I et innlegg i Computerworld 10. august ivrer IKT-Norge for å bygge ut DVB-H i Norge. Dersom det er en så god idé, hvorfor er det ingen som gjør det?
Jeg tror vi begynner å nærme oss kjernen i IKT-Norges korstog mot DAB. Nokia har satset alle kort på DVB-H, men det er ingen ledige frekvenser før det analoge TV-nettet er skrudd av. I tilleg er DVB-H dyrt å bygge ut i et land som Norge og frekvensene DVB-H bruker kan bli brukt til å kringkaste HD-TV. Veien ligger på ingen måte åpen for DVB-H, og DMB over DAB-nettet kan like gjerne bli den standarden som vinner frem i Norge. EUs forsøk på å velge en standard for hele Europa tror jeg ingenting på. Det er bare å sende EU-kommissær Vivian Reding på en liten rundtur i Nord-Norge så vil hun oppdage at det er stor forskjell på Finnmarksvidda og Luxemburg.
I dag kan ingen si med sikkerhet hvilken teknologi som blir valgt, kanskje det til og med blir begge ? eller ingen. Det avgjørende er om det finnes aktører som ønsker å ta risikoen ved å bygge ut et nytt DVB-H nett eller om noen heller vil starte TV-sendinger på det eksisterende DAB-nettet.
IKT-Norge har tidligere uttalt at DAB-utbyggingen er sløsing med lisenskronene. Morsom da at et helt nytt tv-nett til minst en milliard nå fremheves som en veldig fornuftig løsning i stedet for å bruke den infrastrukturen som står der. Men i denne saken virker det som om IKT-Norge har giftet seg med Nokias mobil-TV standard og er like fastlåst som NRK er blitt beskyldt for å være i DAB.
jb: Dekning er i sin helhet avgjort av wattstyrken på senderutstyret. Mellom fjellene i Norge blir det neppe investert i mange watt.
Saken er ikke at vi skal bruke DVB-H til TV-titting, men DVB-H som fremtidens radio, til noen har en forretningsidé. Blir spennende å se hva som blir å finne i bodene på IFA 31. august i Berlin.
(det ser ut som om min første kommentar «ved en inkurie» har forsvunnet…)
Nei, mellom fjellene i Norge vil det neppe bli allverdens mange watt med DVB-H-sendere. Men selv cappucino-barene i Oslo sentrum befinner seg stort sett bak murvegger. Det er der (og tilsvarende steder) mobilTV-titterne befinner seg – de sitter ikke ute i parken med fri sikt til Romsås eller Tryvann!
Vi har vel alle registrert klagene over hvor umulige mottakingsforhold det er for DAB innendørs i murblokker. «Pre-RRC06» var det ganske begrenset mulighet for å ta inn DAB på portable radioer innendørs i murblokker – og DAB bruker lavere frekvenser enn DVB. Skal man kunne sitte bak en murvegg og ta inn DVB-H, må signalstyrken på utsiden av veggen være betydelig høyere enn hva det nå bygges ut for av DVB-T, om det både skal klare å trenge gjennom murveggen, og være sterkt nok for en åtte-ti cm lang antennestump istedetfor en retningsvirkende antennne med 15 dB gain, ti meter over bakken… Det er en dramatisk forskjell i forutsetningene mellom stasjonært DVB-T-mottak og vilkårlig DVB-H-mottak.
Når det gjelder DVB-T som radioformidler: Dels vil folk si at «Da trenger vi jo ikke kjøpe noen DAB-radio!». Dels vil de bli sure fordi tilbudet i praksis betinger at de er i umiddelbar nærhet av sin digita-TV-tuner, og det er de gjerne IKKE når de vil høre på radio…
DBV-T-kringkasting av radio dekker minimalt som DAB ikke dekker, men er (spesielt psykologisk sett) med på å formidle at «DAB er unødvendig». Det er synd….
Det er ikke nødvendig med DVB-H på Finnmarksvidda. Det er bare Monsen og scooterkjørere som kan se det 🙂 Bygg DVB-H i rekkefølgen Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Bærum, Kristiansand, Fredrikstad, Drammen, Tromsø, Asker, Sandnes, Skien, Skedsmo, Sarpsborg, Sandefjord, Ålesund, Bodø, Arendal, Porsgrunn, Haugesund, Lørenskog, Tønsberg og på Europavei 6 til Trondheim, til Svinesund, togskinner mellom storbyer. I Båtsund rundt storbyer. Større lokalradio/TV setter opp sitt eget sendenett når de migrerer fra FM. Gårdseiere finner nok en løsning for innendørs dekning til både DVB-T og H. Europeisk industri kommer til å kjøre hardt på DVB-H neste år.