Kjell Aukrust stakk av med seieren i NRKs uhøytidelige kåring av Norges morsomste bok, det var ingen tvil om at Alvdal-trilologien har fått flest til å le. Hva slags forhold har andre forfattere av morsomme bøker til ham?
Folk har sendt inn over hundre forslag til morsomme norske bøker, den dekker et stort spekter fra Knut Nærum og Are Kalvøs satire til klassikerne Egalias døtre av Gerd Brantenberg og Den som har begge beina på jorda står stille av Tor Åge Bringsværd. Alle har fått sine lesere til å le, men mye tyder på at Kjell Aukrust fikk sine lesere til å le høyest.
Sett Flåklypa 2×300 ganger
Selma Lønning Aarø var nominert med boka En rekke avbrutte forsøk og havnet på andreplass i kåringen, før Erlend Loes Doppler.
– Jeg er jo imot sånne kategoriseringer, vi ler av ulike ting til ulike tider i livet. Det var hyggelig å være nominert, men jeg er ikke noe liste-menneske selv. Men jeg så kåringen og stemte på meg selv!
– Mitt forhold til Kjell Aukrust er mest Flåklypa-filmen, jeg har ikke lest så mye av ham. Men han var en del av barndommen min, mor pleide å lese høyt fra, hva er det den heter…. Folk og fe? Hver første juledag var det høytlesing fra den, det var tradisjon.
Hvor mange ganger har du sett Flåklypa?
– Aner ikke! Men jeg har to sønner og de har nok sett den 300 ganger hver!
Selma Lønning Aarø forteller at hun og søker lite humor når hun leser selv. Den boken som har fått henne til å le mest, er Finklerspørsmålet av Howard Jacobson.
– Det er den eneste morsomme boken som har vunnet Booker-prisen, humor pleier jo ikke bli tatt så seriøst! Den boka er en slags britisk variant av Woody Allen. Ellers er mine humorfavoritt Ole Lund Kirkegaard, som egentlig har skrvet bøker jeg har lest og ledd av sammen med ungene, Gummitarzan, for eksempel. Eller Komme til byen-bøkene!
Aukrust og Hamsun er bedre enn de fire store!
Arnfinn Kolerud var også foreslått som landets morsomste, med boka Når ein først skal skyte nokon, første bok i en trilogi. (Bok to ble utgitt i år, Kom ikkje inn i mitt hus.)
– Av oss ti som var nominert er Kjell Aukrust i en egen divisjon. Jeg tenkte, Åh, han har vi helt glemt! Han ligner ingen andre, han hadde kvalitet og han holdt på så lenge. Både han og Hamsun er bedre enn de fire store!
– Jeg har ikke tenkt på det før nå. Aukrust var så flink til å gjøre narr av og utlevere figurene sine, i en serie påfunn om hvor sidrompa de var! Mange av figurane til Aukrust tilførte ikke bruttonasjonalproduktet noe som helst. Aukrust var også uforståelig, men det skinner gjennom at han var glad i figurene sine, han er utleverende og solidarisk på samme tid. Enkelte kritikere har lurt på om jeg hyller nynorskentusiastene mine, eller ei. Jeg har lyst å være tvetydig, entydig er kjedelig. Aukrust var veldig, veldig god på det der.
Så kunne Aukrust tegne! Det er vel noe alle som skriver skulle ønske de kunne. Jeg har prøvd, men jeg strekker ikke til.
Kolerud forteller at hans morsomste lese-opplevelse var med Den merkelige hendelsen med hunden den natten av Mark Haddon.
– Både på grunn av humoren, og det perspektivet hans, gjennom en hovedperson som er autist. Haddon er en morsom forfatter og det ligger mye forarbeid i å leve seg inn i en person med den sykdommen. Det går nettopp på det Aukrust også klarte, å få oss til å skratte av det vanskelige og være solidariske samtidig.
Olaug Nilssen var med blant de ti utvalgte til kåringen av Norges morsomste bok, med Få meg på, for faen, som mange også kjenner som film.
– Jeg har stor sans for Kjell Aukrust, særlig for tegnefilmen om Gurin med reverompa, som jeg har sett flere ganger. Mine mest morsomme leseropplevelser har vært med Ragnar Hovlands bøker, Kjersti Rorgemoens Purkene snudde seg. Jegg har også ledd mye av Jon Øysten Flink og Erlend Loe. Og Eva Jensen.
Hva er din Kjell Aukrust-favoritt?
Hvis jeg skal summere samlet «lattertid» for en forfatter, må det bli Hamsun. Spesielt har August-trilogien ført til alt fra lav humring til gapskratt .
Dersom jeg summerer samlet lattertid for leste norske forfattere, blir jeg stående igjen med Hamsun. Spesielt har August-trilogien ført til alt fra lav humring til forstyrrende gapskratt .
Eg lo ufatteleg mykje av Aukrust i tenåra. Det var i gamle dagar, då vi gjekk på realskulen og budde på trange hyblar to timars reise heimanfrå. Når vi samlast på hyblane, kunne vi lese to-tre setningar høgt frå Folk og fe eller Flåklypa tidende og rulle rundt av latter. Eit mottakeleg publikum! Og seinare(?) lo vi av Leirfall og Hetland sine sogebøker frå politikken. Synd dei ikkje var med på kåringa. Eg lærte mykje av utgreiingane hans om korleis ei alvorleg bilulykke auka BNP!
Bror min. Simen og bonden var de beste bøkene men alle er topp.
Jeg er litt forvirra – håper noen kan hjelpe meg. Jeg lånte “Simen, bror min og bonden” (Éi bok). Den starter med “Slaget på Stiklestad”, men hvilken av de tre bøkene er denne fra? Er alle historiene fra både Simen, bror min, og bonden blanda i denne ene boka?
«Slaget på Stiklestad» er den nest siste historien i «Bror min», så da ser det ut som de er blandet. Men alle histriene fra de tre bøkene skal være i den ene boka du har lånt.
Kanskje på tide å definere fire store fra moderne tid. Jeg mener ; Hamsun , Ibsen, Kielland og Lie begynner å dra på åra. Hvem kan med hånden på hjerte si at de har lest mye Kielland i det siste?
Faldbakken, Bjerke, Hamsun, Vesaas, Elstad for bare å nevne noen…….
Veldig god idé, takk!
Her har eg nok snakka i halve setningar. Eg meiner at mange av figurane til Aukrust ikkje tilfører BNP noko. Aukrust sjølv derimot…
Veldig fint å få tilbakemelding på bruttonasjonalprodukt, tydeliggjør det i saken jeg =)
Er det mulig å kjøpe alle bøkene av flåklypa ? Ellers kan du ringe meg på 90634870
Flåklypa-bøkene er utgitt samlet som Flåklypa Tidende 1-3, som du blant annet kan lese deg opp på i Store norske leksikon. Hvis du googler boka ser du at den kan kjøpes hos flere nettbokhandlere og ganske sikkert bestilles hos andre bokhandlere.