Mastodon på Norwegian Wood tidligere i år. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Mastodon på Norwegian Wood tidligere i år. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Thomas’ 2011-rapport

Postproducer Thomas Søbstad oppsummerer 2011 og avslører et varmt, bankende hjerte for fire unge, kompromissløse menn fra Atlanta.

Skrevet av:
Publisert 11:09 23 desember, 2011

Året nærmer seg slutten, og det er på tide å gjøre opp status. Hvilke skiver står igjen i mylderet av utgivelser? Hvilke konserter gjorde størst inntrykk? Hvilke låter har preget året og hvilke øyeblikk har definert musikkåret 2011?

Redaksjonens felleslister over de beste internasjonale og norske plateutgivelsene er forlengst strødd utover internettet. Nå er det på høy tid å la de indviduelle stemmene få oppsummere musikkåret 2011.

Lydverkets individuelle årsoppsummeringer vil bli publisert til og med søndag 31.januar. I dag: postproducer Thomas Søbstad.

Årets album: Mastodon – The Hunter


Best av alle i 2011, og det til tross for at det neppe er den plata beste til Mastodon når man etterhvert skal se tilbake på hva disse guttene har stått bak. Låtene er kortere, enklere og mer konsise. Uttrykket varieres i større grad ved bruk av flere stemmer og for en gangs skyld ligger det ikke noe konsept og ruver over albumet denne gang. Likevel er det aldri tvil, fra første tone er dette Mastodon slik vi kjenner og elsker dem!

Rett bak i løypa halser et sterkt heat med blant andre PJ Harvey, Iron And Wine, My Morning Jacket, Gillian Welch, Lykke Li, Rival Sons, Fjorden Baby!, Stein Torleif Bjella, Kitchie Kitchie Ki-Me-O, Graveyard og Jonas Alaska. For å nevne noen av favorittene.

Årets beste låter (urangert):

Fjorden Baby – «Himmelen»

For en anthem – umulig å stå stille til. Sammen med «Deigen» er «Himmelen» høydepunktet på et av årets aller beste norske album. Og så det brekket på slutten, a gitt – instant gåsehud, hver gang!

My Morning Jacket – «Holdin´On To Black Metal»

Blåsere, kor, stemmen til Jim James og resten av de skjeggete amerikanerene i skjønn forening. Uimotståelig.

Stein Torleif Bjella – «Søt harmoni»
Noen med bedre norske tekster der ute eller? Ikke meg bekjent. Gi mannen Spellemann. Dessuten er produksjonen på Vonde Visu SÅ riktig – Bjella nærmest står ut av høyttalerne.

Lykke Li – «I Follow Rivers»

Kjølig og svært så sexy svensk popmusikk. P3 prøvde å spille denne i hjel, men den har overlevd i beste velgående hos meg.

Kitchie Kitchie Ki-Me-O – «Everything Burns»

Gromt. Norsk rockere i oldboys/eliteserien får alt til å høres så riktig ut, spesielt når de bretter seg helt ut på nærmere 8 minutter her.  Og så den saxen da gitt!

Mastodon – «Stargasm»

Atlantagjengen slik jeg liker dem aller best; storslått, episk, hardt og melodisk.

Thurston Moore – «Benediction»

Jeg har satt umåtelig stor pris på begge soloplatene til Sonic Youth sjefen, og førstelåta på årets plate er nedstrippa og rett og slett vakker i all sin enkelhet.

Graveyard- «Uncomfortably Numb»

Klassisk bredbent rock fra Sverige som får meg til ønske jeg var født sånn ca et tiår tidligere.

Wilco – «The Art Of Almost»

Finnes det noe som heter episk gubberock? I så fall må dette rett inn i den kategorien og jeg vil være med.

Iron And Wine – «Tree By The River»
Så enkelt og likevel så vakkert. Jeg ble bortimot slått i bakken av denne i februar, og der ligger jeg enda.

Årets konsert:

Rival Sons på Blå, Lykke Li på Øya, Black Mountain og Graveyard på Parkteateret. Mastodon på Norwegian Wood selvfølgelig. Den hyggeligste overraskelsen ble likevel OFWGKTA på Hove. Komplett galskap, minna mer om en punk eller hardcorekonsert med konstant stagediving fra absurde høyder. Fårete glis og høylytte latterutbrudd hele veien.

Årets mest oppskrytte:

«Hjem til dæ». Hvis jeg hører den Sirkus Eliassen-låten en gang til legger jeg meg ned for å sove. For alltid.

Årets OMG/LOL:

Samarbeidet mellom Lou Reed og Metallica. Nå er det jo ikke slik at forventningene til dette prosjektet var så innmari høye i utgangspunktet, men at det skulle bli så jææævlig?!?

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Thomas’ 2011-rapport"
 

4 kommentarer på “Thomas’ 2011-rapport”

 1. Godt utvalg av det beste fra 2011. Gleder meg allerede til neste år.

 2. Viktig og riktig med Everything Burns.

 3. 1.man skulle tro holdin on to black metal ville vært en sang innenfor en annen sjanger.
  2. Flott at mastodon på norwegian wood var blant årets konerter! Enig i at konserten var drit bra (med unntak at de ikke tok encore).
  3. Årets mest oppskrytte sang er virkelig konkret i år! Hjem te dæ er noe av det dårligste innenfor «mainstream» musikk jeg har hørt på lenge!

 4. 1.man skulle tro holdin on to black metal ville vært en sang innenfor en annen sjanger.
  2. Flott at mastodon på norwegian wood var blant årets konerter! Enig i at konserten var drit bra (med unntak at de ikke tok encore).
  3. Årets mest oppskrytte sang er virkelig konkret i år! Hjem te dæ er noe av det dårligste innenfor «mainstream» musikk jeg har hørt på lenge!

Legg igjen en kommentar