Festivalsommeren tar form

Svenske helter klar for Oslosommer

Skrevet av:
Publisert 23:40 12 april, 2010

oslo live

Festivalsommeren tar ennå mer form. Kent står på scena på historiens tredje Oslo Live.

Sommeren kommer og festivalprogrammene snekres. Siste nytt kommer fra hovedstadens yngste musikkfestival, Oslo Live, som i går kunne bekrefte at publikumsfavorittene Kent vil være blant artistene som står på scenen på Kontraskjæret i juli.

Kent er regnet som et av skandinavias største band, med tjue år på baken og sekken full av hits. Bandet er aktuelle med sitt åttende album Röd, og påstås å være det bandet i Norden som har opplevd størst suksess ved å synge på sitt eget språk.

Samtidig slapp festivalen tre nye bandnavn til det ser ut til å bli årets pop/indie-dag på Oslo Live. Fredag 16. juli dunker Oslo-bandet Pow Pow løs med instrumental tekno, svenske Johnossi byr på deilig indie rock mens Sirens And Us kliner til med norsk prog rock.

Oslo Live ble arrangert for første gang i 2008, og er et nytt tilskudd og en utfordrer på den musikalske festivalscena i Oslo. Fjorårets festival gikk inn i boka som en suksess, og forventningene er ikke mindre til årets festival på Kontraskjæret 14-17 juli.

De allerede avslørte artistene til årets festival er: Sivert Høyem, In Flames, Danko Jones, Audrey Horne, Social Suicide, Turdus Muscius, Breakbot, A-Trak, Drop The Lime og Joddski. Les mer om festivalen her.

Julian_Live2

Julian Casablancas er klar for Hove – og tidligere i år har vi meldt om følgende festivalbookinger:

The Strokes-vokalisten Julian Casablancas er klar for årets festival. The Strokes ble et fenomen med førsteskiva ”Is This It”, og ble en del av en bevegelse som var med på å fornye rocken på begynnelsen av 2000-tallet. Julian Casablancas kom med sitt første soloprosjekt ”Phrazes For The Young” i fjor, og singelen ”11th dimension” er for lengst en hit. Til tross for soloprosjekter jobber The Strokes på sitt fjerde album, dog uten for mye innblandelse fra vokalisten. Hovefestivalen lover et solid visuelt show når Julian spiller nattkonsert i skogens Amfiscene.

Som ytterligere påfyll til den så langt imponerende artistlisten til Hovefestivalen, ble det i dag klart at også Vampire Weekend spiller på Tromøya. Bandet, som fulgte opp hypen fra 2008 ved å være blant de aller mest bloggede artistene ut 2009, slapp på nyåret andreskiva Contra, som ble rullet til en femmer på terningen hos Lydverket, og har i følge anmelder Hegstad gjentatt suksessen fra førsteskiva med ny oppskrift. Siste singel «Giving Up The Gun» fikk ekstra oppmerksomhet da en god blanding kjendiser og raphelter dukket opp i musikkvideoen, og mash-up låta «Giving Up The Sunshowers (M.I.A vs Vampire Weekend)» har rullet og gått over blogghimmelen den siste måneden. Trondheimsfestivalen Pstereo har tidligere sikret seg Robyn, og følger nå opp med flere knallgode bookinger. Yacht har fått massiv skryt av Pitchfork, Stereogum og andre som skriver om musikk og blitt hyllet som enmannsredningen til dansemusikk. Fjorårets See Mystery Lights fikk 8.5 av 10 hos Pitchfork og Pstereo har sikra seg Yachts eneste opptreden her til lands. Stas! I tilegg har de fått tak i Megafaun, treffende nok kalt «back-porch art-folkies» av tinymixtapes, også de omfavnet av musikkpresse verden over! 

