Sola mi

Den 24.november i fjor hadde jeg et innslag sammen med Børge Ousland mens han forberedte seg til sin siste nordpol-ekspedisjon. Den skulle foregå i stummende mørke, og han kunne fortelle at de planla å være fremme den 23.mars, før sola står opp på nordpolen.

Den oppmerksomme leser vil ha merka seg at det i dag (i skrivende stund) står 23. mars på kalenderen. Hvordan det har gått med Ousland kan leses her.

Det er ganske festlig å tenke på at på polpunktet står sola opp og går ned bare en gang i løpet av året. For den som er interessert gir et lite søk på Google noen sider om fenomenet.

Det står at sola på polene står opp ca 21.mars, men siden det står «ca» må 23.mars kunne godtas…

PS: Til den seeren som ringte meg om dette: Var det tilfeldig at du ringte akkurat 23.mars?

Avsender: Eivind Grimsby Haarr

Dette innlegget ble publisert i epost. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Sola mi

  1. Urdar sier:

    I katta ble det fortalt at masker ikke bekytter, dette er jo direkte løgn. Hvis masker ikke bekytter hvorfor bruker helsepersonell og vetrinærer som håndterer smittede fugler det da? Jo fordi de kan å bruke maskene korrekt! Og hvor vanskelige er det å bruke de korrekt? Les en instruksjon (som du feks finner på maske tråden på http://www.fluwiki.no) Det er ikke rakett science..
    Å sammenligne gjenbruks masker i bomull fra 1918 med dagens helsevesen godkjente virus bekyttende masker er jævlig søkt..

    Heller ikke et ord om at masker forhindrer smitte vet at man tar seg i ansiktet med infiserte fingre.

    Katta fungerer tydeligvis som myndighetenes forlengede arm i denne saken. Har de begynt å få angst for at befolkningen skal forsyne seg for grovet av verdens produksjon av masker? I så fall burde de ha tenkt på det tidligere, og sørget for at helsevesen og hjelpe org. osv har nok på lager.
    Frankrike har gjort dette. Og den norske pandemiplanen er nå inne i sitt 3 år..
    Hvis dette er tilfelle så kan man jo lure på hva annet de ikke har planlagt for.. Antibiotika? Sprøyter? Mat? Hva annet?

    Og rådet om at å ikke gjemme seg på hytta, for da stopper samfunnet opp?
    Ja det riktig at den første bølgen kan være mildere, og at en bør vurdere når man vet mere om det lureste vil være å la seg smitte i starten av pandemien. Men dette vet man ikke før det skjer! Og planlegge for beste tenkelige utfall er på ingen måte en klok beredskaps politikk.

    6 månder med begrenset meneske kontakt er fullt mulig for de som ikke har en nøkkelrolle i samfunnet. NHO og Jens Ulltveit-Moe sine økonomiske interesser skal pokker meg ikke komme foran livet til meg og mine!

    Katta, dere er et program som driver med populær vitenskap, hvis dere ikke skjærper dømmekraften vil ikke jeg ta noe av det dere sier for god fisk noen sinne igjen! Hva annet driver dere feilinformasjon om? Global oppvarming? Energi krisa??

    fytti katta…

  2. urdar sier:

    oi. havnet under et innlegg om sola.. er ikke så gretten på dere etter å ha sett opptaket på nett en gang til. Dere manglet bare litt spørrende journalistikk når utalelsen fra myndighetene (eller utalte han seg som privat person?) om masker og isolasjon.. Det finnes en rekke eksperter som anbefaler de av befolkningn som har mulighet, til å begrense kontakten med andre menesker og helst i 6 måneder til vaksine er klar, om ikke så bare for å spre smitten utover tid slik at det blir enklere for helsevesnet å håndtere… Men takk for et bra program om temaet ellers! 🙂
    http://fluwiki.no/phpBB2/viewtopic.php?t=24&postdays=0&postorder=asc&start=15

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *