Spill video

Send oss din fanfiksjon!

Er du fan? Kan du skrive om det? Da vil vi at du sender oss din historie! De beste tekstene blir publisert, og vinneren stikker av med en iPad.

Skrevet av:
Publisert 18:20 13 oktober, 2011

Axl og jeg

- – -

Marius Asp

- – -

Jeg sover urolig denne natten. Det er i slutten av november og soverommet er kjølig slik hun liker det, men for meg blir det for det kaldt; luften kiler i lungene mine, gjør meg oppspilt. Dessuten har jeg en fornemmelse av at noen observerer meg. Jeg reiser meg opp i sengen og kikker ut av vindet; et kranglete par passerer på gaten under.

Så ser jeg det. En flaggermus henger ned foran vinduet. Den stirrer på meg. Så begynner den å skjelve, vokse, stadig mer ukontrollert , inntil den har antatt en menneskelig form. En person henger i løse luften utenfor leiligheten min. Det første jeg legger merke til er frisyren.

- Admiral P?

Jeg spør mens jeg gnir søvnen ut av øynene. Gradvis begynner mannsfiguren som står helt stille fem meter over bakken, opplyst av gatelykten utenfor, å bli gjenkjennelig. Øynene hans er rødglødende. Jeg kjenner at jeg blir tørr i munnen. Nei? Det kan ikke…? Axl Rose? Skikkelsen spør med vennlig, dyp, tydelig stemme:

- Marius?

Og legger til, uten å vente på svar:

- Bli med ut en liten tur.

Vi flyter stille av sted gjennom natten. Jeg vet ikke hvor lenge; det kan ha vært sekunder eller timer. Men plutselig er vi framme. Et stort, hvitt hus ligger skjermet bak en stor hekk. Velkommen til jungelen, gliser Axl. West Hollywood. En vannspreder spytter hissige stråler i en sirkulær bevegelse over de veldige prydbuskene på eiendommen. Axl blir stående og gruble på noe; han ser opp på stjernehimmelen. Så åpner han døren og nikker meg inn.

I stuen inne sitter Slash, Steven Adler og elleve-tolv nakne kvinner i tjueårene. Det store bordet er dekket av flasker, glass, tomme flakonger og plater med 70-tallsrock, med et selvlysende kranium liggende i midten. Veggene er drapert med tungt ornamenterte tepper, og den store sofaen dunster av sex og røkelse.

Axl trekker Slash til siden, snakker lavt. De nikker. Slash ler. Så setter han seg tilbake i sofaen, tømmer resten av den mørkerøde, tjuktflytende væsken han har i whiskyglasset og fortsetter å massere den rødhårede modellen som lå i fanget hans da vi kom inn.

I mellomtiden har Axl forflyttet seg til et annet rom. Jeg tusler etter ham. Studieværelset er mer nøkternt innredet enn stuen, hyllemetre med romantisk poesi og bøker om haitisk heksekunst, marinbiologi og kryptering omslutter en stor pult og en moderat sittegruppe. Vi sitter. Axl ser på meg, jeg klarer ikke å tolke blikket.

- Som du sikkert skjønner, har jeg lest anmeldelsen din av Chinese Democracy. Og jeg synes du har noen poenger. På den annen side tar du feil. Jeg kan ikke si det på noen annen måte. Du tar feil, Marius.

Jeg svelger. Anmeldelsen min. Han har fått snusen i den, kjørt den gjennom GoogleTranslate og nå skal han gi meg behandlingen han lovte Bob Guccione, Jr. in ”Get In The Ring”.

- Det du ikke har hatt noen forutsetning for å forstå, i alle fall ikke før nå, er at jeg har lagd Chinese Democracy for andre typer ører enn de menneskelige. Dette er…

Han drar på det.

- … dette er vampyrmusikk. Av vampyrer, om vampyrer, for vampyrer. Og alle de store undergrunnsmagasinene for, vel, for oss har for lengst utropt den til en klassiker. Lester Gills i Suckfest Magazine mente det var den viktigste utgivelsen i sjangeren noensinne, og sammenlignet den med Richard Wagners Der Ring des Niebelungen. Ikke at jeg bryr meg om kritikker, altså. Jeg bare nevner det.

Jeg kjenner at jeg begynner å bli svimmel. Axl drar fram en boks, lukten av marijuana legger seg som et teppe over værelset. Han gjør noen lynkjappe bevegelser, sekunder etter har han tent en joint rullet med kirurgisk presisjon, tatt noen dype trekk og mumlet uforståelige beskjeder til imaginære – eller i det minste usynlige – skikkelser i rommet. Stemmen min skjelver:

- Slash og Steven Adler, er de også…?

- Og mange andre. Ikke bare de opplagte, som Dave Navarro, Cypress Hill, Flea og Trent Reznor. Hva om jeg forteller deg at Taylor Swift er en vandød, som vi kuriøst nok ble kalt før i tiden? Bare her i Los Angeles er det til enhver tid 130.000 av oss. Han humrer mens han myser gjennom den voksende røykskyen.

- Slash og jeg er forresten gode kompiser. Hele den konflikten mellom oss er bare et spill for galleriet. Min transformasjon begynte før innspillingen av The Spaghetti Incident. Det forklarer jo en del, ikke sant? Igjen: Jeg skjønner at den høres jævlig ut etter dere dødeliges standard. Koko, ikke sant. Men det er jo ikke dere jeg lagde den for. Vil du ha et puff o’ the ol’ dragon, forresten?

Vi snakker lenge. Axl avliver noen av mytene som knytter seg til vampyrismen (”faktum er at jeg aldri har likt hvitløk”), han snakker om musikk (”jeg setter Grand Funk Railroad høyere enn Beatles, for å være helt ærlig”), musikkvideoen til ”Estranged” (”blir du i dårlig humør av se på delfiner, har du et betydelig problem i min bok”) og den fortsatt gufne teksten til ”One In A Million” (”hva kan jeg si… jeg hadde en dårlig dag”). Jeg forteller om den kørka storebroren til en i klassen min, som i fullt alvor gikk rundt og trodde at Waxl Rose sang i Guns N’ Roses. Og om da jeg så dem live i Köln som tolvåring, og en eller annen idiot kastet en glowstick opp på scenen under ”November Rain”. Axl ler:

- Den konserten husker jeg også. Jeg løp av scenen, ikke sant? Det egentlige problemet var at trusene mine hadde sklidd altfor langt inn i rumpa. Jeg måtte trekke dem ut. Den glowsticken var en gave fra oven.

Så merker jeg at øynene til Axl gradvis hardner til og lyser som to ørsmå vulkaner igjen. Oppmerksomheten hans begynner å flakke, han vrir seg i stolen. Han fester blikket på et fotografi av utsikten ut mot Sunset Strip om natten; et falskt vindu ut, så å si, med strategisk plasserte biler fanget i en lydløs flukt nedover gaten med et etterslep av intense farger i hælene. Så renser han stemmen, og trykker play på den store DAT-spilleren som står ved siden av skrivepulten. Ut av høyttalerne kommer en av demoene som ikke kom med på Chinese Democracy.

Låten er fantastisk – en krysning mellom de beste låtene på Appetite For Destruction, de store ambisjonene fra Use Your Illusion-platene og noe helt annet, langt utenfor min fatteevne, melodilinjer som kunne vært skrevet av Brian Wilson eller The Stooges, alt etter hvordan man hører etter. Det høres ikke menneskeskapt ut, og det er det heller ikke. Men Axl hører åpenbart ikke storheten selv, ikke i natt; han er et helt annet sted nå:

- Jeg blir nødt til å drikke blodet ditt. Dette er ikke gjenstand for diskusjon. Det er derfor du er her. Etter at jeg har gjort det, kan jeg ta deg hjem.

Med ett sitter han ved siden av meg i sofaen. Han har lagt den komiske sveisen sin bakover i et strikk, skjeggstubbene hans kiler meg på halsen. Idet han setter hjørnetennene i meg og jeg kjenner blodet forlate årene i halsen i rytmiske hikst, mumler han hest:

- Nå er du min. Nå eier jeg deg. Spiller du gitar?

For første gang hører jeg trafikken utenfor når byen våkner; så nær at den nesten er umulig å legge merke til.

- – -

Om å skrive fanfiksjon:

Noe av det morsomme med denne sjangeren er at kravene til realisme er alt annet enn beinharde. Dermed har jeg valgt å fokusere på det bisarre. Axl Rose er jo i utgangspunktet en mystisk karakter. Ideen kommer direkte fra Chuck Klostermans anmeldelse av Chinese Democracy, der han skriver morsomt om den (imaginære) tanken bak den pussige aksenten Axl synger den enkeltstående linjen ”but I don’t want to do it” 0:37 ut i ”Sorry” med: «You know, I’ve weighed all my options and all their potential consequences, and I’m going with the Mexican vampire accent. This is the vision I will embrace. But only on that one line! The rest of it will just be sung like a non-dead human.» Jeg kjenner at jeg kunne skrevet en roman om Axl.

Sider: 1 2 3 4

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Del "Send oss din fanfiksjon!"
 

20 kommentarer på “Send oss din fanfiksjon!”

