Din dyrebare datakraft

I en sending før jul fortalte vi om grid computing og spesifikt FightAIDS@Home -prosjektet.

Grid computing betyr enkelt forklart at den ubrukte datakraften i et stort antall datamaskiner slås sammen til å løse oppgaver raskere enn de største superdatamaskiner. Dette betyr at din hjemme-PC sammen med tusenvis av andre kan delta i komplekse beregninger mens den står ubrukt på dagtid eller om natten.

FightAIDS@Home er er en del av World Community Grid, som er en grid som kan brukes til flere formål. Du som deltar kan for øyeblikket velge om du vil la datamaskinen din regne på AIDS-medisin eller på et prosjekt som heter Human Proteome Folding Project.

I tillegg til dette dukker det stadig opp flere slike grid-prosjekter, som gjerne vil at nettopp du skal vie din ubrukte datakraft til deres mer eller mindre idealistiske prosjekt. Din ubrukte datakraft er med andre ord i ferd med å bli dyrebar.

Denne artikkelen fra aftenposten.no handler for eksempel om et slikt prosjekt. Et av de første prosjektene som benyttet seg av folks hjemme-PCer var SETI@Home, et stadig pågående prosjekt for å finne liv i verdensrommet.

I 3D-grafikk-verdenen, der datamaskiner skal regne ut bilder basert på 3D-modeller i datamaskiner, betales det penger for regnekraft fra store såkalte «rendrefarmer«. Disse samlingene av datamaskiner er en mindre og kommersiell variant av store internett-baserte grid.

Kanskje kan du etter hvert ta penger for å leie ut datakraft fra hjemme-PCen din?

Dette innlegget ble publisert i epost. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Din dyrebare datakraft

  1. Bjorn sier:

    Hva er risikoen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *