Norsk på engelsk?

Er det greit eller fy-fy at våre hjemlige artister synger engelsk med norsk aksent?

Skrevet av:
Publisert 15:02 24 april, 2009

Det er ikke alle norske artister som skjuler nasjonaliteten bak engelskuttalen sin. Et grep for særpreg eller simpelthen dårlig språkevne? Elsk eller hat-panelet tar debatten på P3 tirsdag.

Når Björk synger er det liten tvil om at morsmålet hennes ikke er engelsk, uten at hun får nevneverdig tyn for det. Snarere imøtekommes hun gjerne med at hun høres «spennende og særpreget» ut.

Når norske vokalister synger på engelsk og det skinner gjennom at de ikke har engelskspråklig bakgrunn, påpekes det gjerne helt enkelt som «dårlig engelskuttale». Er det en negativ ting, kan det gi norske vokalister et annerledespreg i forhold til utenlandske lyttere, burde de holde seg til morsmålet om de ikke er i stand til å høres britiske eller amerikanske ut?

Elsker eller hater du norsk aksent i engelskspråklig musikk?

Klikk hva du føler øverst til høyre, og hør ukas orakel og Elsk eller hat-panelet ta debatten på Lydverket på P3 førstkommende tirsdag fra kl 20:00. Ukas orakel: Nils Bech.

[youtube PPdxLTugETk]

Om Elsk eller Hat:
I over fire år har Lydverkets Elsk eller Hat-panel spredd heder og galle om populærkulturelle fenomener, personer og trender fra musikkens verden.
Oppe til høyre på denne siden finner du en poll. Der er det to alternativer; Elsk og Hat. Det eneste du trenger å gjøre er at bestemme deg for om ditt hjerte er isende kaldt eller glødende varmt i forhold til ukens tema.
Elsk- eller Hat-panelet går av stabelen i Lydverket på tirsdager. De faste medlemmene er Natt & Dags webredaktør, hiphop-fantast og jordnært følelsemenneske Andreas Øverland, og Lydverkets egen stjernereporter og blogdronning Kristin Winsents. Når dommens tid kommer har de som vanlig hver sin stemme, mens folket – altså deg – har én: Pollen er folkets røst! I tillegg henter vi hver uke inn et orakel, som kan gi oss ekstra innsikt i det aktuelle temaet.
Lydverkets redaksjon kommer dessuten følge med nøye på hva du skriver på denne siden – kanskje plukker vi ut ditt tema og tar det opp til debatt?

Tags: , ,

Del "Norsk på engelsk?"
 

11 kommentarer på “Norsk på engelsk?”

  1. Morten S sier:

    Dette temaet liker jeg.
    Jeg synes det er helt i orden med litt norsk aksent.

  2. Kim von Klev sier:

    Jeg klarte ikke ta den vokalen seriøst. Det blir som å høre engelskuttalen på østeuropeiske Grand Prix-låter.
    Ganske pinlig, skal jeg være helt ærlig.

  3. Stein Roar sier:

    Om du synger svorsk eller dårlig skole engelsk har ingenting å si så lenge låten er bra. Bjørk er jo et klassisk eksempel på dette.

    Folk må få lov å formidle musikk med de lydene de klarer å lire av seg ;-)

  4. kicker sier:

    awlvfølgelig har folk lov til å lire av seg så mye drit de bare måtte ønske. Bjørk derimot, får først og fremst oppmerksomhet fordi hun er en forbannet dyktig vokalist.

    alle halvdårlige rock- og popvokalister bør derimot holde godt kjeft. jeg får fysisk vondt av å høre på dem. fyttigrisen!

  5. Fyrstekak sier:

    Haha, hadde vært arti då me nån som søngte me åverdrevent norsk aksent xD vess det hadde vært brae sanga, så hadde æ deffentli hørt på de:D pooooooooooooooow

  6. Kristian W. Rantala sier:

    norwenglish gjør seg stort sett ikke i musikksammenheng, banna bei. I mine ører får det musikken til å lyde proporsjonalt amatørmessig og lite seriøs. Ta for eksempel surferosa og carburetors, to band med gode låter nok til å slå gjennom, men som aldri kommer til å gjøre det nettopp fordi uttalen senker kvaliteten på hele produksjonen. Selvfølgelig kan jeg se at for noen artister så kan uttalen være et av poengene med musikken, og blandt visse artister er det sikkert både sjarme og varme med keitete engelsk, men stort, og internasjonalt, sett (ikke bare usa og uk, men for resten av europa og verden) er god uttale en av pilarene å bygge musikken sin på, om man først nå velger å synge på et annet språk enn sitt eget. Jeg tror captain credible har større potensiale til å slå igjennom selv i sin (kule) sneverhet enn ovennevnte band, nettopp fordi han behersker engelskuttale!

    Men aksent er på ingen måte alltid dårlig, ta f.eks sepultura! Mass Hypi nosis!

  7. Steffi sier:

    Jeg synes engelsk med norsk aksent höres sjarmerende ut. Jeg liker norwenglish stort sett godt, men naar en önsker aa ha internasjonalt sukksess saa er det nok best aa beherske engelskuttale!

  8. Sverre sier:

    Så flaut å høre på «Orakelet». Det minner meg om små unger som ikke forstår at engelsk er et språk og står med en hårbørste og synger noe som fonetisk sett «minner» om engelsk.

  9. Orakel-fan sier:

    «Sverre» :
    Det er vel nettopp fonetisk det IKKE minner om engelsk, kun på alle andre måter.

    Hurra for egenart og ureddhet! Engelskuttale kan være så mangt, kan det ikke? Jeg mener; verdens engelskspråklige snakker både «slik&sånn». Hvorfor skal ikke en nordmann ha aksent når en irsk artist kan ha det?

  10. [...] i rommet forsvinner fortere enn Aksel Lund Svindal. Den hjelpeløse engelskuttalelsen hans er omdiskutert, men på scenen faller den pent inn i tematikken, fordi mye av det Bech gjør rett og slett handler [...]

  11. [...] sanger på en måte som mange ikke vil akseptere. Jeg beklager å måtte bestemme meg for det, men inglisj-uttalen som topper Nils Bechs distinkte, skolerte stemme, står ofte i veien for at hele pilla svelges. [...]

Legg igjen en kommentar