Hovefestivalen har sluppet flere bandnavn denne uka. På onsdag booka Hove Drake. Torsdag var en annen kritikerrost rapper å finne i festivalmodus i sommer. Q-Tip, som i fjor spilte på nevnte Hove, tar nemlig turen til Øyafestivalen i år. Sammen med Lars Vaular, Miike Snow og Raekwon kommer de til å gjøre Øya-torsdagen til et solid vorspiel til Karpe Diem og BigBoi går på Lørdag kveld. Dette må da være den mest omfangsrike hiphop-bookinga Øya har gjort? I tillegg til de nevnte er også Ingrid Olava, og de to amerikanske bandene Sleigh Bells og Tune-Yards klare. Førstnevnte har fått massiv Stereogum-skryt og gjorde i følge ryktene fin-fine spillejobber på SXSW.  Merril Garbus sitt enkvinnesprosjekt Tune-Yards er på sin side singet på 4AD og har fått behørig omtale for lo-fi-skiva Bird-Brains og hun blir betgnet slik av samme Stereogum: At times, she’s a self-contained Sublime Frequencies compilation, jumping between blues, African tunes, shiny reggae-esque sprawls, and lo-fi folk  Og Hove har jammen sluppet en riktig så fin booking siden sist de også. Nord-Irske Two Door Cinema Club er klare for Tromøya. Tidligere har bandet fått en haug med skryt for Tourist History.

TUNE-YARDS (US)

Den canadiske gullgutten Drake blir å finne på årets Hovefstival. Skuespilleren, sangeren og rapperen som til tross for å ikke ha gitt ut et eneste album har hatt en voldsom hype det siste året headliner Hoves amfiscene fredag 2.juli. Debutskiva Thank Me Later slippes i mai, på Lil Waynes Young Money-etikett, og det er knyttet store forventninger til den unge canadieren. Lydverkets anmelder Andreas Øverland mente Drakes mixtape So Far Gone var en av fjorårets beste utgivelser og gav den følgende skussmål: «På forhånd trodde jeg 2009 skulle bli året da Drake tok steget opp. Det gjorde han ikke, fullt og helt. Det betyr ikke at So Far Gone ikke er en glimrende mixtape (som dessverre ble kutta ned til en helt grei EP etterhvert) eller at “Best I Ever Had” ikke ble sørgelig oversett og burde ha blitt spilt langt mer her hjemme . Det betyr bare at jeg gir den canadiske ungsauen et år eller to til på å bevise at noen fortsatt kan ta urban musikk et steg videre, også på virkelig major-nivå.»

Hove har fått det siste tiårets heiteste skotske navn til festivalprogrammet sitt. Biffy Clyro var sist på besøk i Norge i februar, da de blant annet gjestet årets første Lydverket-sending og kollegene våre i Popsalongen:

Denne uka setter Tromøy-festivalen opp et nytt navn på plakaten hver dag. I går ble amerikaneren Memory Tapes klar. Dayve Hawk spiller elektronisk dansemusikk, og har blitt putta i den nye sjangerbagen chillwave.

Vinterens festivalnyheter

Canadierne i Arcade Fire spilte på den aller første versjonen av Hove i 2007, og mottok et regn av sekserterninger fra anmelderne, blant andre Lydverket. Gjengen skal spille den siste konserten på hovedscenen i år, fredag 2. juli.

Tidligere har Hove begynt å fylle opp klubbdelen av programmet sitt, britiske Fuck Buttons og Delphic, samt franske Brodinski er klar for det danseglade publikummet Tromøya.

Øyafestivalen har sluppet nye navn hver dag denne uka, idag ble det kjent at frontfiguren i Sigur Ros, Jonsi kommer på egenhånd til Middelalderparken.

Skottene i Belle & Sebastian har ikke vært i Norge på fire år, men kommer endelig tilbake, de spiller på Slottsfjell i midten av juli. Kråkesølv ble så glad for at de skal spille på samme festival som 90-tallsheltene:

Lydverket starta TV-året med å presentere de to britiske ungjentene som var spådd å bli lyden av 2010 – og nå er begge klare for norsk festivalsommer. Det er allerede klart at Ellie Goulding spilelr på Hove-festivalen (som vi anmeldte til en sterk karakter her), og nå er venninnen Marina Diamadis, aka Marina and the Diamonds klar for Øyafestivalen. Vi skrøt av Marina da hun slapp debuten sin et par uker tilbake og applauderte «morsomme, doble tekster og frydefulle produksjoner [som] veksler mellom å være lekent og å være sofistikert selskap.»

Her kan du se de to popyndlingene beskrive inspirasjonene sine, alt fra dekadent britisk dansemusikk til norsk design:

Mange gleder seg nå også til at indie-/hiphop-/dansebeatfavoritten M.I.A. spiller i Middelalderparken i sommer. Selv den britiske nettblekka NME legger merke til at Maya tar turen til Oslo, samtidig med at følgende er på plass:

Øyafestivalen har også the modfather Paul Weller på plass nå. Weller er mannen som på midten av 70-tallet grunnla modpunkerne The Jam. Seinere stod han bak det mer soulorienterte bandet The Style Council, mens han på 90-tallet markerte seg som soloartist. Britpopen hadde neppe verket hørtes eller sett ut som den gjør uten Weller. Blant annet hårmanken til denne mannen har satt standarder både tidligere og i seinere tid.

