrammer som Calibre. Jeg har lastet ned mange gratisbøker og konvertert dem, og det går bare godt.

    • Marianne sier:

      Jeg tar jevnlig backup av ebok-filene mine og legger på en ekstern disk, som jeg gjør med alle bildefilene mine. Uansett hva Amazon måtte finne på så har jeg da ebøkene lagret utenfor Amazon-skya. Det gjør jeg også med mine norske e-bøker.

  13. Jeg er en mann på 60 år, og har lest bøker på engelsk siden jeg som tenåring på tidlig 70-tall fikk dilla på Tolkien. Fra først av var det nok den enorme forskjellen i pris mellom norske og engelske bøker som betydde mest for en fattig ungdom, selv om jeg også opplevde en stadig økende irritasjon over å lese engelskspråklige bøker i norsk oversettelse. Dette ser jeg som en naturlig del av prosessen når man venner seg til å lese engelsk/amerikanske bøker på originalspråket, og har ikke så mye med kvaliteten på oversettelsen i seg selv å gjøre. Resultatet har vært at jeg nesten ikke har kjøpt norske bøker i hele mitt voksne liv. Men min mor var også en ivrig bokleser som holdt seg til norsk, og takket være hennes rikholdige bokhylle og medlemskap i diverse bokklubber har jeg nok allikevel lest det meste av relevant norsk litteratur.

    For ca. 15 år siden oppdaget jeg Amazon i forbindelse med at jeg trengte fagbøker om programmering som ikke alltid var så enkle å få tak i her hjemme, men jeg så jo også at jeg kunne spare flere hundre kroner på å bestille en bok fra Amazon som også fantes på Norli. Det ble mer og mer sjeldent at jeg fant noen grunn til å gå innom en norsk bokhandel.

    For to år siden sto jeg i ferd med å kjøpe en murstein på 1100 sider (Ken Folletts «The Pillars of the Earth») og fant ut at tida var moden for å skaffe meg en Kindle DX. Det har jeg ikke angret på et øyeblikk. Jeg har nå ca. 50 bøker på lesebrettet og har lest de aller fleste av dem. Det å lese på et slikt brett gir en svært tiltalende leseopplevelse. Jeg leser mye på senga, og synes det er slitsomt å ligge og holde i ei papirbok. Brettet er dønn flatt, og holder seg oppslått på den sida jeg leser. Dessuten kan jeg enkelt stille om bokstavstørrelsen i forhold til hvor sliten jeg er i øynene.

    Til jul fikk jeg Jon Michelets nye bok «En sjøens helt» i hardcover. Det er ei bok jeg i utgangspunktet gledet meg til å lese, men nå har den ligget der i fire måneder uten at jeg har åpnet den. Hvis jeg hadde kunnet lese den på Kindle’n min, hadde jeg sikkert vært gjennom den forlengst. Boka er i fysisk format stor og tung, og av den typen jeg ikke lenger orker å lese på senga. Kall det latskap eller hva du vil, men for meg framstår det som et tankekors at norsk bokbransje fratar meg muligheten til å lese ei bok i det formatet jeg ønsker å lese den i. Merk at her er prisnivået forholdsvis irrelevant, jeg hadde vel kunnet betale det norsk bokbransje ville ha for å tilby meg denne boka på Amazon-plattformen.

    Jeg tror at norsk bokbransje gjør seg selv, norsk litteratur og norsk kultur overhodet en stor bjørnetjeneste ved å nekte oss og lese norske bøker på Amazon-plattformen. Ut fra det jeg leser av innleggene her og på tilsvarende debatter andre steder er det nå en stor gruppe verbalt kompetente mennesker som har «meldt seg ut» av det som kunne ha vært en langt mer levende deltakelse i norsk kultur og norsk litteraturdebatt. Jeg er ganske sikker på at vi her bare står foran begynnelsen på en utvikling hvor unge mennesker, som jevnt over er mye flinkere i engelsk enn min egen generasjon, velger bort norsk litteratur i stadig økende grad. Dette tror jeg i lengden vil være ødeleggende for norsk kulturliv.

