FOTO: Øyvind Øvergård

FOTO: Øyvind Øvergård

Coverlåten har eksplodert

Coverhyllest og Donkeyboy-debatt: Kaizers-sjef Janove Ottesen og musikkskribent Martin Bjørnersen diskuterer årets renessanse.

Skrevet av:
Publisert 14:18 20 oktober, 2010

Det er ikke noe nytt at artister og band gjør coverlåter. Men i år flommer internettet fullstendig over av fenomenet.

- Coverlåten har en større plass enn på lenge. Det henger nok sammen med at alt har blitt mer låtfokusert, som på 60-tallet. Og gjør man en overraskende cover så kan det generere YouTube-klikk, sier musikkskribent Martin Bjørnersen.

Artister kaster seg stadig oftere over andres ferske hits for å lage egne versjoner, og et av Norges største band, Kaizers Orchestra, har tatt coverlåten et skritt lenger. Sammen med P3 oppfordrer de andre til å covre en av låtene sine før den i det hele tatt er gitt ut.

- Det er ingen som har hørt vår versjon, så dette tvinger folk til å lage sin egen uten å kunne kopiere oss, sier Kaizers-sjef Janove Ottesen.

- Er du redd for at noen skal lage en bedre versjon enn dere?

- Hvis det skjer så håper jeg vi er store nok til å innrømme det. Men av de versjonene jeg har hørt så syns jeg vår er bedre, enn så lenge.

Les mer om konkurransen her.

Donkeyboy-debatt

Janove Ottesen og Martin Bjørnersen tar coverlåt-diskusjonen på Lydverkets tv-sending, og det blir ekstra hett da Donkeyboy-temaet dukker opp.

- Denne fyren har kopiert Donkeyboy-låta akkurat når de prøver å slå igjennom isen selv. Jeg syns bare synd på dem, sier Ottesen.

Som Lydverket tidligere har diskutert, så har den britiske X faktor-vinneren Joe McElderry covret «Ambitions» og gitt den ut som sin første singel. Martin Bjørnersen er helt uenig i at dette er negativt for drammenserne i Donkeyboy.

- Jeg syns det er nydelig, det kan gi låten en sjanse i England. En helt naturlig cover, en bra cover og tvert imot et godt eksempel.

SE OG HØR RESTEN AV DEBATTEN PÅ LYDVERKET, TORSDAG KL 21.30 PÅ NRK2.

Se forøvrig Joe McElderrys elleville musikkvideo til coveren her:

Ingen grenser

I dag er det ingen grenser for hvilke låter som kan covres, og artister fra én sjanger prøver seg gjerne på låter fra en annen sjanger.

Les mer om Kråkesølv som covrer Karpe Diem og hør Bodø-gutta rappe her.

Små artister covrer større – Lissie har gjort strålende coverversjoner av både Lady Gagas «Bad Romance» og Kid Cudis «Pursuit of Happiness» og fått masse oppmerksomhet. Store popstjerner covrer små artister – Shakira har spilt inn en cover av det hun sier er et av favorittbandene hennes, The XX, og Katy Perry har gjort en akustisk cover av MGMTs «Electric Feel».

Tyske The Baseballs har seilt i cover-medvind i hele år. De har toppet VG-lista med albumet Strike! og spilt for et utsolgt Sentrum Scene. Oppskriften deres er rockabilly-versjoner av ferske listetopper som Rihannas «Umbrella» og Katy Perrys «Hot N Cold».

Martin Bjørnersen er stort sett positiv til coverflommen, men The Baseballs er ikke en favoritt.

- Det at vi ser mange coverlåter i år er flott. Men la for all del den ironiske coveren som The Baseballs dø en rask og smertefull død.

Hva er årets beste coverlåt? Del din mening i kommentarfeltet!

Under årets Austin City Limits festival var artistene ivrige etter å covre andre band fra festivalens line-up. Broken Bells covret The Black Keys som hadde spilt dagen før og Miike Snow covret Vampire Weekend sammen med VW-vokalisten, som skulle spille konsert senere på dagen.

Dessuten fremførte Band of Horses sin ferske Cee-Lo-cover «Georgia», som de tidligere annonserte at de skulle spille inn for å gjengjelde Cee-Los cover av deres «No One’s Gonna Love You». Se dem fremføre coverlåten live på festivalen her:

Trenger du flere eksempler?

Beyoncé sin søster Solange Knowles covret Dirty Projectors for rundt et år siden, amerikanske Bear In Heaven covret Lindstrøm & Christabelle sin singel «Lovesick» i sommer, og Weezer har begynt å covre Wheatus sin «Teenage Dirtbag» fordi det er så mange som tror at det egentlig er deres låt.

Travis har tidligere covret Britney Spears, men nå har vokalist Fran Healy også kastet seg over et litt mindre kjent band, Beach House, og covret deres «Zebra». Det britiske stjerneskuddet Pixie Lott gjorde en cover av Cee-Los «Fuck You» for BBC Radio 1 og døpte den høflig om til «Forget You». Og kun få dager etter at det nye Sufjan Stevens-albumet traff butikkene, så fikk en av låtene ny drakt.

John Legend og The Roots ga nettopp ut coverplate med eldre soul-klassikere, men de har også prøvd seg på nyere materiale, nemlig Arcade Fires «Wake Up»:

Følg forøvrig med på Popsalongens nettsider for coverversjoner av låter som er listet på P3.

Tags: , , , , , , ,

Del "Coverlåten har eksplodert"
 

8 kommentarer på “Coverlåten har eksplodert”

 1. Lyss sier:

  Takk gud for The Baseballs, de gjør ifallfall klein og irriterende listepop hørbar.

 2. Chris sier:

  Coverlåter hører hjemme på danskeferja.

 3. coverliker,n sier:

  Nå synes jeg ikke låten av Hurt som Nine inch nail har orginal av og Jonny Cash gjorde etterpå er noe som er dårlig.
  Og det er faktum av mange hiter som er på radio osv er coverlåter av andre artister,og om noen synes den er fin,hvorfor skal såkalte musikkanmeldere høvle det ned.
  Og mange av de som høvler ned coverlåter og musikksmak,har prøvd seg som musikere selv med dårlig resultat,men som har gjort seg selv et levebrød av å skrive om musikk og være slik «besservisser» men smak og behag(les musikk og lyd) er ikke noe som har et entydig svar.Så prøv og undersøk hvem som har orginaler på mange av Beatles osv så blei de nok overasket.

 4. Knut Gaupset sier:

  dere burde lagt inn et klipp der faith no more covrer lady gaga’s pokerface..den ble faktisk mye bedre med mike patton som bjeffer:)

 5. [...] torsdagens TV-sending snakket vi om den siste tidas coverlåt-renessanse med Kaizers Orchestra-vokalist Janove Ottesen og musikkjournalist Martin [...]

 6. Lisa sier:

  Asiagos coverversjon av Hjerteknuser åpnet mitt hjerte for de iallefall. Krysser fingrene for de gutta der!

Legg igjen en kommentar