Dette er titlene platebutikken Big Dipper har fått inn i forbindelse med Record Store Day. (Foto: Karina Lystad)

Dette er titlene platebutikken Big Dipper har fått inn i forbindelse med Record Store Day. (Foto: Karina Lystad)

Sånn feires Record Store Day

Dagens musikkmarkering støttes av noen av verdens største artister. I Norge har det vokst, men det er fortsatt veldig lite.

Skrevet av:
Publisert 16:03 15 april, 2011

- Vi har aldri fått tak i så mye av de eksklusive tingene som vi har i år, sier Andreas Leine Jakobsen.

Han er daglig leder i den uavhengige platebutikken Big Dipper i Oslo. Og når han sier «eksklusive ting» så snakker han om musikken som kommer ut i kraft av den årlige musikkmarkeringen Record Store Day.

Big Dipper er en av fem norske butikker som har registrert seg som deltakende under årets Record Store Day, en markering som har blitt fire år gammel. Det hele ble startet i USA for å sette fokus på uavhengige platebutikker og musikk i fysisk format.

Dagen feires ved at artister gir ut eksklusive singler, album, liveopptak og alt annet de måtte finne på, som da kun selges i utvalgte platebutikker som ikke er del av de store kjedene. Hvert år velges også en artist som offisiell ambassadør for dagen. I fjor hadde Josh Homme fra Queens of the Stone Age/Them Crooked Vultures æren, mens årets ambassadør er selveste Ozzy Osbourne.

Les også: Slik ble Record Store Day feiret i fjor

Les også: Rough Trade – Londons legendariske platebutikk

Hvorfor deltar dere på denne feiringen?

- Det fysiske formatet vil alltid være viktig for oss, og er det noe en brenner for så må man jo være med på en så fin markering, sier Haavard Holm, innehaver av Aftermath Music i Trondheim.

Aftermath åpnet dørene i 1997 og Holm mener at alle byer av en viss størrelse bør ha et godt tilbud av fysisk musikk:

- I en verden hvor musikk har blitt degradert til et filklikk, og konsumeringen av musikk har gått helt fra konseptene, så er det en veldig god måte å markere at det finnes enda et alternativ.

Magert i Norge
Coverkunsten på Nirvana sin eksklusive "Hormoaning" EP.

Coverkunsten på Nirvana sin eksklusive "Hormoaning" EP.

Noen av verdens største artister støtter årets Record Store Day med utgivelser. Blant andre slipper The Rolling Stones, Nirvana, Pink Floyd og Radiohead eksklusiv musikk på dagen. Konseptet har spredt seg godt utover de amerikanske landegrensene også, men i Norge er det fortsatt veldig begrenset.

- Dette er egentlig første året Record Store Day feires i noen grad i Norge. Vi har vært tilbakeholdne fordi det har vært såpass vanskelig å få tak i platene at vi har følt at det ikke har vært gyldig nok grunn, sier Jakobsen på Big Dipper.

Han er glad for at de i år har fått inn såpass mye. Butikken kan skilte med hele 40 av de eksklusive titlene, og de regner med å få flere etterhvert.

- Blant butikkene i verden er det ekstrem konkurranse om å få tak i de eksklusive tingene. Noe vil vi aldri få, og så er det annet som blir forsinket fordi vi holder til i Norge. Men jeg vil tippe vi har fått cirka en tredjedel av det som slippes for å markere dagen.

Han har merket pågang fra kunder som gleder seg til å finne Record Store Day-utgivelsene i butikken.

- Vi hadde følt at vi hadde skuffa mange hvis vi skulle feire dagen uten å ha nok av utgivelsene. Men i år har vi blitt utrolig positivt overrasket over det vi har fått inn døra.

Det er bare omtrent 15 prosent av Norges uavhengige platebutikker som deltar under årets Record Store Day, og ikke alle får like mange av de eksklusive utgivelsene.

- Aldri hørt om
Coverkunsten på Casiokids sin nye splitsingel.

Coverkunsten på Casiokids sin nye splitsingel.

Det de norske butikkene heller ikke får, er særlig drahjelp av våre norske artister. I år er det kun to norske navn å finne i bunken av plater Big Dipper har fått inn. Casiokids og I Was A King gir ut hver sin splitsingel sammen med henholdsvis Of Montreal og Danielson. Men ingen av disse syvtommerne står på Record Store Day sin liste, så Jakobsen er usikker på om dette er offisielle RSD-utgivelser eller plateslipp som har falt mer eller mindre tilfeldig på 16.april.

- Men vi har et ønske om at Record Store Day også kan bli noe som er en norsk greie, så forhåpentligvis neste år. Vi tror dagen har kommet for å bli, avslutter han.

Og mangelen på norske bidrag kan kanskje forklares på denne måten:

- Jeg har faktisk aldri hørt om Record Store Day før, sier frontfigur i Datarock, Fredrik Saroea.

Bergensbandet har derfor, naturlig nok, ikke tenkt på eller hatt planer om å slippe noe eksklusivt på dagen.

- Flaut. Dette hadde jo vært en super anledning for oss å slippe den nye SUPER7 figuren vår. Jaja, vi får følge med neste gang.

Øystein Greni, vokalist i Bigbang, bor i USA og har et forhold til Record Store Day, men han vet ingenting om hvordan det markeres her i Norge.

- Jeg kjenner godt til det fra USA og vi har spilt konsert i den lokale vinylsjappa i Echo Park Origami i den forbindelse. Burde gjøre det samme på Big Dipper i Oslo også.

Og hvis han hadde vært i Norge på dagen så mener han det ville vært gøy å gi ut noe til den norske markeringen også.

- Jeg vil gjerne gi ut en «best of unreleased from Grandsport», studioet Christian Engfelt og jeg har drevet i 10 år. Mange bra råmikser og outtakes. Kanskje den kunne komme ut til Record Store Day neste år?

Se også: Øystein Greni i studioet hjemme i California

Endre Harnes i det uavhengige plateselskapet Spoon Train har heller ikke noe særlig forhold til Record Store day. Han mener det er synd at Norge ikke har flere uavhengige platebutikker som kunne vært med og skapt oppmerksomhet rundt dagen.

- Selv om det er mange dedikerte folk tilknyttet den mer uavhengige delen av musikkbransjen i Norge er det nok ikke mange nok til å finansiere særlig mange enkeltstående utgivelser i anledning dagen.

Harnes ser allikevel et potensiale i Record Store Day også her til lands.

- Man ville nok klare å gjøre noe tilsvarende i Norge dersom mindre norske labler og platebutikker klarer å samkjøre seg og lage en skikkelig markering i fremtiden.

Les også: Lydverket feirer Record Store Day med «ha med»-dag på jobben.

Diamanter hos Dipper

Blant de rundt 40 titlene som har kommet inn i butikken til Andreas Leine Jakobsen, så er de spesielt fornøyd med å ha fått 100 stykker av den nummererte Rolling Stones-singelen, «Brown Sugar/Bitch/Let it Rock». Den har kun blitt trykket opp i 3000 eksemplarer.

- Hver gang vi får inn sånne singler så er det populært og det kommer folk som også kjøper et par-tre stykker, sier Stian Svehagen fra bak butikkdisken.

Platecoveret på Big Star-utgivelsen som er å få tak i på Record Store Day.

Platecoveret på Big Star-utgivelsen som er å få tak i på Record Store Day.

Og da Lydverket fikk forhåndsrote litt i platebunken som blir tilgjengelig på Record Store Day, så fant vi flere interessante utgivelser. Blant annet kopien av testpress-versjonen av Big Stars glemte perle Third. Albumet blir gitt ut i 2000 eksemplarer til Record Store Day, og én av 300 av disse er de faktiske testpressplatene, uten at noen vet hvor de har havnet i verden. Omtrent som i Charlie og sjokoladefabrikken, altså.

Ellers har Big Dipper fått inn The Flaming Lips-boksen, som består av deres fem første, Warnerutgitte, album på vinyl. De har Radiohead-tolvtommeren med de helt nye låtene «Supercollider» og «The Butcher», som ikke er med på deres siste plate og som heller ikke blir tilgjengelig i USA, og Foo Fighters-coverplaten Medium Rare er der også, i tillegg til mye annet snadder.

Usikker på vinylterminologien? Sjekk kort oversikt nederst i artikkelen.

Anbefalte utgivelser

Det florerer av tips på nettet om hva man bør se etter under årets Record Store Day. Amerikanerne i musikkmagasinet Rolling Stones har plukket ut disse 20 titlene som dagens mest interessante utgivelser. Storbritannias største hypeblad, NME, har satt opp sin liste med 50 utgivelser de mener du bør se opp for her. Musikkbloggen Stereogum har også plukket ut noen titler de gleder seg spesielt til, og det toneangivende hipsternettstedet Pitchfork har laget en meget omfattende guide til dagen.

Full liste over de eksklusive Record Store Day-utgivelser finner du her.

Big Dipper i Oslo. (Foto: Karina Lystad)

Big Dipper i Oslo. (Foto: Karina Lystad)RSD – kun for vinyljunkier?Coveret på den eksklusive The White Stripes-singelen.

RSD – bare for vinyljunkier?

Det som også er spesielt med mange av titlene som kommer ut under Record Store Day, er at de på en eller annen måte skiller seg fra vanlige utgivelser på fysisk format.

Coveret til en eksklusive The White Stripes-singelen.

Coveret til en eksklusive The White Stripes-singelen.

Det kan være gjennom ekstramaterialet som følger med (Hercules and Love Affair-singelen kommer med kondom for eksempel), det kan være fargen på vinylen (The White Stripes sin singelutgivelse er rød og svart) eller at eksemplarene kommer nummerert slik at du vet at det bare finnes én eneste utgave av akkurat den Rolling Stones-singelen som har nummeret 147.

Men er Record Store Day bare for vinyljunkier?

- Dagen er for musikkinteresserte som har en hang til å samle på ting. De som velger å kjøpe musikk fysisk forventer å få noe utenom det rent musikalske. Men det er ikke bare en ren samlegreie heller, for det kommer en del eksklusiv musikk som gjør det attraktivt for flere, sier Jakobsen.

Han hjelper oss samtidig med å rydde opp i noen av vinylbegrepene:

Når vi snakker om gram på vinylen, hva snakker vi om da?

- Det handler om tykkelse og vekt. En standard LP er 120-140 gram, og tidligere var det også vanlig med vekt ned i 90 gram. 180 og 200 grams vinyl er de tykkeste «vanlige» formatene. 180 gram gir tyngre vinylplater som ligger bedre på tallerkenen og kan ha dypere riller. Mange kunder foretrekker 180 gram idag.

Når vi snakker om tommer på vinylen, hva snakker vi om da?

- Det handler om størrelsen på platene og hvor mange spor det er plass til. De vanlige formatene er syv tommer (7″)  for singler, ti tommer (10″) for EP og tolvtommer (12″) for EP eller helt album.

Når vi snakker om farge på vinylen, hva snakker vi om da?

- Vinylplater kan trykkes i alle tenkelige farger. Også fargeblandinger er mulig. Eventuelt kan man også trykke bilder på platene, såkalte picturediscs.

Se forøvrig en informativ video om produksjonen av vinylplater her:

Tags: , , , , , , , ,

Del "Sånn feires Record Store Day"
 

5 kommentarer på “Sånn feires Record Store Day”

 1. Petter sier:

  Veldig bra at denne dagen har fått fotfeste her i Norge. Selv håper jeg at Big Dipper får inn White Stripes 7″-erne, hvis ikke blir det ebay på meg

 2. [...] Les: Sånn feires Record Store Day [...]

 3. You can't be fucking serious! sier:

  RECORD STORE DAY???

  Hva blir det neste: «Why don’t you just go fucking shopping for all your god damn money day»????

  Er det ikke nok med at fjøsbefolkningen loppes av julaften og handelstand «helligdager» som «Halloween» og «Valentines Day»?

  Hvor mye fikk du betalt for å promotere det pisset her da?
  Jeg vil ha lisenspengene tilbake!

 4. Urban sier:

  CDen er død, leve vinyl!

 5. [...] Record Store Day har kome og gått, men heldigvis sitt me att med ein handfull ny musikk. Blant dei store artistane som for høvet gav ut eige materiale, finn me Radiohead og deira dobbelsingel “Supercollider / The Butcher”. Håpefulle fans har tolka singelen som ein peikepinn mot ein oppfølgar til deira nyleg utgitte album King Of Limbs, men dette vert avkrefta av bandet sjølv. [...]

Legg igjen en kommentar