    • Eirik J sier:

      Jeg er over 20 år yngre enn Leif, og jeg har vært vant til å lese norske bøker på gammelmåten. Men i likhet med Leif og andre her i kommentarfeltet har jeg gått over til elektronisk. Det er så behagelig å lese på sengen, man slipper å få krampe i tommelen. Ikke trenger man leselys heller.

      Siden mine forsøk på å oppdrive bøker på norsk har mislykkes, så leser jeg bøker nå utelukkende på engelsk.

      At Amazon slipper til ‘hvem som helst’ synes jeg er bra. Andy Weirs ‘The Martian’ er et godt eksempel på ei super bok utgitt gjennom Amazon av Weir selv og koster i skrivende stund ca 25 kroner. Boka er rein spennende underholdning, en page turner, som hverken jeg eller veldig mange andre har klart å legge fra seg.
      1250 lesere har anmelt boka på Amazon og det er nesten bare skryt. Jeg tviler sterkt på om jeg hadde kommet over denne lille lettfattelige boka hadde det ikke vært for Amazon.

      Det er veldig bra at man kan få laste gratis ned første kapittel av ei bok slik at man kan sjekke ut om ‘dette er noe for meg’ før man eventuelt kjøper resten av boka.

      Det er selvsagt trist for en stor bransje med mange arbeidsplasser at verden forandrer seg, men det kommer nok til å skje det samme med bokbransjen som allerede har skjedd i videoutleiebransjen, musikkbutikkbransjen, fotobutikkbransjen og så videre. Teknologien påvirker mye, helt klart.

  14. En bibliotekar på en videregående skole på Nord vestlandet sier:

    Jeg som bibliotekar og privat bruker av Kindel.
    Jeg har synes at de norske bokprisene er dyre, og hvis jeg skal ha tak i spesielle bøker til biblioteket, finner jeg de oftere på Amazon enn i de norske bokhandlere.
    Jeg savner at noen ordninger som gjør at man kan ha Kindle lesebrett til utlån for elevene med norske bøker.

    Privat:
    Jeg kjøpte meg en Kindel, den eldste versjonen. Jeg har en sær bok smak. Svært få av de bøkene jeg leser kommer også sjelden på norsk. Og når jeg kan få de på engelsk og til og med gratis eller under 50 lappen. Er Amazon og Kindel ett lett valg når jeg har lyst å lese en bok.

    Et liten bekymrings melding:
    Priser den norske bokbrangsjen seg ut av dyre priser. Ender vi opp med å ha ingen norske bøker tilgjengelig digitalt, til en pris som er vert å betale. Mister vi en del av vår nasjonalitet da?

  15. Olav Gundersen sier:

    Det er veldig hyggelig med bokhandler. De hører med til verdens koseligste steder. Bokhandelens berettigelse er at de har et stort utvalg som man kan orientere seg i og bla i, slik at man kan skaffe seg boka der og da på øyeblikket. Bokhandelen oppgave er å orientere meg om hva som fins. Universitetsbokhandelen på NTNU Gløshaugen var et slikt sted. «Vi kan skaffe,» er ikke en holdbar strategi. For når det tar en måned eller tre for dem å skaffe ei bok, mens det tar tre-fire dager på Amazon, er det klart at bokhandelen har tapt. Og når nå Akademika har overtatt og lar bokhandelen se ut som en tom lagerhall, da kan de like gjerne legge ned på timen. Jeg spurte faktisk kassadama om de hadde opphørssalg.

    Derimot: Det å lese ei fagbok på skjerm eller brett er ikke å lese. Det må være papirbok. Hvis du kan selge boka videre pent brukt, så er den ikke brukt og ikke lest. Den må fortæres: bli fysisk utslitt, med fingeravtrykk, kaffeflekker, eselører, gule og grønne understrekninger og skriblerier i margen: et orienteringskart for kunnskap, gjerne med en brunostbit.

    Konklusjon: Amazon vinner, dessverre. Og de lesefiendtlige bretta. Huff.

