Hvordan få Windows til å yte?

Det er en kjent sak at nerder prioriterer tiden sin annerledes enn de fleste andre. Noen av dem prøver for eksempel å installere Microsoft sitt operativsystem, Windows, på en så dårlig maskin som mulig.

Slashdot.org melder om en gjeng som har fått XP til å kjøre på en 8 Mhz Pentium med 20 Mb minne. Dette kan kanskje sammenlignes med å putte motoren fra en Fiat inn i en lastebil. Det går ikke akkurat raskt, men man kommer seg alltids framover på et vis.

Hvorfor er dette interessant, spør du kanskje? Vel, for noen er det å fikle og prøve ut slike ting en hobby, men det er også interessant med tanke på at Microsoft ofte blir anklaget for å lage programvare som krever altfor kraftige maskiner.

Det nye operativsystemet Windows Vista er intet unntak. Faktisk melder PC World Norge at Vista gjør maskina di tregere. Det er virkelig ikke bra at en oppgradering til et nyere system skal gi dårligere ytelse.

Det bør også nevnes at Slashdot-kommentatoren mener gjengen som installerte XP fortjente en pris for «ekstrem misbruk av tid».

Publisert i epost | Skriv en kommentar

Nettets naive barndom…

Jeg tar selvsagt ikke ansvar for amerikanernes mangel på kunnskap om skandinavisk geografi. 🙁 I AM SERIOUS

Publisert i epost | 2 kommentarer

Din kjærestes navn i rommet?

Det er valentinerdagen i dag, en dag det finnes mange sterke meninger om.

Men hvis du nå har lyst til å overraske din kjære med noe spesielt, får du et tips her:

Hva med å få en kjærlighets-erklæring skrevet på en satellitt i rommet?

Jeg vet ikke helt hvordan det måler seg mot f.eks. å kjøpe navnet på en stjerne, som har vært i vinden en stund, men det er i alle fall mer håndfast…

Publisert i epost | Skriv en kommentar

En ikke veldig populær fyr

BillGates.gif

Under researchen til Windows Vista tror jeg ikke noen av sidene om Microsoft eller Bill Gates på Wikipedia på noe tidspunkt var like to ganger på rad. Det er tydeligvis populært å drive hærverk på disse sidene.

På bildet ser dere et lite knips av hvordan siden om Bill Gates såg ut en av gangene. Det er visst bare å vente på 13. mars. Men hvorfor proklamere tidspunktet for noe slikt på forhånd?

Publisert i epost | Skriv en kommentar

Er Vista en Mac OS X-klone?

Jeg har laget en sak til sendingen i dag (25.01.2007) som handler om at Windows Vista lanseres den 30/1.

Mange Mac-folk har vært ute og anklaget Microsoft for å ha «stjålet» fra Mac OS X under utviklingen. Redaktør i PC World Norge, Bjørn Unnersaker kommenterer dette med at Vista har vært under utvikling i fem år, og at mange av disse ideene har vært kjent nesten like lenge. (Klippet «Windows mot Mac, Gates mot Jobs») Hans poeng er at selv om Mac har implementert det først, betyr ikke det at de var først ute med ideen.

Her vises et eksempel på en teknologi-kommentator og åpenbar Mac-fan som er så «dryppende ironisk» som bare en ekte nerd kan være. Jeg er ikke spesielt imponert over poengene hans. Selvsagt har Microsoft hentet mange gode ideer fra Mac, men å påstå at en sentral søkefunksjon i operativsystemet er en Apple-ide er å trekke det langt. Søkefunksjonen til Mac OS X kom først med versjon 10.4 i 2005. Da hadde for eksempel Google Desktop Search (Se for øvrig «History»-seksjonen i artikkelen) vært tigjengelig i et par år. De som derimot har brukt UNIX/Linux og nerde-editoren Emacs vet at veldig mange av ideene i både Vista og OS X har eksistert nesten like lenge som personlige datamaskiner.

Når kommentatoren trekker fram et 3D-sjakk-spill som eksempel på kopiering blir det hele bare latterlig.

Jeg tror alle kan være enige om at Apple er flinke og at Microsoft har kopiert fra dem. Men Apple har da vitterlig også plukket funksjonalitet fra andre, også Windows. Windows XP har hatt System Restore. Time Machine på OS X er en noe utvidet versjon, men bygger på de samme ideene. Poenget mitt er ikke at Microsoft er bedre enn Apple, poenget er at alle plukker fra alle, også i IT-verdenen.

