Spill video

Mer enn våpen, dop og puling

De tøffeste rapperne har gjerne én sår ballade som skriver dem inn i historien.

Skrevet av:
Publisert 16:14 21 oktober, 2010

At rappere stort sett forbindes med våpen, dop, ghettohistorier og fittesnakk -  fremfor ømme og ærlige sanger om tapt og funnet kjærlighet – er hevet over enhver tvil. Men går man sjangeren litt etter i sømmene kan man side om side med detaljerte beskrivelser av automatvåpen, oppfordringer til politidrap og hemningsløs skryt av egen vei til rikdom, finne en rekke godt skjulte diamanter.

Gangstere gråter nemlig de også. Og ofte er gråten langt vakrere enn man kunne ha forutsett – noen av de fineste balladene i verden er nemlig laget av rappere.

Spotifyliste: De beste rapballadene

Sårbar Jay-Z

LL Cool Js 1988-hit ”I Need Love” refereres ofte til som ”den første rap-balladen”. Sammen med ikke akkurat utspilte «Girl»  av Paul Wall, en av nåtidens største slagere «Love The Way You Lie» og fantastiske ”Song Cry” av Jay-Z, føyer den seg inn i rekken av rapballader som handler om tapt og funnet kjærlighet. Og selv om en kanskje skulle tro at rappere ville slite med å stå inne for å vise følelser rundt et tema de ellers er kjent for å fremstille på en særdeles unyansert måte, er ikke en av verdens største rappere, Jay-Z, spesielt redd for å fremstå som sårbar av den grunn.

- Jeg har aldri syntes det har vært vanskelig å skrive den type låter. Jeg har alltid vært veldig sikker på hvem jeg er. På debutskiva mi gjorde jeg en låt hvor jeg sa ”Mommy used to hold me”. Ingen rappere sier sånt, forteller Jay-Z .

Men superstjernen er langt fra den eneste som har valgt å legge de sårbare følelsene på bordet. På Alabama-gutten Yelawolf sitt gjennombrudd, mixtapen Trunk Muzik, finner man en virkelig rørende låt om ung tapt kjærlighet, mindreverdighetskomplekser og retningsløs bilkjøring.
- For meg er det terapi å skrive om ting jeg har vært gjennom. Det er det musikk er til for – terapi, og jeg tror det er et emne og en sang der ute for alle.

Lydverket elsker: Yelawolf.

Anmeldelse: Yelawolf,  Hove 2010 (5).

Kjærlighet til mor

En av de mest hørte, mest siterte og ikke minst viktigste rap-balladene er utvilsomt 2Pacs ”Dear Mama”. Og kjærligheten til mor er et sentralt tema i en rekke av de virkelig ektefølte, rørende og hudløse balladene laget av rappere. Her hjemme i Skandinavia ble Ken Rings historie om moren som døde av kreft til en kjempehit, da han slapp sin ”Mamma” i 1999.

- Man blir en bedre rapper om man tør være personlig, og jeg ville ikke skrive ”Mamma” og bare snakke om at jeg savnet henne. Det var ikke en vanlig historie, jeg ville også fortelle at mamma ble dårligere og at hun drakk mye.

Ikke alle bør rappe: Se de verste eksemplene her.

Gratis konsert: Jaa9 og OnklP spiller gratis på Lydverkets opptak 26. oktober.

2Pac og Ken er selvsagt langt fra de eneste rapperne som har skrevet om og til mamma. Nas ønsket en siste dans med sin nylig døde mor i «One More Dance», Kanye hyllet sin i «Hey Mama», og «Mama Proud» stod igjen som norske Equicez’ kanskje fineste øyeblikk på deres sekseryatzi-debut State of Emergency. Wu-Tang rapperen Ghostface Killah fikk med seg Mary J. Blige på sin «All That I Got is You», som også står igjen som en av de virkelig fantastiske rapballadene.

Balladene huskes

- Mange rappere har bare en. Det er den balladen, slår Magdi fra Karpe Diem fast.

Ofte er det nettopp balladen som blir stående i ettertid, også. Her hjemme huskes Bone Thugs-N-Harmony best for «Crossroads» og Puff Daddy best for «I’ll be missing you», til tross for utallige utgivelser. Begge er låter laget om døde kompiser – en tematikk som går igjen i en rekke rap-ballader, fra Master P’s ”I Miss My Homies” til UGKs ”One Day You Here”. Men hvorfor er det nettopp de emosjonelle låtene, de utypiske sporene og de ransakende låtene som står igjen i ettertid? Jay-Z tror han har svaret:

- Historier om forhold mellom mennesker er noe alle kan kjenne seg igjen i – alle er i forhold hele tiden. Å si ”jeg er bedre enn deg” kan være morsomt, men det får deg jo ikke til å virkelig føle noe.

Tags: , , , , , , ,

Del "Mer enn våpen, dop og puling"
 

7 kommentarer på “Mer enn våpen, dop og puling”

 1. Michelinmannen sier:

  Jigga virker som en sympatisk kar.
  Var du starstruck, Øverland?

 2. HVAAAAAAAAAAAAAA ENDELIG NOE OM HIP HOP PÅ LYDVERKET HVOR LENGE SIDEN SIST MONA B ? ELLER LENGRE ENN DET SÅ LENGE SIDEN AT JEG IKKE HUSKER HAHAHAHAH

  UANSETT TUPAC ER KONGEN KEEP REALER THAN REAL————————

  MER RAP LYDVERKET MER MER OG MER DETTE VAR IKKE NOK SORRY TRULY YOURS -:LND:-

 3. Alex sier:

  Og Dr.Dre eier dem begge!!

 4. Rasmus sier:

  Scarface – «What can i do?» er nydelig, og elsker versjonen av «Thugz mansion» 2Pac lagde med Nas!

 5. GZA sier:

  Flight of the Conchords har behandlet temaet utfyllende: http://www.youtube.com/watch?v=9zI3_pnUU3k

 6. [...] skeive, vakre “Love Is Not Enough” (som du kan se mer om her), massive, fantastiske “Pop The Trunk” og “Box Chevy Part III” står [...]

Legg igjen en kommentar