  16. Per Knudsen sier:

    Jeg bor i Tyskland og benytter Amazon siden de opprettet nettside her i landet. Tyskland har faste priser paa böker over hele landet. Dette er lovbestemt. Det som er interessant ved Amazon er deres «marketplace», hvor brukte ting kan kjöpes til en lavere pris. Böker, CD, .. Jeg benytter meg av disse tilbudene og er meget fornöyd.

    • Demivee sier:

      Jeg handler en del fysiske bøker, spill og DVD-er fra Amazon fordi de er rimelige, har det aller, aller meste og fordi jeg ikke gidder å ha kontoer på ørten forskjellige nettsteder. Jeg har ikke satt meg inn i hvordan forretningsformen deres er en trussel mot det etablerte bokmarkedet; norske bøker kjøper jeg uansett fra andre steder.

      Derimot: Jeg valgte bevisst bort Kindle some lesebrett og kjøper ebøker i epub-format fordi jeg av prinsipp ikke støtter walled-garden-plattformer.

      • J sier:

        Støtter den.

        Ser det er en del i kommentarene her som skriver som om saken handler om ebøker, men det gjør den jo ikke. Amazon har det beste utvalget av bøker (og derfor er de best), men jeg kjøper kun papirbøker hos de. Om jeg betaler for en bok, så vil jeg være sikker på at den er min for evig og alltid.

      • Morten sier:

        Ingen «walled garden» er helt lukket. Bruk gratisprogrammet Calibre (PC og Mac) til å konvertere e-bøkene til ønsket filformat (lar deg også fjerne DRM).

  17. Tore Nicolai Fjelldal sier:

    Helt klart et fantastisk supplement til bøker fra bokhandel, utvalget og prisen er ikke bare til å leve med men inviterer til økt bokbudsjett. Bokhandelene/grossistene ikke har vist særlig vilje til å tilpasse sitt publikum. De tar inn det som selger godt, og de er skummelt dyr på veldig mange titler. Når forlagene eier bok-butikkene er utvalget allerede en taper. Her i huset blir det blanding fremover. Flere meter bøker, og lesebrett står på ønskelisten. Det tar vel ca et år å sitte med større samling digitale bøker kontra papirbøker. Første handletur på Amazon var i helgen, 277 elektroniske bøker valgt ut fra interesse til null kroner. Papirbøker blir også kjøpt på nett fremover. Adlibris, Amazon, CDone ser ut til å være noen konkurransedyktige nettbutikker for dette. Eksempel på hva bokhandlene konkurrerer mot: Mustafas kiosk(barnebok), veiledende (og Nordli.no) 249,- selges på bokkilden.no for 217,- og på CDON for 200,- og platekompaniet.no for 79,50. Billigste er altså 1/3 av veiledende. Mitt håp er at mest mulig kommer på kompatible format, som MP3 og pdf. Da er brukervennligheten god, og man slipper å være knyttet til et lesebrett. Jeg har allerede stor glede av pdf på telefonen.

  18. Thomas Dyrdahl sier:

    Elsker Amazon! Jeg laster ned bøker til Kindle på iPad og Android, og da har jeg alltid en bok med meg. Samme hvor jeg er. Men jeg kjøper en del papirbøker fra Amazon også. De sender meg gode anbefalinger, og det er lett å finne det jeg leter etter, så lenge det jeg leter etter er bøker på engelsk. «One click buy» bidrar nok også til at jeg kjøper flere bøker hos Amazon enn hos noen andre bokhandlere, på nett eller i butikk.

  19. Mari H. sier:

    Definitivt en tilhenger av Amazon! Kjempegodt utvalg av bøker til en billig penge, og brukt får man også kjøpt hvis man vil. Kjøper masse papirbøker derfra, og laster også ned en del til min Kindle Touch. Lett å bruke, veldig bra batteritid. Det er synd at man ikke får kjøpt billige, norske bøker via Amazon, det hadde jeg nok gjort. Jeg synes norske e-bøker er for dyre per i dag, de koster jo nesten like mye som papirutgaven.

  20. Tommy Starmer sier:

    Prisen på norske bøker førte til at jeg for noen år siden begynte å handle bøker på Amazon. Nå har jeg konvertert til Kindle på iPad, og har aldri hatt et slikt forbruk av bøker som jeg har nå. Hele kjøpeopplevelsen er en fryd, i tillegg til at bøkene er lett tilgjengelige. Forbruket ligger på 4-5 bøker i måneden. Har vanskelig med å se hva som skal få meg tilbake til norske bokhandlere.

  21. Are Nakrem sier:

    De som leser mest, har akademisk utdannelse fra engelskspråklig litteratur, men hvem plukker opp en engelsk bok fra en flyplass, når man har en varmende elektronisk dings i fanget, som ikke minner om PDF filer fra studietiden. Hard kopi, på stranden er nok fiksjon…………

  22. G_A sier:

    Jeg hverken elsker eller hater Amazon. Men jeg har bevisst unngått Kindle og heller gått for alternativer, fordi det er uaktuelt å betale kjøpepris for å låne bøker Amazon når som helst kan slette, knyttet til en konto de kan sperre når de vil.

    Når det er sagt, er det klart at Amazon kommer til å vinne med mindre noen gir økosystemet deres konkurranse. Og grunnen til at økosystemet deres mangler konkurranse er at man MÅ være en overkjørende bulldozer for å få disse idiotene av noen søre rettighetshavere og distributører med på noe som helst. Dessverre.

  23. Håvard Ellefsen sier:

    Elsker Amazon og Kindle. Den eneste ulempen er at det et alt for lett å kjøpe bøker, så listen over bøker man skulle ha lest vokser stadig.

    Savner ikke bøker på papir, men av og til er det synd at det er umulig å kjøpe norske bøker på Amazon (norske e-bok løsninger er lite attraktive pga høy pris, lav brukervennlighet, dårlig utvalg og ulempen ved å måtte forholde seg til andre lesebrett eller apper).

    • Linda Firveld sier:

      Håvard, veldig enig i det du sier om norske bøker. Mange gode norske forfattere, og jeg ser frem til den dagen pris, tilgjengelighet og brukervennligheten gir meg muligheten.

  24. Har bok-fetish så Kindle er ikke for meg. Gjør trolig 3/4 av innkjøpene mine fra Amazon. At de har knyttet til seg brukt-bokhandlere gjør utvalget formidabelt. Så for meg er Amazon som salgskanal av (papir)bøker det avgjørende.
    Amazon gjør at jeg bruker mye mer penger på bøker enn jeg ellers ville ha gjort.

  25. Dette er noe jeg ALDRI I MITT LIV vil bruke. Hører og leser så mye om trøbbel for ofte.

  26. Erlend Flatin sier:

    Amazon er jo veldig kjekt til å finne det meste av alt mulig, har kjøpt bøker, instrumenter og til og med lommetørkler på Amazon. Men jeg liker også å spasere rundt i en bokhandler eller platebutikk og bla igjennom utallige hyller, for følelsen av å plutselig finne noe man virkelig liker er noe for seg selv. Har for øyeblikket ingen planer om å kjøpe en Kindle, her i London finnes de overalt på t-banen. Jeg synes all sjarmen av å ha en bok eller cd på hylla forsvinner helt, sider man fysisk blar i, og ikke bare drar nedover. Men det stadige behovet etter å kunne ha alt man eier i lomma gjør at e-bøker kommer til å ta over. Forhåpentligvis finnes det de som fortsatt kjemper for å holde de lokale bokhandlerne åpne, slik at det finnes muligheter for oss som verdsetter nostalgi, ikke teknologi

  27. Astrid Haagensen sier:

    Jeg liker Amazon. Har kjøpt bøker derfra i mange år, og da jeg skulle på sykehus og opereres tok jeg med meg min nyanskaffete Kindle og hadde enkelt og greit med meg flere bøker enn jeg klarte å lese. Jeg elsker min Kindle og kommer snart til å kjøpe en ny versjon. Norske bøker er dessverre for dyre. Med Kindle kan jeg kjøpe bøker på et øyeblikk, og veldig mye billigere!

