Egner nordiske språk seg til pop?

«Norske musikere som synger på engelsk», er et tema som har engasjert på Lydverkets nettsider den siste tiden.

Skrevet av:
Publisert 16:15 5 mai, 2009


«Norske musikere som synger på engelsk», er et tema som har engasjert på Lydverkets nettsider den siste tiden. Men nå tenkte vi ta diskusjonen et steg videre. For Lydverket har møtt tre nordiske band som har det til felles at de opplever å bli kritikerrost i engelskspråklige land, selv om de synger på sitt morsmål.

Dungen er til tross for svenske tekster,  trolig Nordens mest hylla band for øyeblikket. Casiokids opplever buzz i England, og selv om Hjaltalin tidvis synger på engelsk, er den mest pålytta låta på Myspace-siden deres, på islandsk.  Og de opplever suksessen selv om de lager musikk som faller inn under den engelskdominerte sjangeren pop. Så, hva er hemmeligheten deres?

Sammen med språkforsker Wencke Ophaug, prøver vi knekke koden, og finne ut når språk og musikk harmonerer så bra at å forstå teksten blir uviktig.

Musikk der en ikke forstår teksten, får ofte stempelet verdensmusikk. Men har du eksempel på musikk på fremmede språk innen de brede sjangrene,  som funker/funker ikke? Her er ihvertfall en av mine favoritter:

[youtube UHwSk8bFS4M]

Tags: , , ,

Del "Egner nordiske språk seg til pop?"
 

4 kommentarer på “Egner nordiske språk seg til pop?”

  1. Kai Lofthus sier:

    Mange artister og låtskrivere jeg snakker med sier at de føler det er enklere – og kanskje også kulere – å skrive på engelsk. Kanskje på grunn av at de har engelske helter, og at norskopplæringen i skolen ikke alltid er den mest engasjerende? De nordiske artistene som gjør det bra på sitt morsmål er garantert mer fortrolige med språket.

  2. [...] valget ved å trekke fram den nylige internasjonale suksessen til artistene Ida Maria, Madcon, Casiokids, Lindstrøm, Datarock, Jaga Jazzist, Mayhem og Immortal. Et knippe artister med relativt stor [...]

  3. [...] har kanskje fått med deg den P3-lista “Finn bikkjen” , og Lydverket sin reportasje om dem i våres. Nå kan vi også tilby Casiokids i vår mest høytsvevende Spanderer [...]

  4. [...] til Sveits uten noe annet enn kopier av passene sine. Det ordner seg alltid for snille barn.Les: Egner nordiske språk seg til pop?Frokost må man ha. (Foto: Silje Strømmen, NRK P3)SightseeingMat blir fortært, cola-bokser blir [...]

Legg igjen en kommentar