 1. Anonym sier:

  Wow, Marius Asp, den var jo riktig underholdende! Dessuten lyste det «ekte fan» og det er alltid et pre for fanfiksjon. Meeen, for å gi litt konstruktiv kritikk: alle tre eksempler mangler header: en liten innledning hvor forfatteren konkretiserer fandom, ship (hvem som evt. er et par i historien, advarsler (kan f.eks være om spoilers for en film, sexscener, ørevoks eller andre ting som kan få leserne til å grine på nesa) og evt. anbefalt aldersgrense.

  Og da avventer jeg Axl-romanen (som virker veldig mye mer underholdende enn den nye Bjørk-fanfik-romanen..). ;)

  • Anonym sier:

   Takk! Vi er alle tre nybegynnere innen sjangeren, men vi har gjort vårt beste. Jeg synes både Kim og Maria har levert sterkere bidrag enn mitt. Skal oppdatere header nå.

   Fanfiksjon kan være hva som helst. Det tror jeg jaffal disse tekstene kan være med på å vise.

   • Anonym sier:

    Egentlig burde vi hatt de korte disclaimerne våre i toppen av saken. Men det ville ikke fortalt hele historien. Vi skrev om disse folkene fordi vi var fascinert av dem, enkelt og greit.

    Jeg synes FF er en morsom og inspirerende sjanger å boltre seg i. Og Axl-romanen er på vei. Tipper release våren -12.

 2. Så når får vi vite hvem som vant?–

  • Anonym sier:

   Min teori er at forsinkelsen skyldes at alle bidragene har Lydverket-redaksjonen i hovedrollene og at de derfor har måttet skaffe nye jurymedlemmer i siste liten. XDDD

 3. [...] meg over den muligheten. Denne gangen er det dog over alle hauger trivielt; det er snakk om en tullekonkurranse i regi av NRK p3 om fanfiksjon, eller fan fiction, som det egentlig heter. Jeg er kjent med fenomenet fra før, og [...]

 4. Anonym sier:

  Hei! Grunnet sentrale jurymedlemmers skrale immunforsvar har kåringen blitt forskjøvet. Vi lover å ta helgen til hjelp, og utvider samtidig innsendelsesfristen til mandag 24.10 kl 12. Beklager forsinkelsen! PS. Gøy at noen av dere tenker på oss når dere skal skrive, men vi faller ikke for smisk.

  God helg!

  M

  • Anonym sier:

   Hva?! Det er da ikke smisk, det er fanfic! Seriøse greier!

  • Anonym sier:

   Hva?! Det er da ikke smisk, det er fanfic! Seriøse greier!

  • Anonym sier:

   Når har dere egentlig tenkt å avsløre vinneren? Det er jo også litegrann interessant…

   Skjønner forresten at dere trenger litt hvile. Jeg óg, etter å ha svitsjet innom maratonsendingen og sett kroneinnkastet til visse sentrale redaksjonsmedlemmer…

   • Marius Asp sier:

    Juryen jobber febrilsk for å komme oss gjennom bunken og vurdere ordentlig. Men innen et døgn skal det være kåret en vinner – forhåpentligvis i morgen formiddag. Igjen: Sorry!

    • Anonym sier:

     Tanken på en febrilsk arbeidende jury – svettende, stønnende og soon-to-be hjerneblenda-trengende – kun for oss fansens skyld, tilfredstiller mine krav til oppreisning. Unnskyldning godtatt!

 5. Hmm… syntes vel kanskje den lille snutten om fanfiction var litt vel selektiv. Skrives ikke bare om band ol, det det skrives mest fanfiction om er faktisk Harry Potter. Og da er jo menneskene som skrives om bare karakterer. Boyband fanfiction er ganske så langt ned på lista og er som regel 13 år gamle jenter som skriver Mary Sue historier, med seg selv i rollen.

 6. Anonym sier:

  Formiddagen begynner å bli noe sid i serken her. *HINT* Godt allikevel å se at det er fler som liker fanfikk enn Erik og Kriss. Kanskje de burde utnytte slashpotensialet sitt bedre, ;E

 7. [...] Les også: Lydverkets anmeldere skriver fanfiksjon [...]

 8. [...] Lydverket-skribentenes egne forsøk på fanfiksjon kan du lese her! [...]

 9. [...] Marius Asp ved NRK Lydverket utlyste i oktober 2011 en uhøytidelig fanfiksjons-konkurranse. Redaksjonens egne bidrag kan leses her. Vinnerbidragene kan leses [...]

 10. [...] drabbles Fandoms: Eastern Promises, Fullmetal Alchemist, Goodbye Chains, Lord of the Rings, NRK Lydverket, The Great Mouse Detective. Advarsler / Warnings & Spoilers: Se hver dråpe / See each [...]

Legg igjen en kommentar