I Sandnes kommune bor det 66.245 innbyggere (pr. 1. januar 2011 i følge kommunens nettsider). Hjemmesnittet til Sandnes Ulf er 1.354. Og snart er de i Eliteserien.
På søndag var det klart for sesongens nest siste hjemmekamp. Motstander var Hødd, overkommelige tre poeng ville noen ha sagt, og det endte 3-0 til hjemmelaget. På hjemmetabellen i 1. divisjon ligger Sandnes Ulf på topp med 11 seiere og 3 tap, og har gjort 29 mål på de 14 kampene. Så Sandnes-folket ville være ganske selvtilfredse da de i tusentalls ruslet ned mot stadion på opprykksjakt.
Feil.
1.005. Publikumstallet. Når Sandnes Ulf har seks poeng ned til lag nummer tre og det er tre kamper igjen å spille for de fleste. Det er synd. Og litt trist. For hva tenker spillere og ledere om at alt det harde arbeidet de legger ned gjennom uka, ikke klarer å gjøre folk i nærmiljøet mer entusiastiske? Vi vet hva keeper Bo Andersen tenker. Det har han redegjort for i Sandnesposten den 6.10. Folk bryr seg ikke. Det er pinlig og flaut, sier Bo, hvis du ikke gidder å åpne linken.
Jeg kommer selv fra en by hvor få bryr seg om laget mitt. Eller brydde seg, før de gikk konk. Da jeg var mindre, synes jeg det var utrolig trist og leit. Det er det sikkert mange av de mest ihuga supporterne i Sandnes som også synes. Men jeg skjønte etter hvert at slik er det i Oslo. Lokalpatriotismen er stusselig, det er for mange innflyttere osv. Det trodde jeg ikke var problemet i Sandnes, der de ligger i skyggen av Stavanger. Norges 8. største by er de også. Og den største byen i Norge som ikke har hatt et toppserielag etter krigen. Her ligger alt til rette for at fotballklubben skal bety noe litt mer enn bare 4-4-2 og 3-0 mot lag fra Sunnmøre. Men det gjør den visst ikke. Og snart er de i Eliteserien.
Kan noen hjelpe meg med å forklare hvorfor så få bryr seg? Legg gjerne igjen noen ord i kommentarfeltet: