Krevende? Umulig, spør du meg

Ole Gunnar Solskjær og Magne Hoset klarte å vinne serien i år. Det kan fort skje igjen!

Ole Gunnar Solskjær og Magne Hoset klarte å vinne serien i fjor. Det kan fort skje igjen!

Så er tiden der hvor eksperter, fotballkjennere og entusiaster skal avsi sin dom over en sesong som ennå ikke har startet. I Norge innebærer det ofte en forventning om at 16 lag rangeres fra gull til nedrykk – og helst i riktig rekkefølge.


Krevende? Umulig, spør du meg. Men skitt au… Er det så farlig da? Nei!

Molde vinner altså årets Eliteserie. Slik de gjorde i fjor. Mye taler for og imot akkurat det. Statistikken sier at vi må tilbake til 1984 sist en klubb – bortsett fra Rosenborg selvfølgelig – greide å forsvare et seriemesterskap her i landet.

Moss, Lillestrøm, Viking, Vålerenga, Brann og Stabæk har alle prøvde å gjenskape en suksess, uten å lykkes. Nå er det Molde sin tur.

I år har NRKs eksperter delt opp tabellen i fem «grupper» og plassert lagene i disse. Her er tipsene:

Medaljekampen | Midtskiktet | Kampen for å unngå nedrykk | Disse rykker ned

Hva taler for? Ole Gunnar Solskjær! Gjennom femten år har han tatt sin utdannelse i nettopp det. Gjenskaping av suksess. Det som er bra i år, holder ikke neste år. Dette budskapet har han hamret inn i hodene på Molde-spillerne i vinter. Dette i kombinasjon med god og forutsigbar økonomi, en bred stall og voldsom lokal begeistring, så ligger forholdene til rette for at Molde skal forsvare tittelen.

Så kommer et kobbel med utfordrere. Rosenborg skal være der. Vålerenga bør være der. Brann kan være der og det samme gjelder Aalesund og Viking. Og hva med Tromsø? Og høst-slageren Odd Grenland? Og FK Haugesund og alle de nye i Lillestrøm?

Det er ni lag det! Ni lag som jeg ikke er i stand til å si hvor ender fra plass to til ti på tabellen. Slik er det ikke i Spania og Portugal. Og definitivt ikke i England og Italia. Heller ikke i Nederland og Tyskland. Den norske Eliteserien må være den kanskje mest uforutsigbare liga i hele Europa når det gjelder topp ti.

For ekspertene er dette vanskelig, og mange velger derfor å kalle det et tegn på lav kvalitet. For publikum gir det håp for de mange. Og jo flere som er engasjert, jo morsommere blir det. Men fotballen blir kanskje ikke bedre. Det bare virker sånn. Den fremstår som bedre.

Hvem rykker ned da? Det er lett å peke på de nyopprykkede – Hønefoss og Sandnes Ulf. Men ofte vil ett av de nye lagene overraske. Mange peker på Sogndal og Stabæk. Okey – Sogndal setter noe av sin lit til Eirik Bakke og Tore Andre Flo – spillere som forlot klubben på 90-tallet. Og de har mistet to viktige H-er, nemlig Hovland og Halvorsen. Det ser unektelig tungt ut for Sogndal.

Og Stabæk – hvordan vil ungdommen og den ferske treneren reagere på eventuell motgang over tid? Spørsmålene er mange og det er kanskje lettere å forutse fiasko enn suksess.

Vi får en seriemester, og minst to lag rykker ned. Så mye vet vi. Det er også en rimelig stor sjanse for at Odd Grenland når semifinalen i cupen. Ellers handler mye om håp og redsel.

Håp om å innfri eller overraske. Redsel for å feile og rykke ned. Fotball er håp og redsel. Men først og fremst lidelse.

Velkommen til å lide.

Om Knut Nesbø

Knut Nesbø er tidligere fotballspiller fra Molde som har spilt i Molde, Lyn og Stabæk. Han har vært musiker, og siden 2007 har han vært programleder i fotballmagasinet «Bakrommet» på NRK. I denne bloggen vil han skrive om aktuelle temaer innen norsk fotball.
Dette innlegget ble publisert i eliteserien. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *