Forfatter Øivind Hånes er opptatt av hverdagsmat, og han serverte noen av verdens beste fiskekaker til Bokprogrammet.
– Om sommeren er vi på fjorden og fisker så ofte vi kan. Fiskekaker er en fabelaktig måte å nyte fangsten på, og denne blandingen av makrell og hvit fisk funker spesielt bra fordi den feite makrellen gir kakene dybde og særpreg, og den hvite fisken bidrar med lys og diskant, sier han.
Hånes tok imot Bokprogrammet hjemme i Krokstadelva for å snakke om sine matbøker.
Forfatteren har skrevet 12 fag-/kokebøker sammen med kjente navn som Knut Bry og Bølgen og Moi. Han har skrevet like mange romaner/noveller, og passer på å flette inn mye mat her også.
- Les også: – Umulig å beskrive smak med ord
Hva en romanfigur spiser kan fortelle like mye om ham som hva han leser, mener Hånes. Hans siste roman heter An der schönen blauen Donau, og handler om en margarinfabrikant som vil gjøre noe nytt i livet. Det innebærer for eksempel at han får oppleve annen mat enn tradisjonell bondekost. Hånes var nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2005 for Pirolene i Benidorm.
Her er oppskriften:
Øivind Hånes’ makrellkaker
500 g makrellfilet
250 g filet av hvit fisk, gjerne lyr, hyse eller torsk
3 dl fløte
2 egg
3 gulrøtter
2 løk
2 fedd hvitløk
1 neve kruspersille
1 liten bunt gressløk
2 ss hvetemel
1-2 ts salt
pepper
smør til steiking
1. Fjern skinnet på den hvite fisken. Makrellens skinn er tynt og smaker dessuten godt, så det kan sitte på. Skjær filetene i grove biter.
2. Kutt gulrøtter, løk og hvitløk i grove biter.
3. Rør sammen eggene med en gaffel.
4. Ha en blanding av fisk, gulrøtter, løk, hvitløk, egg og fløte over i en kjøkkenmaskin. Fordel gjerne ingrediensene på tre-fire runder, slik at maskinen ikke blir så full at motoren stopper. Tilsett litt salt, og la maskinen gå i 20 sekunder.
5. Ha massen over i en bolle etter hvert som den blir ferdig. Den kan gjerne være litt grov.
6. Finhakk kruspersille og gressløk, og rør det inn i massen sammen med melet. Smak til med salt og pepper. Andre gode kryddere som kan brukes, er koriander, chili, spisskarve og salvie.
7. Form kaker og steik dem i smør på middels varme i 2-3 minutter på hver side.
8. Server med dijonsennep og nybakt brød.
Tips: Pass på at alle ingrediensene er kalde før du begynner, ellers kan massen skille seg.
Tilbaketråkk: Øivind Hånes i Bokprogrammet | lesesirkler