Perspektiv, please

38+13+6+6=63. Der har du grunnen til at Manchester United ikke slo Benfica på onsdag.
 
1 poeng på bortebane mot den tøffeste motstanderen i gruppespillet. Fletcher fikk verdifull kamptrening. Det samme fikk Lindegaard, Evans, Fabio, Carrick og Giggs. Tilnærmet full pott for Ferguson. «Gamblingen» lyktes. Han kunne stilt med samme lag som mot Bolton og vunnet 4-0. Men hvis det samme laget hadde spilt mot Chelsea på søndag igjen og tapt 2-1, så hadde hylekoret skreket: De så jo så slitne ut! Ferguson vet det er lenge igjen, og at lite avgjøres nå. Selv om ingen lag sier nei takk til en god start, selvfølgelig.
 
5-0-0. 21-1. Noen flere tall. Dette var Chelseas status etter de 5 første seriekampene i fjor. I England var det mange som seriøst stilte spørsmålet om serien var avgjort allerede i midten av september. Hvordan gikk det til slutt? De blå fra vest-London endte 9 poeng bak serievinnerne. Noen lærer aldri. Serier er ikke avgjort etter så få kamper. Derfor blir det latterlig å konstatere allerede nå at kampen om årets seriegull kun kommer til å stå mellom City og United. Det kan godt hende at det kommer til å skje. Men det gjenstår 34 kamper og Chelsea er to poeng bak! For meg er også United og City de to største favorittene, i den rekkefølgen, men mye kommer til å hende i løpet av de neste 8 månedene. Fotball har den fenomenale egenskapen at den sparker deg i trynet når du minst venter det.
 
I Norge er vi også flinke til å utpeke serievinnerne tidlig. Da Rosenborg var på sitt beste for ti år siden, så kunne man faktisk gjøre det. Men nå er nivået så lavt at det er ekstremt vanskelig. Det er ikke lenge siden det var en bestemt dreining i norsk media mot at Molde nesten hadde gullet i lomma. Men nå ser det ut til at RBK begynner å røre på seg. Vinner de sine to hengekamper, er de kun seks poeng bak Molde. Samtidig har Molde avgitt poeng i 2 av de 4 siste kampene. Det blir spennende å se hvordan Solskjær takler det gamlesjefen er mester på, nemlig «squeaky-bum time». Hvem holder lengst ut når ting virkelig skal avgjøres mot slutten av sesongen? Husk at det skal spilles seriefotball nesten til juletreet står klart i stua.
 
Media har skylda. Hvert fall mye av den. Allerede etter den første serierunden kom spørsmålene til de ulike lags trenere: Tror du dette kan holde til medalje? Er du bekymra for å rykke ned? I løpet av de ti siste årene har den rasende teknologiske utviklingen ført til et utall av mediekanaler. Alle kjemper om de beste sitatene for å få mange klikk eller selge nok papiraviser. Da må man strekke strikken enda litt lenger enn man gjorde forrige sesong. Trekke konklusjonene enda litt tidligere. Det er et evig jag. På veien dit har man lett for å miste perspektivet.
 
Men tilbake til Ferguson. Han har en utrolig evne til å tenke flere tanker samtidig. Hvilke valg må han gjøre for at det eneste han bryr seg om, laget hans, står best rustet til det som skjer i morgen? I løpet av uka? Og hvilke konsekvenser får det for hva som skjer om 5 måneder? Det er ikke førsteelleveren din som vinner seriemesterskap. Det er troppen. Og den benytter han seg av på en suveren måte. Han driter i om supportere og media var skuffa etter onsdagen. For det har jeg hørt og lest om mange som var. Både over laguttaket og prestasjonen. Ja, det grenset opp mot litt fornærmelse over mangelen på den festfotballen vi har sett i løpet av de fire første serierundene. Men det er umulig å spille festfotball en hel sesong. 
 
For hva er tallene øverst? Antall kamper United kan komme til å spille med full pott i de tre cupene, i tillegg til serien. Sleng inn en håndfull landskamper for nesten alle spillerne, og du har en vanvittig anstrengende sesong som gjenstår. Du verden som jeg gleder meg til fortsettelsen!

Om Christian Nilssen

Christian Nilssen satt som 6-åring foran tv’n og skjelte ut kommentatorene som ikke kunne offsideregelen. Nå er det han selv som får gjennomgå. Har oppfylt guttedrømmen i NRK-Sporten siden 1998. Skriver om 1. divisjon og Premier League.
Dette innlegget ble publisert i Premier League. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *