"Gje meg no' kjærlighet, Oslo". John Olav Nilsen både fikk og ga varme på Øyafestivalen. (Foto: Kim Erlandsen , NRK P3)

John Olav Nilsen & Gjengen - Enga, Øyafestivalen

Ghetto superstar

Gjengen er blant Norges mest ustabile liveband. Men ingen skinner som John Olav Nilsen.

Skrevet av:
Publisert 23:12 13 august, 2010

En av de større attraksjonskollisjonene på årets Øya inntraff fredag kveld med La Roux på Sjøsiden og John Olav Nilsen & Gjengen på Enga. Midtveis i konserten med sistnevnte kom fasitten: «La Roux helt falsk, kjedelig. John Olav magisk, nær, sår, inntil».

John Olav Nilsen er noe av beste som har skjedd norsk musikk de siste åra. En poet fra forstaden, en tekstforfatter med en egen stemme, en låtskriver med teft for det banalt vakre, en ekte posør, en uforfalska stjerne. Det siste halvannet året med John Olav Nilsen & Gjengen på scenen har imidlertid vært en solid berg og dalbane. Da «Diamanter og kirsebær» tok tredjeplassen i Urørtfinalen i januar 2009 kunne Gjengen knapt nok spille. Siden har det gått rykkvis framover. På sitt beste vakkert som livet sjæl, på sitt verste et takras. Det absolutte bunnpunkt inntraff på Roskildefestivalen sist måned. Akkurat da Gjengen skulle reise seg til internasjonalt nivå, falt de til jorden som det mest utighte bandet i Skandinavia.

Men man kunne se det fra første stund på Enga-scenen. Borte var nervene og stivheten som knuget fram alle svakhetene på Dyrskueplassen. Her var et selvsikkert orkester, båret fram av varmen fra publikum, det siste årets suksess og en scenepersonlighet fra øverste hylle. Ikke at loddefjordingene har blitt virtuoser på noen sommermåneder. Skranglefaktoren er fortsatt høy, og kompet er stabilt ustabilt. Men et band på grensen av stupet – bare ikke over kanten – kler John Olav Nilsen.

Og på en kveld som denne er det ingen dårlige tromisser i kongeriket som kan stoppe ham. Fyren er født til å stå på en scene. En hudløs faen, en elegant formidler av uelegante hendelser, en rak rygg, et mykt slag i trynet, et blikk ned i avgrunnen, svik og lykke, diamanter og kirsebær.

”Ikkje fåkk med kjærligheten”, ”Hull i himmelen” og ”Ti ganger tusen”. Sånne som oss blir lykkelig ulykkelige av sanger som dette. Spesielt når Gjengen forløses som noe i nærheten av et kult rockeband på ”Hull i himmelen”. Det føles både sant og godt.

Bilder fra konserten

Tags: , , , ,

Del "Ghetto superstar"
 

40 kommentarer på “Ghetto superstar”

 1. Julie sier:

  Hvordan er det mulig å ikke gi denne konserten en sekser? Helt utrolig fantastisk, var det!

 2. Emma sier:

  John Olav Nilsen og Gjengen er bare så jævla dritt!! fy faen! Makan til bæsj skal du lete lenge etter! hvem er det de er kontakter med som gjør at du får så (jævla) ufortjente gode anmeldelser hver eneeeste gang de åpner kjeften?? jeg er atter en gang måløs…Gutten kan jo ikke synge en gang og stygge sanger har de også herrejemini!

  • John Olav Nilsen og Gjengen fikk noen tusen østlendinger til å skarre av full hals på enga. Det er en bragd. Syntes du de får (jævla) ufortjent god stemning på konsertene sine også?

   • rocrocodile sier:

    Selv om «ufortjent» er et dårlig begrep, er vel det Emma egentlig sier at det generelle inntrykket anmelderkorpset har av John Olav & co ikke samsvarer med hennes eget.

    Når det gjelder den siste setningen der: Kan man ikke komme med den innvendingen til absolutt all kritikk av det populære? D.D.E. skaper også vanvittig god stemning live, men jeg kan ikke helt se hvordan det står i veien for å ytre seg negativt om musikken de produserer.

    Jeg vil dessuten mene det er en viss forskjell på anerkjenne at et band har en appell og det å personlig sette pris på det man hører.

  • Hilde sier:

   Stygge sanger?? må jo være noen av de beste sangene som er blitt laget de siste åra.Så er de norske og,som er megapositivt. DYPE,ÆRLIGE,TRAGISKE,MIMRETE,GRUBLENDE,ENGASJERENDE,FØLSOMME. o.s.v sanger som går inn over hele kroppen,sjela.

  • Tore sier:

   Emma, hvorfor gidder du i det hele tatt å lese anmeldelsen av et band du hater?
   Band jeg ikke liker gidder jeg ikke interessere meg for.
   Hvis dette er så dårlig musikk så vil jeg gjerne vite hva du synes er bra musikk…..spent på svar.

  • Reynoooo sier:

   Haters gonna hate! En av Norges svært få, ekte nye rockestjerner!

 3. Urban sier:

  Totally agree med deg Emma, tidenes mest oppskrytte norske

 4. Hilde sier:

  Jeg var der ikke, men har sett dem flere ganger. De er helt utrolige, tekstene rytmene. Du kan grine til låtene,samtidig som hele kroppen beveger seg. Hvis ikke det er musikkopplevelse på sitt beste, gå hjem og hør listetopp musikk uten mening, hvor de som synger ikke klarer å komme på det de fremfører selv.
  Blir rett og slett forbannet.,Skulle ønske jeg hadde vært der. Og det at han synger falskt til tider på bergensk er jo sååååå mye av sjarmen til hele bandet!! og jeg hatet bergendialekten før

  • rocrocodile sier:

   Gratulerer, Hilde, du ble førstemann til å spille «med mindre du liker samme musikk som meg, lytter du utelukkende til listepop»-kortet.

   • Hilde sier:

    tjaa, var nå ikke helt sånn jeg mente det, selvom listepop ala britney, A1 alt det der er noe meningsfullt pisspreik.
    mener selv at konsertene deres har vært helt magiske.
    MEn er bra band..oppmerksomhet for de jo fra alle kanter. De som ikke liker dem, bryr seg vist mest.

 5. Gobbediguk sier:

  Åhh… JON og gjengen er så bra fordi de spiller dårlig. Han mener det han synger fordi han synger falskt på sin egen dialekt. Det blir så autentiske og organiske musikkopplevelser fordi ingen i bandet kan spille. Herregud, du har helt rett Hilde; det er til å grine av. Både bandet og den absurde mengden oppmerksomhet de har fått. Møkkaband – gå hjem og øv

 6. B. Seppola sier:

  Pffft! Hype! NRK minner om en ond, jævla fjortis/tabloid blekke full av politisk, ensidevinklet propaganda.

  På tide og avskaffe lisensen en gang for alle.

  Også en STATLIG eid kanal?
  Hvilket år er dette?? 1984?

  Er jeg i Sovjet nå?

  • Pablo sier:

   Den statlige kanalen er nå en gang 70000 ganger bedre enn alle de andre norske tv- og radiokanalene til sammen da, så statlig finansiering fungerer visst helt greit det.

 7. meh sier:

  B. Seppola, voks opp. Det er ikke alltid sånn at når noe du synes er fælt høster gode kritikker, så er det en konspirasjonsteori mot deg. Dette er 2010. At folk ikke bare kan innse at musikk(ja ikke bare musikk, men de fleste kulturelle begivenheter)er noe subjektivt! Det er ikke sånn at fordi et band mottar god kritikk fra så og si alle hold, så er det fordi det bandet har kontakter innen alle aviser, radiokanaler og nettsider. Det er fordi musikken strekker ut til mange. Kanskje ikke til deg, men det får du bare takle med. Jeg skjønner ikke all hypen Field Music får, helt ærlig så synes jeg musikken deres er latterlig kjedelig, men jeg tror da for faen ikke at det er propaganda og Sovjet og 1984!

  Ellers for å være litt on-topic, så må jeg si at jeg skulle virkelig ønske jeg var på John Olav Nilsen & Gjengens konsert på Øya. God anmeldelse.

  • B. Seppola sier:

   Meh: Jeg driter i Øya, jeg driter i deg og jeg SURE AS SHIT driter i det bandet og de liksom-journalistene som «blogger» (finner ingen annet ord for det for journalisme er det ikke) her inne.

   OK????

   Jeg bare finner det tragisk og betenkelig at en statlig eid kanal går tabloid på rene fjortisnivået og fremdeles krever folk skal finansiere det hele.

   Ellers finner jeg det tragisk og beklagelig at folk som er for neddummet til å få dette inn i det tjukke kraniet sitt påstår jeg burde «vokse opp» og slutte å se «konspirasjonsteorier» rundt meg.

   Kort sagt: Idiot!

 8. Neo sier:

  Merkelige kommentarer, merkelig anmeldelse.
  Enkelte av disse kommentarene er jo bare sure oppstøt fra folk som ikke klarte å få til noe selv som musikere. At noen gidder(mulig at det er en person med flere alias?) å bruke krefter på musikk de ikke liker er et særs merkelig persontrekk.

  • rocrocodile sier:

   …og der dukket sannelig «all kritikk er misunnelse»-argumentet opp. Ikke bare det, vi har også innslag av «du kan ikke fremme kritikk med mindre du er i stand til å produsere noe likelydende (eller bedre) selv»-grepet. Det er synd vi ikke ser mer av slikt, for dette er i sannhet to vakre argumenter flettet sammen til et større hele. Vel talt, Neo!

  • Gobbediguk sier:

   Må være lov å diskutere denne «anti-flinkis»-bølgen som har tatt Jon og gjengen så godt i mot. At autensitet skal tilsvare mangel på musikalsk talent og dyktighet, er en utbredt og jævlig irriterende oppfatning.

 9. dublidu sier:

  «John Olav Nilsen er noe av beste som har skjedd norsk musikk de siste åra.» Kødder du?! John Olav Nilsen er norges mest oppskrytte band. Tekster som til og med en tiåring kunne ha skrevet. Norske anmeldere er så sykt patriotiske, det er en grunn til att de ble slaktet når de spilte på Roskilde. I rest my case.

  • B. Seppola sier:

   Pass deg så ikke den selverklærte journalist-juntaen (og deres følgere i kommentarfeltet) gir deg shit nå fordi du ikke er enig og du er «misunnelig» og «slenger dritt» og >insert bullshit here<.

   Det er nemlig monopol på meninger her.

  • Asbjørn Slettemark sier:

   JON&G ble slaktet av en avis, MEN fikk god anmeldelse av en annen dansk riksavis. Rett skal være rett. Skal se om jeg finner linkene, tror det var Berlingske som slaktet.

   • B. Seppola sier:

    Men så er jo Berlingske en av de mere seriøse og anerkjente aviser i Europa

    • internettermoro sier:

     men så er jo JON & G et av de mere kritikerroste, suksessrike og anerkjente bandene i norge.

     jeg forstår veldig godt at det fins folk som ikke liker bandet. det jeg ikke forstår er at disse folka ikke forstår hvorfor folk liker bandet, og rett og slett blir forbannet fordi MANGE elsker det.

     personlig liker jeg musikk med identitet, fortellerevne, gode melodier, sjarm og popteft.

    • Håkon Moslet sier:

     God grunn til å slakte Roskilde-konserten, den var ikke bra. Øya noe helt annet. Men som antyda i anmeldelsen balanserer bandet på en knivsegg hva spilleferdigheter angår, og bass/trommer er vel i grunn litt for ofte på feil side. Men er jo noe av rockens særpreg det der da, man kan være teknisk dårlig til å spille eller synge, men hvis man har noe på hjertet spiller det ingen rolle.

   • Gobbediguk sier:

    Slettemark – jeg er en beundrer av din musikkjournalistikk og programledelse. Likevel forstår jeg ikke den voldsomme JON&G-entusiasmen fra NRK’s side. Jeg ser ikke hva som skiller seg så sterkt ut i tekstene. Er det så «autentisk» og «ektefølt» og «nært» fordi det kommer fra en litt skakk, ustemt bergenser og skranglebandet hans?

 10. Mikael sier:

  Var lett å velge bort John når Todd Terje og Dølle Jølle og Major Lazer spilte på Vika og La Roux på Sjøsiden :) Mulig jeg hadde likt John live, men har fått dem langt oppi halsen som fast P3 lytter på dagtid desverre..

 11. Snoken sier:

  Gå å lever sjelen på en scene selv da, hatere.
  Eller er den sjelen du har tilgjengekig kun i fingertuppene på ditt tastatur.

