Nå finnes det også hos oss breddebøker rettet mot massemarkedet, og det er ikke til å komme bort fra at når forlagene skal tjene penger, ja, da er det lett å satse på ufarlige serier eller glansede billigbøker. Men man trenger ikke bruke lupe på forlagenes høstlister for å finne ut at det er grunn til genuin forventning i år.
Bildebøker og spill
For å ta bildebøkene først. I fjor debuterte illustratøren Åshild Kanstad Johnsen med «Kubbe lager museum», en original myldrebok-utgivelse som er solgt til både Sverige, Frankrike , Korea og Japan. Nå kommer «Kubbe lager spetakkel», som er en humoristisk fortelling om hvordan det kan være å spille i korps (for en liten stubbe, som «Kubbe» faktisk er). Egen «Kubbe-app» gir Gyldendal også ut, et spill for de aller yngste. Det skal bli spennende å se hvor forlagene etter hvert trekker grensen nettopp mellom digitale bildebøker og spill, «Kubbe»-applikasjonen vil jeg i alle fall kalle spill, så vidt jeg kan bedømme.
Illustratør Anna Fiske kommer med ny bok, Inger Marie Kjølstadmyr og Åshild Irgens gir ut bildebok om «Henrik (Ibsen) og badesvampen», og Torgeir Rebolledo Pedersen skal samarbeide med Per Dybvig om bildeboken «Lammet som ikke ville bli lår». Tøff tittel som i følge min erfaring med lyriker og illustratør sikkert vil få en frisk utforming.
Apropos dyr; Gro Dahle gir ut dyredikt for barn, det er en bok det kan det være verdt å se nærmere på. Dikt for barn er det i det hele tatt mange av i år. Før sommeren kom antologien «Sølvbåt og stjernevind. Den nye barnediktboka» på Mangschou forlag. Nå kommer Gyldendal med sin antologi, «Jeg fant, jeg fant! Dikt for barn», en samling helt ferske dikt signert forfattere man kanskje ikke umiddelbart forbinder med dikt, så som Erlend Loe, Ingelin Røssland, Trond-Viggo Torgersen. Pluss en rekke andre.
Må alt være like mørkt?
Går vi til bøker for ungdom, er det ett navn som utmerker seg med det samme: Harald Rosenløw Eeg. Han er forfatteren bak ungdomsromaner som «Glasskår», «Yatzy» og «Alt annet enn pensum», og han har laget flere filmmanus, blant annet til suksessfilmen «Hawaii Oslo». Er det en forfatter som har løftet frem ungdom som befinner seg utenfor det gode selskap, så er det vel ham. I høst kommer han med en roman om noen ungdommer som blir sittende innesperret etter en eksplosjon på T-banen, en bok som kanskje blir enda mer skummel nå enn om den hadde vært utgitt i vår.
En annen norsk forfatter av samme kaliber er Hilde Hagerup. Selv om jeg i fjor mente at hennes siste bok «Alt som er galt med Georg» ble i svarteste laget, regner jeg henne som en av våre aller beste ungdomsbokforfattere, en man bare må vente seg det ypperste fra. Personlig håper jeg å lese en ungdomsbok i høst som ikke er befolket med dysfunskjonelle familier og selvmords-kandidater. Det var en overvekt av dem i fjor.
Kagge forlag fortsetter sin serie med «Fortellingen om…», en serie nyskrevne, personlige biografier. Ikke uventet blir Fridtjof Nansen og Roald Amundsen portrettert i Polaråret 2011. Det er historier jeg ser frem til å lese.
Uforlignelige Tan
Nå hadde jeg tenkt å bare snakke om norske barnebøker i denne omgangen. Men én oversatt bildebok må jeg bare trekke frem: Shaun Tans «Den bortkomne tingen». Australske Tan mottok Oscar for beste animerte film i år for filmatiseringen av nettopp denne boken. Bilder i verdensklasse
Og han ble belønnet med ALMA-prisen (Astrid Lindgrens minnepris) for hele forfatterskapet sitt. Det er bare å si Takk, Cappelen!
Excellent website. Plenty of helpful information right here. I am sending it to some buddies and also bookmarking it. And certainly, due to your work!
With all these silly sites, this kind of a great page keeps my inetrent hope alive.