Saksøkes for sampling

Saksøkes for sampling

Det er ikke bare «joy» for Kanye West og Jay-Z etter The Throne.

Skrevet av:
Publisert 10:59 19 oktober, 2011
Kanye West & Jay-Z: Watch the trone. Foto: Albumcover.

Kanye West & Jay-Z: Watch the trone. Foto: Albumcover.

Hiphop-gigantene Kanye West og Jay-Z har gjort stor suksess med samarbeidsalbumet Watch The Throne. Men kanskje på noen andres bekostning?

Duoen saksøkes nå av låtskriveren Syl Johnson som hevder at rapperne har brukt en av hans verk uten å spørre om lov. Ifølge Reuters saksøkes de to nå av Johnson for ulovlig å ha samplet fra hans melodi “Different strokes” fra 1967 på singelen “The Joy”. Han hevder at han nekta Kanye West og Jay-Z å bruke samplingen, som finnes på deluxe-versjonen av Watch The Throne.

Ikke uventa hevder rap-duoen det motsatte; at alle rettigheter skal være i orden.

Syl Johnson. Foto: Masahiro Sumori/Wikimedia Commons.

Syl Johnson. Foto: Masahiro Sumori/Wikimedia Commons.

Det skal opprinnelig ha kommet en forespørsel fra Kanye West om å bruke samplen fra ”Different Strokes” på hans forrige soloalbum, My beautiful dark twisted fantasy. Men forslaget ble avslått fordi Johnson ikke mottok noen penger og låta blei dermed utelatt fra utgivelsen.

Sampler fra ”Different Strokes” skal tidligere ha blitt brukt av en rekke artister som Michael Jackson, Kid Rock och Will Smith. Syl Johnson har også tatt med plateselskapene Island Def Jam, Universal Music Group og Roc-a-Fella Records i søksmålet.

Syl Johnson skal være litt av en ringrev når det gjelder å hente inn penger for ulovlig bruk av sine åndsverk:

«To tiår og flere rettssaker seinere, er Syl Johnson en veteran når det kommer til brudd på opphavsretten, og har gjort det svært godt på å klarere rettigheter fra sin fruktbare katalog … for bruk i en rekke låter … Island Def Jam synes å mene at Syl ikke er klar til kamp. Vi setter penger på det motsatte», heter det
ifølge Billboard i en kommentar fra Johnsons plateselskap the Numero Uno Group.

Hør Syl Johnsons «Different strokes» her:

Tags: , , , , , ,

Del "Saksøkes for sampling"
 

4 kommentarer på “Saksøkes for sampling”

  1. Jon sier:

    Sånn går det når man ikke klarer å lage sin egen musikk.

    • Sturla Røysland sier:

      Vet du hva hip-hop er basert på i det hele tatt? Hele greia begynte med sampling… Nå er det mange artister som komponerer musikken helt selv, men fortsatt er sampling det mest sentrale.

Legg igjen en kommentar