  Makeløst.

 12. Curtis sier:

  Takk til John & Gjengen for å lage deilige toner og fantastiske konsertopplevelser. At dette synes å virke irriterende på andre, gjør det bare enda bedre. Endelig en norsk artist som virkelig treffer meg, så kan dere andre høre på flinkisene deres, uten at det irriterer meg det minste. Fantastisk!

 13. [...] John Olav Nilsen & Gjengen spilte en helt fersk låt i tordagens sending, men fordi plata ikke skal ut før om et halvt år får vi ikke gjengitt premieren her. Les Håkon Moslets anmeldelse av konserten her! [...]

 14. Usympatisk fyr sier:

  Han & «gjengen» banka opp to kompiser av meg etter konserten de hadde hatt på samfundet i ås. Da john olav ikke trodde på de, når de sa de ikke skulle på nachspiel, begynte «gjengen» å yppe og det endte med at det ble slossing. jævli moro å være to mot 6-7 stykker. siste de gjorde var å hive en sykkel i tryne på en av kompisene mine, voksent.
  en vits hele karen

 15. Neo sier:

  hahahahaha så jævlig bra å lese. Det er tydeligvis en person her med store personlige problemer.
  En person som virkelig hater dette bandet og som bruker tid og krefter på å skrive i et kommetar felt på en anmeldelse av et band han ikke liker.
  Du/dere må søke hjelp, og det litt kvikt.
  Dere liksom «ler» vekk folks argumenter og sier dere bare ventet på dem. hvis oss deres tekster da, hvis en ti-åring kunne skrevet JONGs tekster. Si hva musikk som er bra da?

  Dette er morsomt og at du/dere som hater bare blir sintere og sintere gjør det hele enda bedre. God bedring!

 16. Andrey sier:

  Det er bare synd at John Olav Nilsen synger så falskt at man nesten ikke skulle tro det er mulig.
  Fengende sanger, grusom vokal.

 17. Observer sier:

  Morsomt med disse kommentarene. En er full av angst og forfølgelsesnerver, en annen mener patriotiske tekster er det værste.

  Faktum er at B. Seppola ikke liker JO&Gjengen. Da blir han redd for at «noen» der ute (NRK) driver med terror mot Seppola. Tipper han mener om VG, Dagsavisen, Dagbladet osv., som alle mener konserten var flott. Dagsavisen får til og med statsstøtte, så her finner han sikkert grobunn for sykdommen sin.

  Oppsøk hjelp du, Seppola, så kan vi andre lese gode og dårlige anmeldelser uten svettetokter. Disse kritikerne er jo folk med subjektive meninger, så vi MÅ ikke være enige skjønner du…

 18. Hansi sier:

  Moslet skriver at Gjengen floppet på Roskilde, det stemmer ikke akkurat. Politiken hyllet Gjengen opp i skyene: http://ibyen.dk/fokus/roskildefestival/roskildeanmeldelser/article1009551.ece

  Berlinske Tidende slaktet Gjengen, men deres anmelder skal ha gått etter tre sanger.

 19. ÆSj sier:

  Æsj dokker e ekle…

  Gjengen e magisk

 20. [...] Jeg så på et liveopptak av John Olav Nilsen og Gjengen for litt siden, og satt og tenkte “Hva minner dette meg om? Jo, sannelig er det ikke [...]

 21. Handsome Hank sier:

  Vel, personlig synes jeg de er det mest opphypa greiene jeg har hørt. Noe som er en gjenganger blandt norske rockeband i dag er at får de først en anmeldelse så er det sikkert som sola at alle hiver seg over dem. Det virker merkelig for meg at nesten alle anmelderne har nesten helt lik mening.

  Og at de klarte å få 1000 mennesker på konserten sin er jo fint, men det betyr jo tross alt at da har de 4.490.000 mennesker i dette landet som ikke kan utstå dem.

  Dessuten virker John Olav Nilsen som en selvgod, arrogant blære.

 22. [...] ut: Anmeldelser med terningkast 5 og 6 under Øya 2010. – Ghetto Superstar: John Olav Nilsen og Gjengen – Riktig god Marinade: Marina and the diamonds – Bestevenner: Yeasayer – Rå seniormakt: Iggy and [...]

Legg igjen en kommentar