deadmau5 på Hovefestivalen. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

deadmau5 på Hovefestivalen. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

deadmau5 - Amfiscenen, Hovefestivalen

Hove til Ibiza

deadmau5 er for oss som synes det kunne vært gøy å like Swedish House Mafia, uten at vi får det til. Og for en del som faktisk liker dem.

Skrevet av:
Publisert 4:38 2 juli, 2011

Når kanadiske deadmau5 gikk på scenen som siste artist ut på Hoves Amfi-scene for i år, var det i kjølvannet av et par heftige konsertøyeblikk som de siste par åra har funnet sted på nettopp dette tidspunktet: Pendulum i fjor og The Prodigy året før. Men etter fem dager på Hovefestivalen, hvor publikum igjen og igjen har vist at de elsker pumpende beats og tung bass, var det ingen stor overraskelse å rusle over kanten av amfiet og få bekreftet at, joda, her hadde det samlet seg en tettpakket, selvlysende og fargesprakende folkemengde. Og de var klare for fest.

Riktig den festen de ville ha, fikk de imidlertid ikke. For selv om jubelen ofte sto like høyt som armene i været, allsangen kunne runge og dansen satt løst, så var det med en følelse av at tilskuerne ville ha noe mer enn det som kom fra mannen på scenen.

Det fascinerende med deadmau5 er nemlig også problemet hans. I sin elektrohouse leker han med noen av de enkleste og mest opphaussende triksene som er å få om dagen – tepper av trance-synth, brutal dubstep-bass og sugende take-off – samtidig som han gjør det et godt hakk mykere enn for eksempel Swedish House Mafia, og sjelden gir seg fullstendig hen. For noen av oss er det ufattelig befriende at den pulserende beaten eller synthmelodien får gå uten det n’te massive take-offet, selv om det tilsynelatende kunne ligget rett rundt hjørnet. For andre innebærer det å bli gira på noe som ikke kommer, eller som ikke kommer tidsnok.

Dessuten svinger han innom såpass mange og ulike ting at det skal godt gjøres å like alt. Selv satte jeg stor pris både på de mer repetitive stundene, Daft Punk/Justice-flørtinga og det siste kvarteret av det ordinære settet, når han roet det hele ned med vakre, naive melodilinjer som tydelig viser bakgrunnen i bitpopen. Det ekstranummeret hvor han gikk tilbake til billig publikumsfrieri med halvslapt venstrehåndsarbeid av noe låtskriving, kunne han derimot ha spart seg for.

To ting skal deadmau5 ha for på Hove. For det første er det utrolig moro at strategien hans for å håndtere den musikalske schizofrenien er å fange publikum med populære hits, for så å skru seg over på de mindre ekstatiske og umiddelbare sidene sine. Det er ikke så ofte mindretallet opplever å få det de synes er best til sist. Og sceneshowet var upåklagelig. Med en kjempekube av et DJ-podium, lysshow og et mylder av LED-lysvideoer er det som skapt for å fenge festivaltilskuere som hører på dansemusikk.

Rannveig Falkenberg-Arell

Bildegalleri fra konserten

Tags: , , , , , , ,

Del "Hove til Ibiza"
 

37 kommentarer på “Hove til Ibiza”

 1. Numb Digger sier:

  Får denne personen her betalt for denne anmeldelsen?

  Hove til ibiza (når neste show faktisk er i danmark) …swedish house mafia this SHM that….

  Du er et sykt godt eksempel på alt som feiler norsk kommers elskende crowd, beklager! Du sammenligner alt med swedish house mafia, som om du forguder dem, også er dt med å digge cheezy vocal edits (WE…ARE….YOUR….FRIENDS — Justice) Tror du ville kost deg på tryvann jeg. Du synes også dt med «shizofrenien» er fett! nemlig dt at han spiller halvhjerta! spiller noe dt crowden liker (radio hit / sell outs) og noe han selv liker («space’a shit») og dt at du faktisk setter mest pris på lys showet, jeg kan tenke meg at lys showet var sykt fett, men fortsatt! Hvis dt var lys du var gira på så kunne du heller tatt en tur innom opera bygget i oslo, helt sykt med moving heads og lys der!

  skal også nevnes at jeg ikke er noe fan av deadmau5, liker kun ghosts n stuff! Kan si at jeg er mer glad i SHM > deadmau5 men følte at deadmau5 sitt show fortjente litt bedre omtale. ser at du skrev denne anmeldelsen litt seint og regner med at du var i beruset tilstand, men fortsatt!

  faen så tøft dt er å være annonym på nett! haters gnna hate
  beklager skrivefeil! jeg ekke norsklærer

 2. En som var der! sier:

  Han kom. Han spilte. Han vant! Jeg hadde skyhøye forventninger i forhold til hva jeg har sett av liveopptak på youtube. Deadmau5 infridde så til de grader. Man kommer ikke på en Deadmau5-konsert med forventninger om å høre en DJ som spiller et friskt, langt og passe variert sett. Deadmau5 er en producer og artist. Han gjør ting på sin måte og gir faen i de som ikke liker det, noe Rannveig tydligvis får erfare. Settet var perfekt. Mulig vi hadde fortjent å høre «Move for Me», men vi fikk Sofi. Og jeg tør påstå at ekstranummeret er noe ingen har hørt før. Ei låt på noe som virket som 15 minutter med fantastiske svingninger. En perfekt avslutning, eller oppsummering om man vil. TAKK DEADMAU5!

  • Sebastian Samuelsen sier:

   Er SÅ enig.. ! Vil ikke høre på en kritiker som ikke kan det hun snakker om. Showet var perfekt

  • Frida sier:

   deadmau5 gjorde et fantastisk show! Fortjener 6+

   • Petter sier:

    sorry kritiker, men det virker ikke som du var der! Hadde du vært der så hadde du digget det! Lysshowet var sykt bra, musikken var konge, stemningen var på topp! Hva er det du klager over?

 3. Alexander sier:

  Rannveig Falkenberg-Arell: hvorfor får du jobben med å anmelde slikt? Du liker da tydeligvis noe helt annet.

  Flaut. Skal jeg som elektronisk musikkelsker anmelde rockekonserter? Det hadde tatt seg ut…

 4. SHM og Deadmau5 sier:

  hadde du hatt den minste peiling på edm sjangern så hadde du aldri sammenlignet Deadmau5 med SHM.

 5. Skuffa sier:

  Etter Pendulum og The Prodigy de to foregående årene, og det showet og den musikken de har levert, så lå listen høyt for deadmau5. Denne listen ble revet med god margin, lysshowet var utrolig, men musikken ble rutinemessig og ble kjedelig etter 4-5 låter, i tillegg ble lite gjort for å skape stemning…

 6. du har ikke peiling, frøken sier:

  Når en anmelder skal anmelde musikk, bør den anmelderen ha peiling på det hun anmelder. «deadmau5 er for oss som synes det kunne vært gøy å like Swedish House Mafia, uten at vi får det til. Og for en del som faktisk liker dem.» det er den dårligeste ingressen jeg noengang har sett. Deadmau5 er en fantastisk electronica artist. Pendulum er DnB «Drum n’ bass» DET ER IKKE DEADMAU5. Skulle jo tro at noen som anmelder en konsert skal ha peiling. Kan dere slette artikkelen og få en ny anmelder for dette her blir for dårlig.

  Deadmau5 leverte så til de grader, hvis det var så dårlig så lurer jeg på hvorfor hele amfiscenen var stappet. Tusenere på tusenere sto med hendene i været og hoppet til bena og armene fikk vondt. Og det du hørte når du gikk fra scenen var «dette var den beste konserten jeg noengang har vært på, perfekt avslutning på hove». Publikum var ikke ute etter noe «mer». Men det var jo du, ettersom du ikke engang liker sjangeren.

  Og, hør «Watercolour» og «Ghosts n’ stuff» eller noen av de andre sangene til både pendulum og deadmau5 så hører du stor forskjell. Få en ny anmelder, herregud. Dette var jo latterlig å lese.

 7. Geiir sier:

  deadmau5 leverte som bare faen! Sykeste lys-showet jeg har sett!

 8. Electro-elsker sier:

  Dette her er veldig provoserende å lese.
  For det første så burde det være påkrevd at personen som anmelder denne typen konsert, har en viss peiling innenfor sjangeren. Samtidig må det være objektivt og balansert.
  deadmau5 leverte så til de grader. For meg som har fulgt deadmau5 i over tre år, er det med sjokk og stolthet jeg fikk se hvordan amfiscenen ble fullt opp til randen av mennesker. Du nevner at du kunne føle at publikum vill ha noe mer enn det de fikk. Hvis publikum skulle ha vist mer entusiasme og glede over å være tilstede, ville det forekommet alvorlige ulykker. Makan til stemning tror jeg aldri jeg har opplevd, med hoppende og hylende mennesker over alt, inkludert folk som ikke hører på sjangeren. «tepper av trance-synth, brutal dubstep-bass og sugende take-off – samtidig som han gjør det et godt hakk mykere enn for eksempel Swedish House Mafia». Det du skriver her viser bare den enorme mangelen på kunnskap innen dette feltet du har. SHM er sellout og mainstream, deadmau5 lager det han liker, og han er MYE drøyere enn SHM.
  Skaff en journalist med litt mer kunnskap, for dette blir feil.

  • ubrukelig anmelder sier:

   du har ikke peiling, dette var den beste konserten på hele Hove uten tvil. du hadde lett blitt tatt opp til klovneakademiet din sirkusklovn-ballongblåser

 9. Andreas sier:

  Dette må jeg si er tragisk. Det som blir skrevet i anmeldelsen henger ikke på greip!
  Kjære Rannveig, av hensyn til lydverkets omdømme er du faktisk etter min mening godt med på å svekke hele oppfatningen jeg har av denne kanalen.
  Selv stod jeg godt plasser på Amfi når Deadmau5 satte igang. Jeg var IKKE alene.
  Var også på Pendelum ifjor og har noe å sammenligne med produksjonsmessig, størrelse, atmosfære osv..(musikkmessig er det noe annet). Når du sier Mau5 leker med de enkleste triksene innen denne sjangeren har du allerede bevist at dette er noe du absolutt ikke er kvalifisert til å uttale deg om. Har gjennom årene åpnet øynene for denne artisten som han er, og sett mye av arbeidet som blir gjort bak mange av låtene hans. Dette har ingenting med enkle triks å gjøre! Anbefaler deg og høre gjennom sanger som «Strobe», «Raise your weapon», «Some Chords».. Du kan umulig mene dette innebærer enkle triks? Det er nøye geniale kombinasjoner av analoge synther og noen oppbygninger som ikke har sidestykke. Merker jeg blir irritert av å lese det du skriver. Hvertfall når jeg og de andre tusner mennesker som har opplevd dette gikk fra Amfi med en fantastisk følelese! Dette var Tidenes produksjon på en festival i norge og det er trist at en uviten anmelder skal villede andre lesere som ikke var tilstede. Skjerpings lydverket. Dette er lavmål!

  Ps. SHM?? …det blir som å sammenligne Michael Jackson med MO

 10. Rannveig Falkenberg-Arell sier:

  Hei, folkens.

  Dere er så klart i deres fulle rett til å være uenige i innholdet i denne anmeldelsen. Anmeldelser speiler én persons opplevelse, og jeg er ikke i tvil om at mange opplevde denne konserten annerledes enn meg.

  Det er likevel et par av antakelsene her som ikke er helt riktige – jeg er for eksempel veldig glad i elektronisk musikk, og hører mye på det. Og for å ha det helt klart: Jeg var ikke påvirket av annet enn kaffe da jeg satt oppe siste natta på Hove for å skrive denne anmeldelsen.

  Jeg mener på ingen måte at deadmau5 høres ut som noen Swedish House Mafia-klone. Noen av elementene i musikken hans har imidlertid noe til felles med dem, og dét er relevant i en tid der nettopp den typen musikk er mer populær og synlig i mainstreamen enn på lenge. Ikke minst synes jeg jo at mye av deadmau5-konserten var bra – og som jeg skriver – at det kule nettopp er at han er så mye forskjellig. Det er bare ikke alt av det jeg synes fungerer like godt.

  • lalala sier:

   Greit at du ikke liker deadmau5, men når du skriver

   «Riktig den festen de ville ha, fikk de imidlertid ikke. For selv om jubelen ofte sto like høyt som armene i været, allsangen kunne runge og dansen satt løst, så var det med en følelse av at tilskuerne ville ha noe mer enn det som kom fra mannen på scenen.»

   så er det rett og slett feil.. alle som var der – og mange som har vært på flere deadmau5-konserter – synes det var den beste gjennom tidene. at man ønsker MER er uansett et tegn på at det er et bra produkt.

 11. PetterC sier:

  » alle som var der – og mange som har vært på flere deadmau5-konserter – synes det var den beste gjennom tidene.»

  Har du en kilde til denne påstanden?

  • lalala sier:

   nja egentlig ikke bortsett fra meg selv, hehe.. men du kan lese kommentarene her og på vg (http://www.vg.no/musikk/artikkel.php?artid=10096235)

   samtlige er ganske klare i sin sak, og da er det spess at to anmeldere opplever helt forskjellig. det finnes dårlige konserter og bra konserter (uavhengig av om du liker musikken), og dette var en helt vilt bra konsert. punktum

   • PetterC sier:

    Problemet med den logikken er jo at det stort sett er folk som er misfornøyde med anmeldelser som gidder å kommentere de. Du hadde det sikkert kjempegøy, men jeg tipper det er noen tusen mennesker som liker dårlig at du sier at de synes «det var den beste gjennom tidene.”

    Og folkens; terningkast 4 er faktisk et positivt terningkast, all denne sutringen blir ganske klein.

 12. Andreas sier:

  Jeg kan ikke helt forstå hva mer som kunne vært bedre? Hvis du sammenligner dette med Robyn sin konsert til terninkast 6 så er det meg forunderlig hvilke kriterier det legges vekt på når en slik anmeldelse skrives. Man er vel enige om at det er en total vurdering av hele fremførelsen som gjelder? Og deretter skal anmeldes? Ikke om det iløpet av settet spilles låter som er mindre radio-vennlige eller noe «mainstream» publikummet ikke har hørt så mye av. Robyn da som eksempel hadde kun store hits og en utrolig energi som blir belønnet med gode kritikker. Deadmau5 er noe helt annet. bortsett fra det du sitter igjen med når konserten er ferdig. «var det alt?» eller «wow, det var utrolig» Når en ser på hele konserten til deadmau5 fra start til slutt med kombinasjon av lyd, lys, effekter, atmosfære og variasjon av låter til rett tidspunkt er det ikke mange som kan stille opp med det samme. Fordi han spiller EDM ser jeg det er lett og trekke likheter fra andre artister, djs innen samme sjanger, men få kan stille opp med det vi fikk oppleve under konserten.
  En annen ting. Alt han gjør på scenen skjer live via sampling og programmering fra diverse konsoller og produserings software. Ingen dj med platespillere akkurat.
  Kommer ikke med dette fordi jeg mener du gir dårlig terningkast, men fordi innholdet er noe å reagere på.

 13. eirik sier:

  Konserten var fet, men var det den beste på Hove? Når jeg tenker tilbake, synes jeg Chase&Status hadde bedre kontakt med publikum og fikk et færre antall til å klikke hardere. Magnetic Man gjorde også et superbra show. Jeg hadde forventet at Deadmau5 skulle bli det garantert beste, men no. Elsket I remember-mixen tho!

  Ps. Det at mange dukker opp for å se en mainstream-artist er ikke et tegn på at en konsert er god.

 14. Swedish house mafia er ikke vanskelig å komme inn i?
  Wtf, de er jo megakommersielle

 15. [...] Online Reviews Hove til Ibiza – LydverketVG This entry was posted in Concerts, English, Festivals, Music and tagged Concerts, Festivals, [...]

 16. Alex sier:

  Jeg var ikke på konserten, men jeg støtter Rannveig Falkenberg-Arell fullt ut!! Jeg tipper at de fleste som har skrevet kommentar her er mellom 16 og 19! Det dere uvitende drittunger ikke skjønner, er at en elektronika-konsert kan være så JÆVLIG mye bedre enn en mus som står å gnikker på noen spaker og spyr ut bass. Hvem som helst hadde klart å lage liv på amfi kl 12 på kvelden!
  Se Daft Punk, The Knife, Fever Ray, Røyksopp, M83, Ladytron, Empire of The Sun, Groove Armada(med strykere og vokalister)! først da skjønner dere hva som er en bra elektronika-konsert! Deadmau5 hører hjemme på extrema sammen med alle dophuene og bolerne som går med trange singleter, bikjelenker rundt halsen og buffalo-sko!

  • C_Alexander sier:

   Hehe, må si jeg gleder meg til hatkommentarene nedover her nå. Man husker med glede da Swedish House Mafia-platen ble slaktet her for en del måneder siden. Det nærmeste man har vært en fatwa innenfor kulturen siden den derre boken.

 17. MAus sier:

  uffavmeg for en bommert av en anmeldelse. Jeg skulle likt og vite hva han ble trukket for. tror 95% av de som var der hadde trillet 6′er, og for mange var det nok festivalens høydepunkt. Beste lysshowet siden daftpunk sin alive tour. og det sier litt

 18. Alexerhetero sier:

  ja du har peil ser vi alex. med unntak av (kongene av electronisk musikk) daft punk, kunne ingen av artistene du ramser opp ha avsluttet hove på amfi. EOTS spilte der i fjor uten og imponere i noen som helst grad. halvparten av de du ramser opp er kjent for bra og chille konserter uten at det tar helt av.. Så ta tippingen din med ett annet sted hvor noen blir imponert av den halveise electronica kunskapen din

 19. [...] anmeldelse: Deadmau5, Hove 2011 [...]

 20. [...] produsenten og musikeren Deadmau5, som spilte på Hovefestivalen i fjor sommer, har funnet en samarbeidspartner på et sted han trolig ikke hadde forventa det, melder Hypebot. [...]

 21. [...] 53-åringen som har solgt over 300 millioner album, får passet påskrevet av Deadmau5, kanadieren som spilte på Hovefestivalen i fjor – les anmeldelsen her. [...]

 22. [...] “For selv om jubelen ofte sto like høyt som armene i været, allsangen kunne runge og dansen satt løst, så var det med en følelse av at tilskuerne ville ha noe mer enn det som kom fra mannen på scenen”, sto det blant annet i anmeldelsen, som du kan lese her: Deadmau5-konsert anmeldt på Hovefestivalen [...]

 23. [...] og produsent Deadmau5 har flere ganger skapt eufori på norsk jord – blant annet på Hove i fjor. Nå er det houseorienterte canadieren klar med en fersk låt – som har fått navnet [...]

Legg igjen en kommentar