Flere norske konsertarrangører har jakta på å få New York-bandet LCD Soundsystem til Norge i år – og nå har altså Oslofestivalen Øya som har fått dem på kroken: James Murphys diskopønkgruppe spiller i Middelalderparken 12. august. Siste mulighet til å få se dem på ei scene i Norge?

Hovefestivalen har sikra seg 90-tallets triphop-frontmenn i Massive Attack, som allermest ble kjent gjennom sine vakre poporkestreringer rundt store stjernevokalister (som Elizabeth Frasier på «Teardrop»). På årets plate Heligoland samarbeider de blant andre med Damon Albarn (Blur/Gorillaz).

Begge nyhetene ble sluppet etter at svenske Robyn ble bekrefta til Øya.  

Mer festivalnytt:
Skotske Belle and Sebastian, som har et stort publikum i Norge, spiller på Slottsfjell i Tønsberg.

For fans av svenske[Ingenting], kan vi opplyse om at de gjester Bukta (Tromsø), Slottsfjell (Tønsberg) og Pstereo (Trondheim). Lydverket oppdaterer fortløpende.

Julian_Live2AKTUELT

Tags: , , , , , , , , , ,

Del "Festivalsommeren tar form"
 

59 kommentarer på “Festivalsommeren tar form”

 1. Karen sier:

  Yacht blir dig på marinen til sommeren!

 2. Lars sier:

  Vampire Weekend bli digg!

 3. J Deee sier:

  Julian Casablancas bekrefta til hove :D

 4. Matthew sier:

  Eneste bra med Øya er Q-Tip, The Gaslight anthem (begge to var på Hove 09), Weller og Iggy. Hove har hele pakken – Muse (som forøvrig har fyllt hele Wembley, et av verdens største band akkurat nå, ingen diskusjon der), Arcade Fire, Nas&Damian Marley, Drake, Paramore, Dizzee Rascal (tidenes live artist), Pendulum (som slår LCD LETT!), EOTS, TCV, Massive Attack… Vampire Weekend… Florence og Brodinski (RAAVE!). Tidenes beste Hoveplakat som minner veldig om de virkelig store festivalene rundt om i Britannia. Dessuten så har Hove verdens desidert beste Campingområde (noe NME også skrev ifjor) – dra dit så forstår du hva jeg mener!

  PS. Øya har de beste damene, det kan jeg være enig i! Men blir nokk Hove på meg i år!!!

 5. Matthew sier:

  …Ja! Og selvfølgelig ikonet og kulthelten Julian Casablancas kommer til Hove..

 6. bla sier:

  Matthew, når det trekker ned at Q-Tip og Gaslight Anthem var på Hove i fjor, så kan man vel også nevne at Vampire Weekend og Florence var på Øya i fjor. Og Muse var jo nettopp i Oslo. Fredagen på Hove ser fet ut med AF, VW, Drums og Serena Maneesh og Fuck Buttons, og tirsdagen virker heller ikke så verst med TCV, TDCC og Dizzee. Utenom det ser Hove ikke veldig bra ut. Alle fjortiss-deathcore-bandene, og søppel som Paramore… Jaja, det er nå min mening :) Øya har Pavement, et av verdens for øyeblikket mest aktuelle band som lett kunne headline hvilken som helst festival i verden. Pluss at Øya er mye bedre enn Hove på up-and-coming artister fra både utlandet og Norge.

 7. [...] deg inn i helgen og mot festivalsommeren med M.I.As [...]

 8. [...] ambisjonsnivået. Siste tilskudd i line-upen er det amerikanske discobandet Scissor Sisters, som nå fronter festivalen som en av tre headlinere – i selskap med død-metallerne In Flames og svenskrockerne [...]

 9. [...] haglet inn herlig bookingnyheter fra landets utallige festivaler;  Lydverket holder oversikten og holder deg oppdatert på hvem som spiller hvor denne sommeren. Noen smakebiter av hva du har i vente får du her:Serena-Maneesh – Blow Yr Brains In [...]

Legg igjen en kommentar