Nekter å følge strømmen
Enkelte artister nekter fortsatt å gjøre musikken sin tilgjengelig for streaming. Coldplay er det siste eksempelet.
Vi fikk tilsynelatende et slags digitalt vannskille i musikkindustrien da The Beatles’ katalog endelig blei lovlig tilgjengelig for nedlasting i iTunes. Men uansett hvor mye du surfer i katalogen til streaminggiganten Spotify, eller den norske lillebroren WiMP, vil du bare finne tribute- eller coverversjoner av deres musikk.
- Les også: Spotify taper fortsatt penger
Nå har også Coldplay bestemt seg for å holde sitt siste album, Mylo Xyloto utenfor det digitale selskap i Spotify og andre streamingtjenester, melder teknologinettstedet Cnet. Bandet har bestemt at fans som vil høre deres nyeste plate må kjøpe den, enten som nedlasting fra iTunes eller som en fysisk kopi i en platebutikk.
Les også: Vinn eksklusive Coldplay-billetter!
Nettstedet sier for øvrig at plateselskapet EMI, som nylig mista Robbie Williams til Universal, er en smule flaue over beslutninga. De mister med dette en veldig viktig aktør i streamingmarkedet.
Selv om det stort flertall av de artistene du er ute etter å streame er tilgjengelige, finnes det fortsatt mange eksempler på artister og band som ikke vil være med på «streamingbølgen».
Noen andre eksempler på store navn som ikke vil streames er for eksempel AC/DC, som ikke finnes noe sted, mens for eksempel Eagles har gjort sitt nyeste album Long road out of Eden tilgjengelig i Spotify, men lite av sin gamle katalog, mens norske WiMP har noe mer av Eagles-historien tilgjengelig.
Selv om du finner en del av katalogene til Jimmy Page og Robert plant i Spotify finner du ingenting originalt av «moderbandet» Led Zeppelin der. WiMP har derimot Zeppelin-katalogen intakt. Det samme gjelder for Metallica.
En annen profilert artist som nylig nektet å gi sitt streamingsamtykke er Tom Waits. Han vil ikke at hans siste album Bad as me, skal streames gjennom noen av de lovlige tjenestene.
- Les også: – Det er så lett!
En av de største britiske artistene akkurat nå er Adele. Debutalbumet 19 finner du på Spotify, men ikke plata 21 som har gitt henne en rekke hits det siste året.
De fleste som lar være å ha sin katalog i Spotify eller andre slike tjenester argumenterer som regel med at de får for lite penger igjen for å ha musikken sin tilgjengelig der.
– Vi har sterk støtte i musikkindustrien, men respekterer selvsagt enhver artist som velger å ikke ha sin musikk på Spotify, uansett grunn. Vi håper imidlertid de vil forandre mening siden vi mener Spotify-modellen øker verdien til bransjen, sier Sofie Grant i Spotify til Lydverket.
For selv om det helt sikkert kan diskuteres hvor mye artister og plateselskap får betalt for musikken sin over disse tjenestene, er det bedre enn ulovlig nedlasting som ikke kaster noen av seg.
– Vi har overbevist millioner av forbrukere om å betale for musikk igjen, og de genererer reelle inntekter for musikkbransjen. Ettersom vi øker i størrelse vil vi fortsette å gi «videreutdanning» til nye millioner av forbrukere om musikkens verdi og vil dermed revitalisere artistenes mulighet til å lage musikk og tjene penger på den, sier hun videre.
Sveinung Rindal i WiMP-redaksjonen mener Coldplay gjør en feil ved å la være å ha gjøre sitt siste album tilgjengelig for streaming.
– Vi mener at Coldplay gjør et uheldig valg for sin egen del, ved å stille seg på utsiden i Norge, der en veldig stor del av musikkinntektene nå kommer fra streaming, sier Rindal til NRK.
- Les også: Er WiMP sjanseløse?
– De vil på denne måten få mye mindre eksponering og dermed vil det bli lettere for Coldplayfansen å sette på noe annet når de skal høre på musikk, sier han videre.
Han tror det bare er et tidsspørsmål før man for eksempel også får høre Mylo Xyloto som streaming.
