En Stavangerjente kommer til musikkmakta

Hvordan får man jobb i Rough Trade, en av verdens hippeste og mektigste platesjapper? Man bare banker på døra og spør dem, vel. Det er riktignok noen år siden nå, men da Anne Hilde Neset bodde i London og var på utkikk etter jobb på midten av 90-tallet, gikk hun likeså greit rett inn i musikkdragens […]

Skrevet av:
Publisert 10:50 14 mars, 2010

RT_dør

Hvordan får man jobb i Rough Trade, en av verdens hippeste og mektigste platesjapper? Man bare banker på døra og spør dem, vel.

Det er riktignok noen år siden nå, men da Anne Hilde Neset bodde i London og var på utkikk etter jobb på midten av 90-tallet, gikk hun likeså greit rett inn i musikkdragens hule, platebutikken Rough Trade, Covent Garden.
- Jeg spurte om de trengte folk, men fikk beskjed om at det trengte de ikke. Så ga jeg dem allikevel CV’en min. Etter noen dager ringte de opp og sa at: jo da, de hadde bruk for noen på lørdagene.

Og slik hadde en nyutdannet jente fra Vest-Norge plutselig jobb i Londons musikk-Mekka.

Mektig butikk
Foruten å være et legendarisk plateselskap, som du kunne høre historien til i onsdagens Lydverket, så er også Rough Trade navnet på et par av Londons heiteste platebutikker. Skal vi tro den norske plateselskapsgründeren, Joakim Haugland, så er butikkene også enormt trendsettende.
- De betyr ekstremt mye i forhold til hvordan man skal breake et band nesten på verdensbasis.

Rough Trade-butikken er også indirekte ansvarlig for Lindstrøms 40-minutter lange versjon av «Little Drummer Boy«, som ble en bloggfarsott før jul. Rough Trade ville ha Lindstrøm og Christabelle-albumet som månedens album i desember, og ønsket samtidig at Lindstrøm skulle lage en bonusplate med juletema. Etter en samtale med plateselskapssjef Haugland ble det til «Little Drummer Boy».
- Når Rough Trade spør om noe ekstra, så tror jeg alle plateselskap slipper alt de har i henda for å få det til. Hvis de rette folka bak disken i den butikken bestemmer seg for et eller annet, så kan det utløse hype og platesalg over hele verden.

- Sett på no’ musikk ‘a
Så der stod Anne Hilde Neset da, på 90-tallet. Bak disken med stor makt i hendene, og en gjeng med kritiske gutter rundt seg.
- Så sa de til meg: ”Ja, kan ikke du bare sette på litt musikk da.” Og da stod jeg foran en vegg med plater og følte presset fra hele historien til Rough Trade, som jeg hadde så mye respekt for.

RT_vinylhyller

Anne Hilde var sikker på at disse guttene, som hadde så sterke meninger om musikk, nå skulle finne ut hvor de hadde henne. Hvor hun lå i det musikalske landskapet. Så hun prøvde og villede dem bort fra å sette henne i bås, og valgte noe fra Tortoise.
- Platen hadde noen rockelementer og noe elektroniske elementer på en måte. Men jeg skjønte fort at dette var et litt for trygt valg. Jeg burde jo satt på noe janitsjarmusikk fra Sunnmøre.

Valfartet over dammen
Obskure plateutgivelser og andre godbiter var også grunnen til at Rune Kristoffersen fra Rune Grammofon valfartet til Rough Trade-butikken i London minst én gang i året.
- Der hadde de bra plater som man gjerne ikke fikk tak i hjemme i Norge.

Men Kristoffersen var ikke bare i butikken som platekjøper, han prøvde også lykken som plateselger. Da det gamle bandet hans, Fra Lippo Lippi, skulle gi ut sin første singel på begynnelsen av 80-tallet, dro de over til Rough Trade med et par esker. De som jobbet der tok en plate, spilte den i noen sekunder, likte det de hørte og kjøpte hele sulamitten, kontant.
- Det var jo en utrolig måte å få distribuert platene sine på og få en push ut. Du kunne være fra Norge og ikke være kjent noe som helst sted, ikke engang i hjemlandet, og så fikk de platene ut i butikkene sine.

Mer proff nå
Anne Hilde Neset sier at butikken nok har blitt litt mer proff den senere tiden, i hvert fall etter at hun sluttet der til fordel for en jobb i musikkmagasinet The Wire.

Nå er det to Rough Trade butikker i London, henholdsvis West og East. Butikken har fortsatt stor appell for musikkinteresserte og artister. Og som Joakim Haugland sier:
- Hvis det blir en stor hit i den butikken der, så forplanter det seg til liknende butikker verden over.

Månedens album er et av grepene butikken bruker for å gi oppmerksomhet til artister de liker.

Hør Lydverkets Rough Trade-spesial her.

Tags: , ,

Del "En Stavangerjente kommer til musikkmakta"
 

2 kommentarer på “En Stavangerjente kommer til musikkmakta”

  1. [...] En av butikkene som er med i feiringen er den legendariske Rough Trade-butikken i London. [...]

  2. [...] Les også: Rough Trade – Londons legendariske platebutikk [...]

Legg igjen en kommentar