Gutta på tur (MMS-foto: NRK Lydverket)

Gutta på tur (MMS-foto: NRK Lydverket)

En helt uvanlig dag på jobben

Noen dager på jobben er bedre enn andre. Denne ble spesiell.

Skrevet av:
Publisert 10:30 3 juli, 2010

Å være på festival og jobbe for Lydverket følger ofte det samme mønsteret: Vi maser på plateselskap og managere for å få intervjuavtaler og livespillinger med de største og beste artistene. Men under årets festival ble ting snudd på hodet.

-Kan Lydverket stille med en fotograf til Josh Homme? Han vil filme noe greier i skogen, var den noe overraskende forespørselen som kom fra bookingagenten til Them Crooked Vultures.

Så klart vi kan det. Enkelte av oss i redaksjonen (altså undertegnede), har jo til forlystelse for en del andre redaksjonsmedlemmer ikke akkurat lagt skjul på en noe-over-gjennomsnittet stor forkjærlighet for QOTSA/Kyuss/Desert Sessions/Eagles Of Death Metal osv. Ut i skogen på Hove med Josh Homme? Ja, det må vi vel få til.

Så da står vi der da. Ikke for å gjøre et intervju med Hr. Homme som ville vært normal prosedyre, men for å filme på oppdrag for mannen. Så hva er det han ønsker?

Eksotiske locations. Joda, han har et nytt prosjekt på gang. Hans mangeårige samarbeidspartner og gitarist i Them Crooked Vultures, Alain Johannes kommer i august med soloplate. Josh Homme gir ut albumet Spark på sitt selskap Rekords Rekords og som et ledd i promoteringen gjør skal de lage akustiske opptak av alle låtene til en videoserie. Navnet på serien? «Al + Exotic Places = Awesome.» Tromøya er tydeligvis «eksotisk» nok for denne serien.

Så da står vi der med ræva i været i skogen da.

Intetanende og partyklare forbipasserende enser ikke den ca 1.90 høye rockestjernen med sin karakteristiske røde sleik, men er mest fascinert av den gamle sigarboksen Alain Johannes har bygd om til et 8-strengers instrument. Uanfektet gir «regissøren» sine instrukser om hvordan han vil ha opptaket. Hans største bekymring er om lyden fra technopartyet på båten 300 meter unna vil slå inn. Vi tilbyr oss å gå bort og høre om de kan dempe seg i noen minutter, men det synes han ikke noe om.

- I can’t ask people to stop partying, it’s against my nature.

Så vi kjører på. Alain drar gjennom en aldeles nydelig låt der han sitter på stien. Sårt, sterkt og vakkert. Han forteller etterpå at alle låtene på den kommende plata er skrevet til kona Natascha Shneider, som døde av kreft for to år siden. Hun har også vært medlem av Queens Of The Stone Age. Slik ser det ut der Alain sitter på stien:
Alain Johannes i skogen (Foto: NRK Lydverket)

- Alain’s gonna blow your brains!
Det var Josh sine ord før Alain begynte å spille. Han har sine ord i behold i etterkant også.

Neste «exotic place» er en båt ute på fjorden. Jeg begynner å mumle noe i skjegget om at en av konsertene jeg hadde gledet meg mest til starter om kun kort tid. Gallows på Amfiscenen. Lar være å nevne noe om at den andre konserten jeg gledet meg mest til var den med Them Crooked Vultures.

Lydverketkollegaene som hjalp til tidligere blir kommandert på land på grunn av plassmangel i båten. Så da stevner vi ut, Josh, Alain, en vennlig sørlending bak roret og meg. Vi legger oss til rett utafor Tromøya, skrur av motoren og driver mens Alain spiller låt nummer to. Josh gjemmer seg under dekk for å ikke synes på opptaket.

Alain Johannes på sjøen (Foto: NRK Lydverket)

Tilbake på land tar Homme seg også tid til å gi Lydverket det eneste intervjuet noen av Them Crooked Vultures-medlemmene gjør mens de er på Hove. Et utdrag av det kan du se her.

Et par-tre timer har flydd avgårde, og det er kun kort tid igjen til Them Crooked Vultures skal på scenen. Vi blir enige om å møtes backstage etter konserten for å overføre opptakene til Mac’en til Josh. (Nerde-fact: Lydverket filmer ikke med taper lenger, men bruker minnekort som er ganske dyre. For dyre til å være hyggelig og gi dem bort.)

Etter en konsert som kollega Jacob mente sto til terningkast 6 sitter vi i stua på backstagehuset på Hove. Josh og meg. I de drøye ti minuttene det tar å kopiere nærmere 11 gigabyte med opptak. Tørrprater om dette og hint. Jeg rekker å anbefale ham å sjekke ut Kvelertak, før han rusler tilbake til middagen sin med Dave Grohl, John Paul Jones og Alain Johannes. Jeg spaserer ut fra backstagen med et lite glis i munnviken mens jeg kommer på en av meldingene som nok var ment som oppmuntring inne i skogen.

- Thomas, you’re badass.
Takk det samme Josh. Og takk for en festivalopplevelse som vil sitte i minnet en stund til.

Nerdefakta:
Alain Johannes er Hommes samarbeidspartner i mange år, han har deltatt på nesten alle platene til Queens Of The Stone, Eagles Of Death Metal og Desert Sessions, og når Homme produserte den siste plata til Arctic Monkeys var Johannes tekniker i studio.

Bonusspor:
Queens-klassiker og én av de kuleste musikkvideoene som noensinne er lagd.

Opptakene med Johannes vil bli lagt ut på Rekords Rekords, og selvsagt på Lydverkets nettsider, i august.

Tags: , , , ,

Del "En helt uvanlig dag på jobben"
 

7 kommentarer på “En helt uvanlig dag på jobben”

 1. Chris Bremsespor sier:

  Trist å gå glipp av Gallows konserten. Springe rundt i skogen med Josh Homme? Helt greit :)

 2. Asbjørn Slettemark sier:

  Hardt liv!
  Bra jobbet.

 3. Hans Joakim sier:

  Fy fabian………… Lucky Bastard!

 4. Loko Jow sier:

  Det må jeg si. Gleder meg til å høre hele prosjektet. Og når kommer lydverkets hove-spesial?

 5. Pes sier:

  Åhåhåhåhåhå. Josh. Mmmhmmmm.

 6. kaptein på Carina sier:

  Hahaha den vennlige sørlendingen som gjemmer seg sammen med josh. Hahaha beste HOVE-minnet ever!!!!!

 7. [...] på denne lenken. Bonus 2: Lydverkets egen Thomas Søbstad har kommet sjeldent tett på Josh Homme. Fantastisk historie. Bonus 3: Ganske episk panorama view på inngangen til Petra, The Treasury på denne [...]

Legg igjen en kommentar