Alle er også enige om at Microsoft og Bill Gates har brukt tvilsomme metoder på sin vei til toppen, og utnyttet sin markedsposisjon. Men mange trekker dette altfor langt. Det er ikke godt å vite hvor vi hadde vært i dag uten Microsoft. Hadde datamaskiner vært en like naturlig del av vår hverdag uten Microsoft? Det er ikke godt å si, men Apple har alltid henvendt seg til de som vil føle seg litt eksklusive, mens Microsoft har hatt en større visjon om en datamaskin i hvert hjem. Det har de oppnådd ved å lage enkel, og dermed billig programvare. Og da får man programvare som de ekstra teknologi-interesserte nødvendigvis ikke vil bli fornøyd med. Men det funker godt nok for de store massene.

Og spørsmålet er om Apple hadde solgt like mange datamaskiner i dag hvis det ikke hadde vært for Microsoft?

Hva mener du?

EDIT: Se presiserende kommentar fra meg under.

Publisert i epost | 16 kommentarer

Gode råd til foreldre i datatidsalderen

I sin blogg, The Long Tail, skriver Chris Anderson rundt temaet han tar opp i sin bok med samme navn. Kort fortalt handler det om at nett-økonomien tillater å selge store kvantum av «smale» produkter.

Det er et veldig interessant tema, som han først tok opp i en Wired-artikkel, men det er ikke tema for denne posten.

Han blogger nemlig også om mer dagligdagse ting innimellom. Til foreldre som bekymrer seg over barnas dataspill og internettbruk tenkte jeg &ari vise denne blogg-posten. Her lister Anderson opp flere tips til «geek dads», som han kaller det. Der er det flere gode råd, også for «vanlige» foreldre.

Publisert i epost | Skriv en kommentar

Noen passer alltid på

Google_logo_transparent.png

På torsdag har vi sak om at de to nettgigantene Google og Yahoo har utviklingskontorer i Trondheim. Dette stiller Trondheim i særklasse internasjonalt.

1000 milliarder norske kroner høres ut som et barnslig tulletall, men det er altså det hele Google er verdt. Det er uforståelig, særlig siden Google ikke er et tradisjonelt firma, med varer og produksjonskapital.

Når et firma blir så stort er det uunngåelig at noen blir kritiske. Sjekk Google Watch. Noen ofrer mye tid på å passe på «Big Broother».

Publisert i epost | Skriv en kommentar

Norge representert i Wired

Siste nummer av nerdeblekka Wired har et par norske referanser.

Blant annet blir den norske brannslukkende slangen Anna Konda behørig omtalt.

I en artikkel omtales «meganiche»-fenomenet, at smale nettsider pga nettets enorme brukermasse får et stort publikum. Et eksempel som nevnes er en samleside for veldig enkle, formaterte humorsider. I artikkelen nevnes en side som parodierer musikkvideoen til «Take on me» av a-ha. Jeg klarte ikke å finne akkurat den, men fant fort ut at parodiering av a-has store hit er svært populært.

Publisert i epost | Skriv en kommentar

Sommerferie og fotball

Da er sommerferien slutt, og det er på tide å ta fatt på en ny sesong. Av tema vi har på trappene for høsten er sikkerhet på trådløs nett, og en sak om hvordan TNS Gallup gjør målinger av seer- og lyttertall for TV og radio. Følg med! Første program kommer 31.8.

Det har vært en sportslig begivenhetsrik sommer, for de som er interessert i det. Det skulle være unødvendig å si at teknologien også går framover, og idretten vet å benytte seg av dette. I mange land, men dessverre ikke i Norge, ble sommerens fotball-VM sendt i HD-oppløsning.

Jeg er bare middels fotball-interessert, men synes det er trivelig å se kamper sammen med mine mer fanatiske venner. Alle fanatiske fotball-fans setter en sport høyere enn fotballen; å kritisere TV-kommentatorene. Mange snakker entusiastisk om hvor bra det var da det var streik i 1990 og kampene gikk uten kommentarer. Den ene semifinalen i årets fotball-VM ble sett mens vi hørte på musikk, med TV-lyd skrudd av. Det er da jeg innser hvor unødvendige disse kommentatorene egentlig er. Det eneste vi savnet var lyden av stemningen på tribunene.

Jeg ser selvsagt at det må være kommentatorer på kampene, og mange er svært dyktige, men hva med å la teknologien gi oss valgfrihet? Når digital-TV kommer foreslår jeg at det legges inn et valg: «Skru av kommentatorer».

Så kan de som har lyst nyte kampen kun til jubelbrusene fra tribunene.

Publisert i epost | 3 kommentarer

Sikkerheten selv?

RFID-brikker kommer for fullt, som vi
rapporterte 11. mai.

Men er det trygt?

Nyeste utgaven av nerdemagasinet Wired har en lang artikkel om
RFID-hackere, og det er ikke spesielt betryggende lesning

Publisert i epost | 2 kommentarer