FBI har lagt ut en bred presentasjon av miniTv som lanseres i Osloområdet om kort tid. Mange lurer på hvorfor vi ikke bare kan bruke mobilnettet til å distribuere tv-innholdet vårt. Det store flertallet av Norges befolkning ser fortsatt på tv på gamlemåten. Men det er heller ikke tvil om at stadig fler ønsker å se programmer når de vil. For et lisensfinansiert NRK er det helt vesentlig å kunne distribuere vårt innhold til begge disse «målgruppene».
Men å bruke mobilnett/Internett til samtidig masseutsendelse av innhold er sløsing med verdifull kapasitet; rett og slett en gammeldags måte å tenke på. Fremtidens løsninger ligger å kombinere masseutsendelse av innhold over digitale kringkastningsnett til enheter med toveiskommunikasjon og god lagringskapasitet. På den måten unngår vi å binde opp stor kapasitet til samtidig masseutsendelse og forbrukerne kan bruke nettet til kommunikasjon, nedlastning etc og kunne se programmer når de ønsker det. Kvaliteteten på både «live» og «on demand» blir på den måten bedre for forbrukeren.
Da vil det også oppstå inustriell og kommertsiell utvikling som tjener både innholdsprodusentene og forbrukerne, og ikke bare mobilprodusentene som ønsker å få mest mulig transport av innhold låst til lukkede systemer hvor de kan sitte som portvakter og bestemme betalingen for transporten.
Foto: Tor Risberg/FBI, NRK
Norske innholdsprodusenter og forbrukerne har en felles interesse i åpne løsninger som støtter flere teknologier. Dersom dette miniTV-forsøket kan bidra litt at HELE mobilbransjen ser at de er tjent med å åpne opp for både DMB/DVB-H/DAB/DAB+ og eventuelt andre fremtidige teknologier i sine telefoner, så har vi kommer et langt skritt videre. Jeg tror at forretningsmodellene må bygges på videreutnyttelse av innholdet og ikke i så stor grad på selve transporten av linjære kanaler. De bør gå mest mulig fritt til de mottakene folk ønsker å bruke.