  28. Ellen Anette Meyn sier:

    Kindle er den største oppfinnelsen siden hjulet. Lenge leve Amazon!

  29. John Eriksen sier:

    Når jeg laster siden på nytt, så er det 5 kommentarer så 3 kommentarer. Nå er det 2 kommentarer her..? Og sist jeg lastet så var begge mine kommentarer (identiske..jeg gjorde 2 forsøk)… Er det nettleseren min?

    • Ana Leticia Sigvartsen sier:

      Hei John! Jeg vet ikke hva som skjedde, men din kommentar har blitt registrert og lest. Takk for innspill!

  30. John Eriksen sier:

    Denne skepsisen til Amazon handler utelukkende om at de tradisjonelle bokhandlerne frykter for sine arbeidsplasser. Det handler ikke om hva som er best for kundene. På amazon finner du et langt større utvalg av bøker, prisene er gjerne lavere og det er lettvint å handle der. Hadde utvalget av titler lidd under amazon sin dominans så ville jeg vært enig i at vi ville ha hatt et problem. Men det er på amazon du finner det du ikke finner andre steder.

    At man i det hele tatt arrangerer en debatt hvor de inviterer bransjefolk, professorer og at nrk gjør dette til en sak er faktisk litt tragisk. Man prøver å problematisere dette, spørre om bokmarkedet blir ødelagt o.l. for liksom å skape et inntrykk av at dette er noe som angår alle boklesere. Det er det ikke. Dette er et problem for de tradisjonelle bokhandlerne, og ingen andre.

    Men det er nok en bransje med mange folk som er flinke til å diskutere og arrangere konferanser. En debatt om bøker og bokhandel over et glass rødvin er nok toppen av lykke for disse. Men vi andre kjøper den boken vi vil ha, og så leser vi den. Så får dere bare diskutere i vei om amazon er bra eller ikke, det er som å se på en mann sitte å snakke med seg selv.

    (Dere prøvde vel ikke å sensurere innlegget mitt? Håper det var fordi jeg fylte inn feil epostadresse. Prøver igjen…)

  31. John Eriksen sier:

    Denne skepsisen til Amazon handler utelukkende om at de tradisjonelle bokhandlerne frykter for sine arbeidsplasser. Det handler ikke om hva som er best for kundene. På amazon finner du et langt større utvalg av bøker, prisene er gjerne lavere og det er lettvint å handle der. Hadde utvalget av titler lidd under amazon sin dominans så ville jeg vært enig i at vi ville ha hatt et problem. Men det er på amazon du finner det du ikke finner andre steder.

    At man i det hele tatt arrangerer en debatt hvor de inviterer bransjefolk, professorer og at nrk gjør dette til en sak er faktisk litt tragisk. Man prøver å problematisere dette, spørre om bokmarkedet blir ødelagt o.l. for liksom å skape et inntrykk av at dette er noe som angår alle boklesere. Det er det ikke. Dette er et problem for de tradisjonelle bokhandlerne, og ingen andre.

    Men det er nok en bransje med mange folk som er flinke til å diskutere og arrangere konferanser. En debatt om bøker og bokhandel over et glass rødvin er nok toppen av lykke for disse. Men vi andre kjøper den boken vi vil ha, og så leser vi den. Så får dere bare diskutere i vei om amazon er bra eller ikke, det er som å se på en mann sitte å snakke med seg selv.

  32. Terje Gogstad sier:

    På sett og vis har Amazon ødelagt meg. Jeg har bestandig vært en varm tilhenger av papirboka, det å ha ei velfylt bokhylle har vært en visuell nytelse i tillegg til den litterære. Men – etter å ha bestilt papirbøker fra Amazon (både UK og US) i en årrekke, ble jeg overtalt av sønnen min til å låne en Kindle til bruk på en ferietur. Dette er nå ca. tre år siden og jeg kjøpte en Kindle så fort jeg kom tilbake fra turen. Har siden byttet ut Kindle Keyboard med standard Kindle pga. vekt. Kjøpte også en Kindle Fire i USA, men den nette lille standard /basic Kindlen er fortsatt min favoritt. Og – holdt på å glemme det. Jeg har kjøpt ca. 800 e-bøker siden starten. I tillegg laster jeg ned fra «The Gutenberg Project» og fra diverse «Indie» web steder. Tror ikke det er noen vei tilbake – dessverre. (Savner litt å lese norske bøker, men er blitt så bortskjemt av Amazon sine priser at jeg sliter litt med å betale 3-400 kroner for en bok.

    TG.

  33. Elise Hanssen sier:

    Jeg liker Amazon, det er så enkelt å handle både bøker og annet der.
    Appen bruker jeg fordi man kan laste ned samples på bøkene man er interessert i, og
    se om man virkelig vil lese boka eller ikke.

    Når det er sagt, så har jeg mange papirbøker også, men begge deler er bra syns jeg 🙂

  34. tonje.robberstad@veidekke.no sier:

    Bruker nesten bare Amazon. På grunn av at norske forlag ikke er med, leser jeg nesten bare engelsk. Men ord jeg ikke forstår peker jeg bare på, så kommer ordboken opp. Skriftstørrelse og avstand mellom linjene stiller jeg selv, så det er lett å lese. Er det mørkt slår jeg på lyset i permen. Er jeg lei av å lese, laster jeg ned en lydbok. Alt koster en brøkdel av en norsk bok. Og veier en brøkdel av en papirbok. Dersom jeg prøver å kjøpe samme bok en gang til, sier den fra om det. Blir lesebrettet fullt, flytter jeg noen bøker over i arkiv, og henter den igjen når når jeg har lyst. Bøkene mine vet hvor langt jeg har kommet i boken, og starter der jeg avsluttet forrige gang. Går lesebrettet mitt i stykker, kan jeg kjøpe nytt og laste ned til det nye brettet. Bøkene kan også lastes ned på andre medier enn kindle, f.eks. til en PC. Til slutt; jeg blir bilsyk av å lese en avis eller bok når jeg sitter i en bil, jeg blir ikke bilsyk når jeg leser på lesebrett. Noen bedre?

  35. Linda Firveld sier:

    Elsker å lese bøker.

    Jeg skal innrømme at jeg var veldig skeptisk og motstander av Amazon og Kindle, inntil for noen år siden. Liker bøker i papir. Jeg kunne gå i timesvis på Tanum og Outland for å finne nye skatter. Jeg skulle på en fire ukers reise til Asia og ville ikke drasse på en haug med bøker. Da var det gjort.

    Vekt (176g), batterilevetid og tilgang til et stort utvalg av bøker ble til en Kindle med wireless. Det har vært en fantastisk bruker- og leseropplevelse siden.

    Kjøper 90% av ny litteratur via Amazon. Har også senket terskelen betraktelig for å kjøpe nye ting (ukjente forfattere), ligger kanskje på 50/50. Jeg kjøper mellom ca 100-150 titler i året, enda en lavterskel. Jeg tar meg selv i å teste ut nye genre og forfattere mye kjappere, og dersom jeg liker den første boken, kjøper jeg ofte gamle utgivelser.

    Det er kjekt å arkivere og jeg har med meg et stadig voksende bibliotek når jeg er ute og reiser. Som veier hele 176g. Upåklagelig dynamisk og ganske så helautomatisert kundeopplevelse.

    Vil legge til at 3G whispernett tjenesten deres er fantastisk (laste ned gratis fra Amazon hvor enn du er i verden). Dog valgte jeg å kjøpe Kindle med kun wifi pga batterilevetid og nytte.

    Min Kindle er fast reisefølge når jeg er på tur med flere reisedøgn. Og på t-banen etc. bruker jeg mobilen og Kindle-appen til å lese litt innimellom.

    Tror jeg herved falt innunder kategori «friend», og det er ganske mye mer positivt jeg kunne ha nevnt ved Amazon for meg i min brukeropplevelse 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *