I går kveld var det først og fremst de lokale som fylte opp setene i Maihaugsalen, under den originale og godt regisserte åpningsforestillingen. Overraskende åpningsforestilling I dag strømmer bokfolket på. Det er lett å se når det er kommet et nytt tog fra Oslo; forlagsredaktør etter forlagsredaktør kommer traskende med rullekoffertene sine. Byen begynner å fylles av oversettere, bibliotekarer, kritikere, forleggere og forfattere – og ikke minst journalister. Og alle har vi vårt svare strev med å prioritere for dagene som kommer. Hele 200 ulike arrangementer fordelt over seks dager, og så mange irriterende overlappinger! Men la oss kalle det et luksusproblem; at det er mye godt å velge mellom er langt å foretrekke for det motsatte.
Byer i opprør
Ergerlig var det likevel å gå glipp av Thorvald Steens foredrag om byen Jerusalem. Det skal sies at jeg kom fem minutter for sent, men da var dørene til Biblioteket stengt, og salen fullstappet. I timen forut fikk jeg med meg en spennende tilstandsrapport fra Midtøsten i regi av PEN. Under tittelen ”Byer i opprør” delte mellom andre forfatteren Mansur Rajih, NRKs påtroppende Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg-Mikkelsen og Norsk PENs generalsekretær Carl Morten Iversen erfaringer fra Tunisia, Jemen, Egypt og Syria. De uttrykte alle beundring for demonstrantene som har valgt en så tydelig ikke-voldelig linje. Historie skrives nå, det er så hele den muslimske verden holder pusten. Så får jeg håpe det blir anledning til å høre om Jerusalem en annen gang…
Tøff tyrker
Etter å ha lest den bemerkelsesverdige, lille romanen ”Den mirakuløse mandarin”, var jeg spent på å møte den tyrkiske forfatteren Asli Erdogan, som torsdag holder hovedforedraget under festivalen. Hun er en forfatter som skulle passe usedvanlig godt inn under årets tema, ”Byen”. I romanen ”Byen med den røde kappa” er Rio de Janeiro nærmest for en hovedperson å regne. Iboken ”Den mirakuløse mandarin” er det Istanbul og Geneve som skildres.
Det er mye smerte, sorg og lidelse i Erdogans bøker, og gjennom å skildre den sårede kroppen håper forfatteren å skape en kvalme eller svimmelhetsfølelse hos leseren. Selv har hun en doktorgrad i atomfysikk, og var på begynnelsen av 90-tallet Tyrkias første fysiker i CERN-prosjektet i Geneve. Hun har jobbet som journalist og spaltist i ulike tyrkiske aviser, men har mistet jobben flere ganger på grunn av radikale artikler og tydelig støtte til kurderne.
Like tøff belgier
En annen dame med ben i nesa som jeg traff i dag, var den belgiske illustratøren Kitty Crowther. I fjor fikk hun ALMA-prisen, som er Astrid Lindgrens minnepris, en pris på 5 millioner svenske kroner for fremragende kunstnerisk arbeid innen barne- og ungdomslitteraturen. Hun åpnet en utstilling med illustrasjoner fra egne bøker, der illustratører som Anna Fiske, Stian Hole, Anna Aisato og Shaun Tan også er representert. Dessuten snakket hun om å skrive og illustrere bøker for barn med norske Svein Nyhus – et fint møte mellom to svært reflekterte – og dyktige! – barnebokskapere. Arrangørene på Lillehammer skal ha ros for Pegasus-programmet sitt, som består av en rekke arrangementer, foredrag og workshops som retter seg mot barn og unge. I dag var det overvekt av unge og helt små fjes å se i bybildet. Dette er en solid investering i kommende festivaler…