Jaga med venner

Jaga med venner

Jaga Jazzist spiller sammen med Tortoise og Field Music i Bergen i kveld – og vi har fått eksklusive videoer fra øvinga.

Skrevet av:
Publisert 14:36 2 juni, 2011

Bergensere – og andre heldige sjeler som måtte befinne seg på Festspillene og Nattjazz i vestlandsbyen – kan i kveld få med seg et samarbeid av sjeldent spennende art. Et av Norges beste band, alltid like nyskapende Jaga Jazzist, har fått med seg brødrende David og Peter Brewis fra Lydverket-favorittene Field Music og John McEntire, Dan Bitney og Jeff Parker fra amerikanske Tortoise, som regnes som et av avantgarde-rockens mest definerende band. Dette er første konsert siden 90-tallet hvor Jaga spiller annet enn sitt eget materiale live.

For å trøste (eventuelt strø salt i såra på) de som ikke får med seg konserten i Grieghallen, har vi fått eksklusive videoklipp fra Jagas øving med Field Music og Tortoise onsdag:

«Seneca»:

«Oslo Skyline»:

Videre samarbeid?

Kveldens konsert er det første, og foreløpig det eneste planlagte, samarbeidet mellom banda – men Jagas manager Vegard Waske utelukker ikke at det kan gjenta seg.

- I utgangspunktet er dette eksklusivt for Festspillene, men det er vanskelig å si hva som kommer til å skje videre.

Det som er sikkert, er at konserten i Grieghallen tas opp, og er planlagt utgitt – foreløpig uvisst i hvilken form.

Tette bånd

Selv om de tre banda ikke har samarbeidet tidligere, har de et nært forhold til hverandres musikk. Jaga Jazzist skriver på sin hjemmeside at de har vært store fans av Field Music siden de så bandet på Øya i fjor. Det er de ikke alene om – konserten var definitivt blant høydepunktene fra fjorårets festivalsommer, og Lydverket belønnet konserten med fem øyne på terningen.  I tillegg trillet vi en sekser for fjorårets album Field Music (Measure).

Se brødrene Brewis fremføre vakre «Precious Plans» her:

At Tortoise har vært en viktig inspirasjonskilde for Jaga er både uttalt fra bandet selv, og lett å høre i musikken deres. Med sin sterke innflytelse fra jazz, prog, dub og kraut redefinerte chicagobandet 90-tallets amerikanske indiescene. Deres foreløpig siste studioalbum, Beacons Of Ancestorship, skuffet Lydverkets anmelder da det ble sluppet i 2009 – rett og slett fordi bandet ikke fornyet seg selv i like stor grad som tidligere. Tortoise kan (og bør!) i tillegg oppleves på USF Verftet i morgen kveld, som headlinere på Nattjazz-plakaten. Festivalen rundes av med den malisiske vokalgiganten Salif Keita på samme scene lørdag kveld.

Jagas siste album, fjorårets One-Armed Bandit (som Lydverkets anmelder mente er bandets beste) er forøvrig mikset av John McEntire i Tortoise.

Se Jaga fremføre «Toccata» fra One-Armed Bandit i Tønsberg domkirke – en av tidenes beste Lydverket Spanderer:

Tags: , , , ,

Del "Jaga med venner"
 

4 kommentarer på “Jaga med venner”

  1. Nattjazz sier:

    Fint hvis dere nevner at Tortoise spiller på Nattjazz i Bergen, fredag 3. juni også. Det er vel strengt tatt derfor akkurat de er i byen ;-)

  2. [...] hele bandet for noen år siden. Når jeg leste om konsertene deres i Bergen (musikknyheter.no / Lydverket) ble jeg minnet på hvor godt jeg likte Tortoise i mine studentåt i Trondheim. Plata TNT var [...]

Legg igjen en kommentar