Pulp, med Jarvis Cocker i front, stod for fjorårets beste konsert på Øyafestivalen. Vi tror en av de tolv nedenfor kan gjøre det samme. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.

Pulp, med Jarvis Cocker i front, stod for fjorårets beste konsert på Øyafestivalen. Vi tror en av de tolv nedenfor kan gjøre det samme. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.

Vi gleder oss til Øya!

På onsdag er landets beste musikkfestival i gang. Vi tipser deg om tolv av de Øya-konsertene vi gleder oss aller mest til.

Skrevet av:
Publisert 9:00 5 august, 2012

Det er kun et par dager igjen til Norges klart viktigste musikkfestival nok en gang braker løs rett utenfor Oslo sentrum. Det er med andre ord på høy tid å igjen lete frem den blekvaskede Pavement-tskjorta fra ’97 og krukka med sårt oppsparte ølkroner. Øyafestival-programmet er som alltid preget av nye talentfulle håp, gamle indietravere og de viktigste artistene akkurat nå.

Men i år er programmet usedvanlig sterkt. Dermed forsøker våre anmeldere Kim Klev, Trine Aandahl og Ali R. S. Pour her å plukke ned tolv essensielle konserter fra kvalitetsfrukttreet.

Yelawolf

Onsdag kl. 17.40, Enga

Ekstremt energiske liveopptredener og latterlig fet flyt kjennetegner Yela. Riktignok stod han bak undertegnedes største skuffelse i 2011 med albumet Radioactive, men rettet opp noe av inntrykket med Heart of Dixie, sommerens teiputgivelse. Han overbeviste da han spilte på Hove i 2010 og gjorde det samme da Alabama-rapperen spilte i bakgården til en av Oslos utesteder. Jeg tipper at det blir veldig bra også denne gangen.

Ali R. S. Pour

Lindstrøm & Todd Terje

Onsdag kl. 19.20, Vika

Glem sortmetallen. Det er vår flora av leken og svevende house og elektronisk disco som er vår mest imponerende musikkeksport den dag i dag. Og da er Lindstrøm og Todd Terje – i tillegg til Diskjokke, Dølle Jølle og Bjørn Torske – som er de virkelig store navnene. Og det er særlig når de samarbeider og remikser hverandre at det låter ekstremt sexy. Ta for eksempel Todd Terjes remiks av Dølle Jølles «Balearic Incarnation«. Det virker kanskje rart å se for seg deg selv dansende utendørs i Middelalderparken halv åtte på onsdag, men med disse to gutta bak spakene blir det fort umulig for stoltheten å holde kroppen i sjakk.

Kim Klev

Susanne Sundfør

Onsdag kl. 22.05, Sjøsiden

Det er ingen tvil om at Susanne Sundfør er en av de mest spennende og særpregede artistene vi har her til lands. De siste åra har hun levert noen av de beste konsertene jeg har vært på; i Operaen i 2010, og på Parkteatret tidligere i år. Når mørket senker seg over Middelalderparken onsdag er oddsene gode for at haugesundsjenta leverer mer magi. Stemningen på konsertene hennes er helt unik; stemmeleiet som beveger seg tilsynelatende uproblematisk fra det høye og skjøre til det mørke på et blunk, det eminente bandet som sammen med Susanne selv skaper et uttrykk det er umulig å ikke fengsles av og låtene som er både dystre og fengende kommer antagelig til å sørge for at du går glad og forhekset ut av festivalområdet denne kvelden.

Trine Aandahl

Frank Ocean

Torsdag kl. 17.30, Enga

Dette er konserten de aller fleste gleder seg aller mest til på Øya; allikevel må Frank Ocean få en varm anbefaling. 24-åringen har løftet moderne R&B til et nytt nivå gjennom fjoråretsNostalgia, Ultra og årsferske Channel Orange han holder en helt egen standard både når det kommer til tekst og komposisjon. Med en inderlighet av de sjeldne og låter som spenner fra storslagne, synthtunge ”Pyramids” til klinevennlige ”Thinkin Bout You” og jazzflørtende ”Sweet Life” skal du være ganske kald om hjertet for ikke å føle deg beriket av denne artisten. Torsdag ettermiddag bør du la deg forføre av Sankt Frank – jeg tror han kommer til å fremkalle både økt serotoninnivå, gåsehud og tårer i øyekroken.

Trine Aandahl

A$AP Rocky

Torsdag kl. 20.10, Sjøsiden

Han har god smak, 23-åringen fra New York. Rapperen leverte LiveLoveA$AP, teipen som fikk jevnt over mildt sagt gode tilbakemeldinger i fjor. Med en slags eklektisk miks som minner mer om sørstats-rap enn noe som kommer fra østkysten, er A$AP en av de mer spennende unge rapperne vi har om dagen.

Ali R. S. Pour

http://www.youtube.com/watch?v=ofoIMg76Sng

The Afghan Whigs

Torsdag kl 21.00, Vika

Siden The Afghan Whigs gav seg i 2001 har den sexylubne frontmannen Greg Dulli brukt mesteparten av tiden på det ikke altfor ulike The Twilight Singers. Men nå er altså det storslåtte og patosladde rockebandet tilbake, og faller dermed rett inn under Øyafestivalens årlige comebackkvote; i år sammen med Refused og The Stone Roses. For kun et par uker siden kom ‘Whigs med deres første singel på flere år, som er en oppsiktsvekkende frisk cover av Frank Oceans «Lovecrimes». Om den skal spilles? Selvsagt.

Kim Klev

Dâm-Funk

Fredag kl. 18.45, Klubben

California-musikeren bevarer den kjente og kjære klassiske vestkystfunk-lyden samtidig som han inkorporerer moderne fibre i miksen. Med keytar, vocoder, fløyelsmyk stemme og et vanvittig stort, bankende hjerte for palmesus, sommer og lefling med elektro-funk, er forutsetningene for en stor konsertopplevelse på plass.

Ali R. S. Pour

Cloud Nothings

Fredag kl 19.25, Vika

20 år gamle Dylan Baldi er mannen bak Cloud Nothings; et band som mikser melodisk powerpop og bråkete garasjerock på ypperlig vis. Med årets album Attack On Memory (med legendariske Steve Albini bak spakene) gikk Cloud Nothings fra å være et soloprosjekt til å bli et fullverdig band . Det lønte seg; hos oss fikk utgivelsen seks velfortjente øyne på terningen. Jeg gleder meg til å se de store, aggressive og hjerteskjærende låtene live i Middelalderparken denne kvelden. Ohio-bandet har rykte på seg for å levere energiske, velspilte og medrivende konserter – og jeg tror dette kan bli minneverdig.

Trine Aandahl

Chromatics

Fredag kl. 21.10, Vika

Det er få som romantiserer så mye med den mer dempede, men samtidig dansbare lyden av åttitallet som Johnny Jewel, mannen bak italo disco-fetisjistplateselskapet Italians Do It Better. Den ferskeste utgivelsen derfra er Chromatisk fabelaktige fjerdealbum Kill For Love, et ambisiøst dobbelalbum hvor ambiente partier krysser inn i både analoge synthesizere og mørk post-punk. Med andre ord noe som fort kan ende opp med å låte virkelig overveldende på en scene.

Kim Klev

Kaveh

Lørdag kl. 14.25, Sjøsiden

Ung og lovende, Kaveh fikk låten Det er greit listet på P3 og har deretter blitt en av de mer omtalte rappere her til lands. Han har nettopp fylt 18 år, men viser stor autoritet på scenen. Løkkas finest, om du vil. Vi gleder oss.

Ali R. S. Pour

Heyerdahl

Lørdag kl. 16.55, Klubben

Det går lenge mellom hver gang at norske band plassert i det vide indiesjiktet klarer å gjøre noe som låter egenartet og interessant. Sånn sett var «Mirage», debutsingelen til Heyerdahl, et band som består av blant andre underkjente Kenneth Ishak, en usedvanlig positiv overraskelse, hvor synthtepper og – ikke minst – marimba gir en allerede stor poplåt enda mer vitalt kjøtt på beinet. Jeg er med andre ord like spent på debutkonserten på Øya som på debutplata.

Kim Klev

Jessie Ware

Lørdag kl. 18.35, Sjøsiden

Britiske Jessie Ware har siden 2011 sluppet fire lovende og sterke singler; ferskeste tilskudd er balladen ”Wildest Moments” som med tung perkusjon  og et lengtende uttrykk går rett i hjerterota. Ware blander sin forkjærlighet for 80-tallet med moderne elementer, og det er fort gjort å trekke paralleller til artister som Sade når man hører låtene hennes. Debutalbumet Devotion slippes ei drøy uke etter Øya, og jeg gleder meg til å oppleve både singelene og uhørte låter i liveformat. Dette kan fort gå inn i historiebøkene som en konsert du skulle ønske du ikke sto over.

Trine Aandahl

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Vi gleder oss til Øya!"
 

14 kommentarer på “Vi gleder oss til Øya!”

 1. Anonym sier:

  Flott liste! Chromatics i Vika blir kaos – burde vært dytta opp på Sjøsiden, har ennå til gode å treffe noen som ikke skal på den.

 2. Anonym sier:

  Flott liste! Chromatics i Vika blir kaos – burde vært dytta opp på Sjøsiden, har ennå til gode å treffe noen som ikke skal på den.

 3. Jeg gleder meg sånn til Refused!

 4. Harald Kvisli sier:

  Dere kunne sikkert spandert på å legge ut ei av Frank Oceans nye låter. 

 5. Er det bare jeg som synes låtene til Sundfør og Ware høres ganske identiske ut? …

 6. Kåre Garnes sier:

  vi gleder oss til Baroness, Lee Perry og First Aid Kit!

 7. Anonym sier:

  Må bli Refused. 

 8. Anonym sier:

  Disaster In The Universe på Dattera til Hagen, klubbdagen kl 2230! FANTASTISK!

 9. Anonym sier:

  Disaster In The Universe på Dattera til Hagen, klubbdagen kl 2230! FANTASTISK!

 10. Hvordan kan dere påstå at dere gleder dere til Øya, og så ikke engang nevne Refused? Det er jo det beste innslaget på hele programmet! :D

 11. Anonym sier:

  Disaster In The Universe er FANTASTISK! «Norges beste liveband nå» – Gaffa

 12. Anonym sier:

  Er så sykt mange høydepunkter på Øya i år at det er vanskelig å lage en kort liste. Beste programmet noensinne.

Legg igjen en kommentar