FOTO: Tom Øverlie, NRK P3

FOTO: Tom Øverlie, NRK P3

Norge elsker The Boss

Denne uken kom det flere skatter fra Bruce Springsteen-arkivet. Morten Ståle Nilsen og Christer Knutsen forklarer hvorfor vi elsker «The Boss».

Skrevet av:
Publisert 9:04 18 november, 2010

- Selv om du er en hiphoper fra Bøler så kan du være inspirert av Bruce Springsteen. Han er så sterkt til stedet i all musikk, sier artist Christer Knutsen.

Knutsen har selv et langt og intenst forhold til arbeiderklassegutten fra New Jersey, og har spilt i Springsteen-hyllestbandet Asbury Park sammen med blant andre Odd Nordstoga. Og som 10-åring hadde Knutsen rett og slett lyst til å bli som Springsteen.

- Jeg så videoen til Dancing In The Dark og han så sinnsykt tøff ut. Så jeg kom på skolen i skinnjakke, avklippet olajakke og pannebånd. Fikk juling på skoleveien selvfølgelig, men dagen etter kom læreren til meg med The River og Born To Run.

SE OG HØR MER SPRINGSTEEN-KJÆRLIGHET PÅ LYDVERKET, KL 21.30 PÅ NRK2.

Springsteen er spesielt stor her i Norge, og musikkjournalist Morten Ståle Nilsen tror det er fordi vi forstår han.

- Springsteen skriver mye om småbysamfunn som vi har mange av her i Norge, og det er forståelig for oss. Vi kan identifisere oss med de som kjører rundt og rundt i små bygder.

Igjen er det Springsteen-feber her til lands, for tidligere denne uken kom det en samleboks med uutgitt Springsteen-materiale og en dokumentar fra innspillingen av Darkness On The Edge Of Town-platen fra 1977.

Dokumentaren sendes på NRK1 17. desember.

Vil du vinne Springsteen-boksen The Promise: The Darkness On The Edge Of Town Story? Les mer her.

Nilsen mener Springsteen først og fremst er viktig som videreforedler av det som ble gjort på 60-tallet, og at han har fått den posisjonen han har i dag gjennom hardt, målrettet arbeid og ekstrem disiplin.

- Ofte kan man kanskje tro at Springsteen er dummere enn han er – at han bare er hjerte og ikke hjerne. Men jeg tror han har hatt en langsiktig plan for hva han ville med karrieren sin. Og han trener nok minst like mye som Madonna for å gjennomføre konsertene sine.

Hører Springsteen i «stadionindie»

I tillegg til å være en videreforedler så er Springsteen en tydelig inspirasjonskilde for mange band, også i dag.

- Jeg så på et liveopptak av John Olav Nilsen og Gjengen for litt siden, og satt og tenkte «Hva minner dette meg om? Jo, sannelig er det ikke Springsteen», sier Nilsen.

Og Christer Knutsen er overbevist om at artisten Håkan Hellstrøm ikke ville eksistert uten The Boss.

- «Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg» er jo nærmest en pastisj på «Thunder Road». Dessuten hører vi åpenbart Springsteen i Gaslight Anthem, og også Arcade Fire.

- Ja, i stadionindie som Arcade Fire er de ikke lenger redde for å vise store følelser, legger Nilsen til.

Se Springsteen spille sammen med Gaslight Anthem:

Knutsen tror grunnen til at Springsteen er en så stor inspirasjonskilde har med tydelighet i musikken å gjøre.

- Du er aldri i tvil om at det er Springsteen du hører, og du får troen på at dette er noe du kan få til selv. Dessuten tror jeg at noen artister avler låtskrivere, mens andre, som Sex Pistols og Metallica, avler andre band.

Se om du kan finne noe «springsteensk» i John Olav Nilsen og Gjengens opptreden på Lydverket fra desember i fjor (de spiller live på slutten av sendingen):

Tags: , , , , , , , , , ,

Del "Norge elsker The Boss"
 

2 kommentarer på “Norge elsker The Boss”

  1. [...] Les også hvorfor musikkjournalist Morten Ståle Nilsen og artist Christer Knutsen elsker Bruce Springsteen. [...]

Legg igjen en kommentar