En nervøs bokbransje møtte Kulturministeren til debatt på Norsk Litteraturfestival fredag ettermiddag, men fikk ikke ikke de svarene de ønsket seg. En eventuell boklov ligger langt fram i tid. Høyre fremstår som en større tilhenger av fastpris enn Anniken Huitfeldt.
I kjelleren på First Breiseth hotell var alle som betyr noe i norsk bokbransje på plass. Trond Andreassen fra Norsk Faglitterær forfatterforening ledet debatten. Fra venstre i panelet satt Ivar Tronsmo, en tidligere radikal bokhandler, som nå driver eget forlag. Nå taler han gjerne bokbransjen midt i mot, ved at han er mindre mot frie priser på bøker enn resten av forlagene og ved at han er mindre opptatt av å opprettholde den fysiske bokhandelen, og mer positiv til å selge bøker på nett enn de andre.
Ved siden av ham satt Håkon Kolmannskog, forlagssjef i venstreradikale Manifest forlag, og leder for småforlagenes forening. Ved hans side satt Høyres Olemic Thommesen. Han mente at til forleggernes glede at Norge burde være en del av «fastprisfamilien», som han kalte det. Samtidig kom han med noen tydelige hentydninger om at hans partifeller i Høyre var litt «urolige» over maktkonsentrasjonen i bokbransjen.
Når så Kulturministeren tok ordet, var det mindre glede å spore blant de utålmodige forleggerne. Huitfeldt viste ingen vilje til å sette i gang arbeidet med en boklov i Norge, slik hennes partifelle Gunn-Karin Gjul har foreslått. Nei, dette måtte utredes videre, og hun minnet om at den forrige evalueringen fra Telemarksforskning hadde konkludert med at det slett ikke var sikkert at fastpris på bøker var den beste medisinen for Norge, men at det var greit å beholde dagens ordning, fordi «situasjonen var så usikker».
Forfatterforeningens leder Anne Oterholm hadde lest evalueringen av den franske bokloven grundig, og mente at alt talte for at fastpris og boklov var det rette for Norge også.
Kulturministeren roste Oterholms innlegg opp i skyene, men mente samtidig at det ikke var innlysende og sikkert for henne at fast pris på bøker førte til en riktig pris ut til kundene. Kulturministeren vet jo at hun i egen regjering har folk som mener bokbransjen har utnyttet sine privilegier, og ikke har fortjent den tilliten alle disse unntakene fra konkurranselovgivningen gir.
Mer utredning var hennes budskap til forsamlingen. Det var ikke det svaret de drømte om, men det var det svaret de fikk.
– Jeg stanser midt i en setning, hadde redaktøren for det svenske Bokbransjebladet Lasse Winkler sagt i forkant av debatten.
Han mente fremtiden for bokbransjen var så usikker at han om to måneder kunne komme til å mene helt andre ting. og slik følte vel også alle i salen det også. Debatten hadde vært god, men usikkerheten består. Og der ble vi stående. Midt i en setning om som venter på en ny setning om hvordan bokbransjen skal se ut i fremtiden.