Vinneren av tatoveringskonkurransen «#Kroppspoesi – tør du?» er kåret! Det er Camilla Hole fra Bergen som får en tatovering av favorittlinjen sin i premie:
Jag är glad att jag finns till
Det breddar upp min horisont
Linjen er fra «Tralala lilla molntuss, kom hit skall du få en puss» av det svenske bandet Bob Hund. Bandet ble dannet i Stockholm i 1991 av vokalisten Thomas Öberg, gitaristene Conny Nimmersjö og Johnny Essing, keyboardisten Jonas Jonasson, bassisten Mats Hellqvist og trommeslageren Mats Andersson. Låten er fra albumet Jag Rear Ut Min Själ – Allt Skall Bort fra 1998.
– Jeg er stor fan av Bob Hund, og dette er favorittsitatet mitt. Jeg har brukt det i mange sammenhenger, på Facebook og i korte epistler som jeg har skrevet, for eksempel, sier vinneren.
Før hun sendte inn søknaden hadde hun tydeligvis gjort seg noen tanker om hvor på kroppen hun ville ha linjen tatovert: «Kanskje på rumpa?» skrev hun. Nå er hun ikke så sikker lenger:
– Jeg tenkte faktisk at jeg kunne tatovere det på rumpa, men nei… kanskje på foten? ler hun.
- Les også: Populært med skrift på kroppen
– Humoristisk, filosofisk og underfundig
I juryen for konkurransen satt programleder i Diktafon, Annelita Meinich, prosjektleder for event og sosiale medier i NRK Kultur, Nina Nordbø, og illustratør Marvin Halleraker.
Sammen plukket de Camilla som favoritt blant nesten 300 kandidater.
– Sitatet er humoristisk, filosofisk og underfundig, det sier mye med få ord, slik poesien virker på oss, som en døråpner for indre bilder og følelser. Det blir spennende å se teksten på kroppen! Om Camilla velger å ha den på rumpa, eller om hun velger et annet egnet sted, sier Nina.
Alle tre er enige om at valget var langt fra enkelt.
– Det var spesielt at svært mange helt tydelig hadde et sterkt forhold til disse tekstene, og at de virkelig var betydningsfulle for dem. Her var det ikke bare noen fine ordspill, men mye real life! sier Marvin.
– Jeg ble veldig glad for at vi fikk så mange ønsker om tatovering, og at de var så personlige. En tatovering er alltid veldig personlig, og at flere deler sine tanker bak tatoveringsønsket sitt har vært både sterkt, rørende og tankevekkende, forteller Nina.
– Det har skjedd noe med delekulturen vår etter at vi har blitt mer og mer vant til å fortelle andre om livene våre i blogger, på Facebook og andre sosiale medier, fortsetter hun.
Les også: Her er favorittene som nesten vant #kroppspoesi
Fra Hauge til Metallica
I løpet av april måned tikket det inn med meldinger fra folk som sier at de vil og tør tatovere en poetisk linje på kroppen. Mange har funnet inspirasjon hos anerkjente poeter som Olav H. Hauge og W.B. Yeats, mens andre vil heller forevige låttekster av band som Metallica og Green Day.
Mest populære blant konkurransedeltagerne ser ut til å være Inger Hagerup og Arnulf Øverland, samt det britiske bandet Pink Floyd og folkrockeren Nick Drake.
For å kunne velge en vinner, vurderte juryen både den poetiske linjen i seg selv og historien bak valget av den.
Inspirert av konkurransen
I Hallerakers bildebok Freddy, som kom ut i fjor, er tittelkarakteren beundret verden over på grunn av sine mange tatoveringer.
Etter arbeidet med boken vurderte han å ta en tatovering, men ikke av en tekstlinje:
– Jeg hadde vel gått for et billedmotiv, sikkert fordi jeg først og fremst er et billedmenneske, sier Halleraker.
For Annelita Meinich, som hver uke leder Norges eneste riksdekkende radioprogram om poesi, var det spennende at såpass mange ville pryde kroppen sin med poesi, men hun sier også at hun aldri ville vurdert det selv:
– Personlig liker jeg ikke tatovering, men jeg pleier å henge små lapper med glupe sitater på steder jeg ofte passerer, sier Annelita.
Hun vet likevel hvilken linje hun ville ha valgt:
– Heraklits innsikt; «Panta rhei», «Alt flyter». Dette har paradoksalt nok blitt sittende fast, siden jeg hørte det første gang tidlig i ungdommen!
Nina har to tatoveringer fra før, og nå har hun lyst på en til – med tekst.
– Jeg er spesielt interessert i fonter og har fundert på en tekst i flere år, etter at jeg leste om et bokprosjekt som ble skrevet på hud, av folk som ville være med og bli en slags levende bok ved å tatovere ett ord i en bestemt font på kroppen sin, forteller hun.
– Jeg har funnet en linje nå, fra samme dikt som Lorien Beck valgte sin, som var triggeren til denne konkurransen. Hun har fått tegnet ”Det er den draumen”. Jeg velger ”at tidi skal opna seg”. Det blir en av måtene jeg bærer minnet og savnet etter søsteren min som døde i fjor sommer med meg, så lenge jeg er så heldig å få leve.
Om noen uker blir vi med Camilla på tatoveringsstudio. Resultatet kan du se her på Bokbloggen og på Twitter. Følg med!
Tilbaketråkk: P3.no Musikk » Bob Hund lager gratisfestival
Hva skjedde med vinneren, turte hun tatovere seg?
Hva skjer med «premien» om Camilla Hole ikke tatoverer seg?
Tribal – wow! du er sprø!
Utøyaminne – jeeze. Hvis du virkelig har tatovert ACAB er du neppe så bevandret i tatoveringsverden. Som Undrende skriver er dette et akronym som brukes av høyreekstrem, mc-bander og andre ekstremkjeltringer. Gratulerer.
Det var altså til C Hope
Kjære Camilla Hole . Dropp tatoveringa om du ikke alt har fra før
For noe tull tatoveringer skal hun få ta uten dine moraliserende pekefingre.
Selv har jeg tribal og en utøya minnetatovering jeg bærer med STOLTHET.
Ser du en på stranda i sommer med ACAB på ryggen og en tribal-sun rundt naveln er det meg.
Si hei:p
Din minnestatovering over utøya lyder altså ACAB. Den eneste betydningen av det acronymet jeg vet om er «All Cops Are Bastards». Med forbehold om at du tillegger det en annen betydning må jeg virkelig si du har en spesiell måte å minnes Utøya på.