– Vi i WiMP har til en hver tid dialog med artister og plateselskaper og ønsker naturligvis å ha all relevant musikk tilgjengelig. På et eller annet tidspunkt vil sannsynligvis også Coldplay-plata være tilgjengelig på streaming, men da er de kanskje ikke så aktuelle lenger, sier Sveinung Rindal.
At artistene får for lite igjen økonomisk for å la musikken sin bli streama vil ikke Spotify kommentere. De vil aldri si noe om enkelttall, men forteller gjerne hvor mye de har gitt tilbake til bransjen totalt.
– Artister kan få – og får – store inntekter fra Spotify. Og ettersom tjenesten vokser vil også inntektene øke. Spotify er nå den tjenesten som bringer inn de nest største digitale inntektene for plateselskaper i Europa. Vi har fått inn over 150 millioner dollar, eller over 800 millioner kroner til rettighetshavere siden vi ble lansert for tre år siden, sier Sofie Grant i Spotify.
Tags: Coldplay, Sofie Grant, spotify, streaming, Sveinung Rindal, wimp
Åh nei, en bunke gigantiske drittband vil ikke legge ut musikken sin. Buhuhuhu.
Du kaller Beatles, AC/DC, Eagles og Led Zeppelin drittband? Det er en meget, meget kontroversiell mening.
Artistene skader jo bare seg selv ved å nekta å være med på utviklinga og dermed sier de fra seg inntekter av egen fri vilje. Mesteparten av inntektene til musikere kommer uansett fra konserter og merchandise, ikke låt-salg. De tjente ikke noe enormt på CD-salg heller.
Salg av album/låter, fra artist/bransje sitt ståsted, er mest av alt en måte å få musikken ut til folk og samtidig få litt tilbake. Eksponering.
Når vi idag kan dele en låt med omtrent hele verden med et tastetrykk, så er det for meg veldig forunderlig at man ikke ønsker å benytte seg av teknologien til distribusjon. Artister får MYE mer eksponering gjennom streaming-tjenester vs. salg i en butikk.
Men det er deres verk og de bestemmer jo selv, men da syns jeg de skal holde seg for gode til å syte når nye skivene deres havner på torrent-sider.
CD-er ut, Ingen som skjønner det!!!???
Flott. Da slipper man å komme borti drittmusikken av vanvare når man bruker Spotify.
Rettelse: Led Zeppelin er kun tilgjengelig på Wimp hvis man har kjøpt platene først. Blæ
Tåpelig av dem. Den musikken jeg vil ha, men som ikke finnes hos Spotify (hvilket jeg gladelig betaler 100 blanke for i måneden), laster jeg ned fra f.eks. piratebay, og spiller den av med Spotify uansett. At de ikke vil tjene NOENTING på min bruk av musikken, får stå for deres regning. Pun intended.
Har faktisk full forståelse for hvorfor enkelte band ikke ønsker å legge ut sin musikk for streaming. Det er noe som kalles nostalgi, og band som AC/DC ønsker å fortsette på gamlemåten, slik at folk faktisk EIER musikken deres og kan nyte den, fremfor å høre på musikk på en datamaskin. Lydkvaliteten på plater heves dessuten mange hakk i spilleren
Oi søren. Det blir vel til at eg lar vere til å lytte til det nye Coldplay-albumet, då.
Coldplay finnes kanskje ikke på Spotify – men, alle artistene i den siste utgaven av indie & electronica-listen gjør:
http://sharemyplaylists.com/fall-2011-indie-electroncia
Click Play and Enjoy!
Ser ut som at det ligger på WiMP da..
Ser ut som at det ligger på WiMP da..
Ser ut som at det ligger på WiMP da..
[...] siste tiden har vi merka oss at store band og artister som Coldplay og Tom Waits har latt være å gjøre sin musikk tilgjengelig i Spotify. Coldplay satte en rekord i digitalt salg med sitt siste album Mylo Xyloto, men det var [...]
[...] streaming, i håp om at plata vil selge bedre på for eksempel iTunes. Coldplay sitt siste album blei holdt tilbake fra Spotify i tre måneder før Mylo Xyloto blei tilgjengelig i gratisdelen av tjenesten. I den norske [...]