Them Crooked Vultures, Hovefestivalen 2010. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Them Crooked Vultures, Hovefestivalen 2010. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Them Crooked Vultures - Hove, Hovescenen

Ferdig slepen diamant

Mesterlig oppvisning når tre legendariske gribber sirkler over Hove.

Skrevet av:
Publisert 5:27 1 juli, 2010

Med medlemmer fra begge sider av kateteret på 70-tallets rockeskole, stiller Them Crooked Vultures med omtrent like mange musikalske vekttall som The Traveling Wilburys. Plata fra i fjor er sterk, men skal du gå hele veien med dette bandet må du se dem live.

Josh Hommes umiskjennelige signaturer ligger tett over hele prosjektet. Han er seremonimester gjennom hele kvelden og han synger bedre enn noensinne. Godt hjulpet av sitt sidekick, gjestemultiinstrumentalist Alain Johannes, gjør han lekent og tungt gitararbeid til smart nytelse og effektivt driv.

Dave Grohl har vært på forsiden av et eller annet trommeblad hver måned siden 1993. Der hører han hjemme. Mer presis grovmotorikk finner du ikke utenfor NASA. Det er helt vanvittig fett å få oppleve hva Homme og John Paul Jones klarer med han i ryggen. Dessuten korer han som en storvokst lerke, og blir du ikke lykkelig av å kjenne igjen den stemmen bakt inn i Josh Hommes melodilinjer kan du gå og legge deg i teltet ditt.

Det er vel egentlig John Paul Jones som trenger en slags introduksjon i denne sammenhengen. Det er nok ikke alle som vet hva han har bedrevet de siste 30 årene. En grei pekepinn er at han har vært i Norge 2 ganger, først med Diamanda Galas, så med Gillian Welch. Hans smak for varierte og utforskende oppgaver preger bandet. Jeg vet ikke hva halvparten av instrumentene hans heter, men de gir helt klart en ekstra dimensjon til  Them Crooked Vultures.

Noen tusen publikumere forlot nok plassen under siste halvdel av konserten, noen ble kanskje skuffet over at vi ikke får låter fra hverken Led Zeppelin, Queens of the Stone Age eller Foo Fighters katalog, men kun spor fra TCV’s eneste album. Som hovedattraksjon på festival skylder man publikum det aller beste man har, men det er ikke sikkert det er det er det samme som det publikum forventer, eller kom for å se. Når TCV er omtrent verdens beste band i dag, med evne til å løfte låtene sine så svimlende langt opp, ville det ikke være riktig av dem å se seg tilbake.

Er du heldig og har evnen til å lytte til deilig kompleks tung rock, en ferdig slepen diamant med sjatteringer av både King Crimson og The Who, er det befriende å slippe overivrige lysmestere og pyroteknikere for en gangs skyld. Noen effektive kvadrater av lys gjør susen. Skjermene på siden er nyttige, sjekk Grohls tannfulle smil og hvordan han klør seg på ryggen med trommestikkene mellom slagene. Sjekk bassen til Jones, den har minst tolv strenger og blinkende prikker på gripebrettet. Josh Homme kaster heller ikke bort tiden med å fortelle oss hvilken vei vi skal hoppe, kjærlige små meldinger eskalerer helt til han gjerne vil pule hele natten, og han irettesetter vakten med et kort: «Don’t tell people what to do all the time!»

God Hard Rock  handler om kjemi. Josh Homme er klassens beste i det faget. Når han drar fram kjemisettet og har tilgang til de aller edleste ingrediensene putter han Grohl, Jones og Johannes i kolben og bringer dem til kokepunktet, vel vitende om at nå sprenger han hele skolen til pinneved.

Jacob Krogvold.

Tags: , , , , , , ,

Del "Ferdig slepen diamant"
 

18 kommentarer på “Ferdig slepen diamant”

 1. KK sier:

  Godt å se at det er noen som gir denne konserten en mer riktig karakter. Har selv et forhold til alle 3(4) bandene de kommer ifra, men som TCV kjenner jeg de ikke og stillte på konsterten med åpent sinn. Storfornøyd og en fin avslutling på kvelden.

 2. Hovegjest sier:

  Dritbra omtale!

 3. Elisabeth sier:

  Endelig er det noen som har skjønt det!
  Veldig bra omtale, noe helt annet enn det vrøvlet fvn.no klarte å skrape sammen.
  Skulle ønske at jeg var der!

 4. vaskebur sier:

  Faen ta militæret som holdt meg vekk fra den konserten!

 5. Kjetil sier:

  En omtale fra en musikkentusiast som har evnet å gå inn i musikken og la musikken ta han. Ikke en som er vant til å høre på Norgeskanalen eller P4. For å forstå denne musikken kreves lytting og innsikt. De store bredder som ikke er ute etter denne dybden i musikken kan jo gå å legge seg i teltet slik Krogvold sier.

 6. [...] Les også: Lydverket anmelder Them Crooked Vultures. [...]

 7. [...] “God hard rock handler om kjemi. Josh Homme er klassens beste i det faget.” [...]

 8. Odd Inge sier:

  En helt vidunderlig konsert,er en boring old fart,så Zeppelin flere ganger,så dette var mektig fet
  rock and roll!!!

 9. [...] – Tre legendariske gribber, skrev Jacob Krogvold om Them Crooked Vultures-konserten. [...]

 10. Ida sier:

  Enig med anmeldelsen! En av de beste konsertene på Hove, magisk!

 11. [...] vi tro Lydverkets anmeldere. Sekserne ble nemlig trillet for både britiske Gallows og supergruppa Them Crooked Vultures , samt Arcade Fire. Men Lars Vaular stakk også av med en sekser på [...]

 12. Håkon sier:

  Rett og slett en veldig god anmeldelse! Konserten var flott, låtmaterialet gjør seg best live, vil jeg påstå. Gode nyheter er også at TCV kommer med et nytt album planlagt sluppet mot slutten av året! «Grohl said in an interview that they are working on a second album that will be «more powerful than the first one».» (Wikipedia)

 13. [...] Crooked Vultures spelte på Hovefestivalen i år, til vår anmeldars store begeistring. Med Josh Homme i tet og Dave Grohl og John Paul Jones hakk i hæl skulle det vel berre mangla. [...]

 14. [...] Elitistisk frihetstungtrock. Konsertanmelder irettesatt for dansing på jobb. [...]

 15. [...] fjor var det rockerne som leverte de beste konsertene, og både Gallows og Them Crooked Vultures fikk Lydverkets anmeldere til å trille sekser på terningen. Massive Attack imponerte derimot [...]

 16. [...] mottagelse. Vokalist Josh Homme har i mellomtiden syslet med prosjekter som supergruppen Them Crooked Vultures og Eagles Of Death Metal.EuropaturnéI juni starter Queens Of The Stone Age på en lengre turné [...]

Legg igjen en kommentar