Like skeptiske til FM?

Dagbladets journalist Jan Omdahl kritiserte nylig i Dagbladet overgangen til digitalradio i Norge og kaller det en mediepolitisk farse fordi det benyttes feil teknologi. Til nå har overgangen vært markedsstyrt og aktørene har selv valgt teknologi.

Som styreleder i Digitalradio Norge AS ser jeg frem til at kulturdepartementet senere i høst legger frem en stortingsmelding som kan sette opp en tempoplan for den endelige overgangen. Vi mener forholdene ligger til rette for en positiv stortingsmelding fordi en nærmest samlet radiobransje står sammen om dette. Det ville være underlig om vi gikk inn for en teknologi som vil føre så galt av sted som Omdahl hevder. Dette er tross alt levebrødet vårt. I løpet av høsten vil det også foreligge planer som sikrer lokalradioene en plass i den digitale familien.

Videre tror vi at å sikre et radiomangfold i hele Norge og ikke bare i Oslo og de store byene, er et viktig politisk argument for digitalisering. Det vil også bli lagt vekt på at det ikke er en fornuftig bruk av lisenspenger av NRK å fornye dagens FM-nett, noe som er nødvendig om det ikke snart erstattes av digital distribusjon. For å unngå at folk skal oppleve stumme radioer etter overgangen, er vi overbevist om at departementet vil se verdien i å legge en plan som innebærer en gradvis utskifting i årene som kommer.      

I 1973 hadde BBC sendt på FM i snart 20 år uten særlig suksess. BBCs tekniske direktør, James Redmond var bekymret for at det gikk alt for sakte med innføringen av FM til tross for den udiskutable kvalitetsforbedringen. Folk hadde kjøpt AM-radioer i bøtter og spann til tross for at FM kunne tilby langt bedre lyd, stereo, flere kanaler, regionale og lokale sendinger. Likevel tok det over 40 år før FM klarte å konkurrere ut AM. Mon tro om Omdahl og hans likesinnede ville vært like skeptiske til FM som de er til dagens digitale radioteknologi?  

Tenk hvor mange færre radioer som hadde blitt overflødige om myndighetene hadde satt en plan for overgangen fra AM til FM på femtitallet og ikke latt overgangen tatt flere tiår. NRK-monopolet kunne vært brutt 10-15 år tidligere og vi ville hatt lokalradio og et flerkanalunivers på 1960-tallet. Hvilken betydning hadde ikke det hatt for norsk musikk og kultur. Enkelte ganger må en ta politiske grep for å komme videre.

Dette innlegget ble publisert i dab, Digitalradio, Media og merket med , , . Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Like skeptiske til FM?

  1. Ragnar sier:

    Og vi venter fortsatt på den lovede radioplanen?
    Hvor mange sendere trenger man for å gi samme dekning som NRK P1?

  2. Petter Hox sier:

    Dagens P1 FM-nett består av ca 1200 sendere. Dagens DAB-nett(regionnettet) som bærer P1 sammen med minst 5 andre radiokanaler (blant annet NRK P2 og NRK P3) består av 89 sendere og dekker 80% av landets befolkning.
    På nettsiden dabdigitalradio.no finnes et søkbart kart som viser DAB-dekningen i Norge og der mørk grønn farge angir hvor det er innendørs dekning. Mobildekning vil det være der fargen er mørk grønn/grønn/grå – tester viser mobildekning faktisk langt inn i hvite områder.
    For å oppnå samme dekning for P1 på DAB som P1 på FM vil jeg anta at det trengs ca 500-600 sendere. Som basis for et landsdekkende DAB-nett må det i første omgang etableres kraftige DAB-sendere på de etablerte hovedsenderpunktene som er høyt plassert i terrenget. Deretter må nettet bygges med «påfyll» av mindre sendere plassert etter behov.

    Petter Hox
    Sjef radiodistribusjon
    NRK

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *