Kan man konkurrere i litteratur?

”Årets beste bok”, er det en mulig definisjon? Går det an å finne frem til den objektivt beste boken av – la oss si – 20 romaner?

Jeg er ikke så sikker. Selv om vi nå gir seks P2-lyttere den vanskelige oppgaven å komme frem til en vinner blant seks forhåndsnominerte bøker.

Kvalitet er ingen eviggyldig størrelse. Kvalitet er et begrep som kan diskuteres ut i fra så mange slags formål. Er det den mest fengende historien vi er på jakt etter? Det glitrende språket? Vesentlighet i innhold, budskapet?

Som medlem i NRKs fagjury har jeg lest norske romaner så øyet er blitt stort og vått denne høsten. Diskusjonene har vært mange, om hvilke bøker som fortsatt skulle være aktuelle, og hvilke som skulle defineres ut. 1. desember la vi ut en langliste, som 16. desember ble redusert til de seks romanene som P2s lytterjury skal bryne seg på. De er:

Mikkel Bugge: ”Gå under jorda”
Lars Saabye Christensen: ”Bernhard Hvals forsnakkelser”
Helga Flatland: ”Bli hvis du kan, reis hvis du må”
Gaute Heivoll: ”Før jeg brenner ned”
Tove Nilsen: ”Nede i himmelen”
Carl Frode Tiller: ”Innsirkling 2”

romanprisen_seks

Én av dem kommer til å vinne P2-lytternes romanpris 2010

Jeg skal innrømme at det ikke var helt lett å bli enig om de seks kandidatene. Hvorfor er Tove Nilsens roman bedre enn Lars Amund Vaages? Hvorfor skal ikke den kompromissløst ambisiøse Thure Erik Lund med? Det er vondt og vanskelig å måtte la noen gå ut – men samtidig har jeg tenkt: Så fantastisk det er å diskutere god litteratur med andre som er like glad i bøker som meg! Og i diskusjonene må man gi og ta – noen argumenter kan jeg nikke samtykkende til, andre faller på stengrunn.

Uansett:

Nå er listen her, alle de nominerte romanene er gode bøker, men hvilken vil juryen like best?

Det unike ved P2-lytternes romanpris er at argumentasjonen, kranglingen og parlementeringen foregår for åpen scene, rettere sagt åpen mikrofon.

Ved andre prisutdelinger stiller juryen  seg som oftest sammen om sitt valg, uten å gi begrunnelser for hvorfor de har valgt som de har gjort. Det vil si; ikke så sjelden får vi begrunnelser for hvorfor en vinner er valgt. Men hvor ofte får vi vite hvorfor de andre nominerte er valgt bort? Slike avsløringer kan vi vente oss når P2-lytterne møtes i studio på Marienlyst i slutten av januar. Sånt blir det levende litteraturprat av. Jeg gleder meg allerede!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med . Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Kan man konkurrere i litteratur?

  1. To start with, permit my children identify an individual?utes command with this make a difference. truth this is certainly completely new , through simply no meanstheless rapidly rigtht after registering your site, this particular intelligence provides erupted substantially. Allow most of us to have maintain of just one?utes rss or atom in order to help sustain touching whatsoever probable messages Sincere realize yet may give it to assist fans and my own privateized you live associates

  2. Hey there, I came across your web web site by way of Search engines while looking for any related matter, your website emerged, it looks excellent. We have bookmarked this within my yahoo social bookmarks.

  3. Tilbaketråkk: Tweets that mention Kan man konkurrere i litteratur? – Bok – NRK-blogger -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *