Pete Doherty tilbake blant de levende

Jeg har akkurat kommet tilbake fra reportasjetur i London. Heldig som jeg er fikk jeg prate med Keane, Kaiser Chiefs og The Killers. Men det var en annen artist som gav meg de aller sterkeste inntrykkene. Etter at intervjuene med de tre K’ene (dere får gleden av å se dem i høst når Lydverkets tv-sendinger […]

Skrevet av:
Publisert 14:26 4 september, 2008

En mann, ett flagg, en gitar - Pete Doherty er på beina (foto: Torgeir Engen)

Jeg har akkurat kommet tilbake fra reportasjetur i London. Heldig som jeg er fikk jeg prate med Keane, Kaiser Chiefs og The Killers. Men det var en annen artist som gav meg de aller sterkeste inntrykkene.

Etter at intervjuene med de tre K’ene (dere får gleden av å se dem i høst når Lydverkets tv-sendinger starter) var det tid for Londons herlige natteliv.

På en trivelig liten bar traff vi NRKs utenriksmedarbeider i London, Tore Moland, som hadde hørt rykter om at selveste Pete Doherty skulle spille solokonsert på The Rhythm Factory- Vi bestemte oss for å dra å se om det stemte.

Rhythm Factory - the place where the magic happens? (foto: Torgeir Engen)

Ikke det at vi hadde noe særlig tro på at en av Englands mest omtalte musikere kom til å holde noen konsert. Det siste vi hadde hørt om Pete, var at han måtte gjenopplives før en konsert i en pornokino i Østerrike. Og det kan da umulig være en særlig bra oppladning?

Jøss, skal virkelig denna fyren stille seg på en scene? (foto: Torgeir Engen)

Da vi kom frem til Whitechapel, hang det riktignok plakater rundt omkring som kringkastet at Pete hadde planer om å spille. Men ved inngangen til venuen, The Rhythm Factory, fikk jeg en sterk mistanke om at vi ble lurt da vi betalte oss inn og ingen kunne love oss at Mr. Doherty kom til å entre scenen.

Selv om det var fire oppvarmere før kveldens høydepunkt (bare en av dem noe i nærheten av bra), gikk lufta enda mer ut av oss da alle var ferdige, og ingen hadde sett noe til kveldens hoverperson. Bortimot ulevelig ble det da en av publikummerene (i rallarhatt!) leverte tidenes sureste bonusoppvarmingsshow. Klokka begynte å nærme seg leggetid, og publikum begynte med en slags hasjrøykings-protest som, selv om det skapte litt underholdning, virket som et resignert forsøk på å få noe ut av kvelden likevel.

Kveldens mest motvillige oppvarmer - Adam Ficek, trommis i Babyshambles (foto: Torgeir Engen)

Men så – svett som en svamp og med en våt sigarett i munnviken – kom Pete Doherty. Etter å ha plasert Union Jack i lysriggen og bestillt nok rom og cola til å slukke tørsten på et symfoniorkester, tredde han gitarstroppen over den skeive, tynne skuldra si og begynte å spille.

Mannen er oppstanden! (uskarpt foto: Torgeir Engen)

Selv om Pete så ut som om han kom direkte fra Bergen-Belsen og ikke fra Østerrike tok det ikke lang tid før han overbeviste. Ja, han får jo en del gratis bare ved å overaske oss med å komme – men på toppen av det er han en ekstemt dyktig musiker. Og når han klarer å artikulere seg skikkelig viser han en utrolig stemme.

En vaskekte musiker! (foto: Torgeir Engen)

Så der sto vi da: Og tok imot. Låter fra både Babyshambles og Libertines. Fremført av en stor musiker, som bruker flammekaster på livslyset sitt i begge ender. Det var skittent, det var vakkert, og følelsen av å oppleve noe ekstremt eksklusivt spredde seg blant de som enda var edru nok til å kjenne på følelser i det hele tatt.

Til tider hørtes Pete Doherty solo ut som en dritings versjon av Sondre Lerche. Jazza og myk plukkegitar og ambisiøse vokalprestasjoner presentert av det inderligste vesenet som går på to bein akkurat nå.

Som plaster på såret for at han kom drøye to timer for seint på – leverte Pete et sett på over halvannen time. Bortsett fra en viss dramatikk når den fulleste av oppvarmingsartistene entret scenen for å snike seg til en duett, og Pete rappa røyken hans og gikk av i protest, var dette en kveld der musikkeren, ikke skandalekongen Pete Doherty viste seg frem.

Dritings fyr som entra scenen - skapte tilløp til dramatikk, men Pete gikk på igjen etter å ha fått kasta tullingen bort. (foto: Torgeir Engen)

Han er gjenoppstanden. La oss håpe han fortsetter å være det. For denne mannen kan virkelig spille!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Pete Doherty tilbake blant de levende"
 

6 kommentarer på “Pete Doherty tilbake blant de levende”

 1. Sofie sier:

  Åh. Misunnelig! Jeg ville også..

 2. olaph sier:

  Den nesegruse dyrkingen av personer som er dumme nok til ødelegge livet sitt (og andres som dårlige rollemodeller) med rus er for meg helt uforståelig.

  Det ekstremt effektivt å skape blest om seg selv ved å proppe seg selv full av drugs for at en uansvarlig presse (salg salg salg) skal ta agnet og gi idiotene masse gratisreklame jfr. Amy, Britney, Pete m fl.

  Og ikke fortell meg at mr. Doherty spiller bedre en ca. pluss minus100.000 andre musikere. Det er kun drug»skandalene» som i det hele tatt gjør at han er blitt megakjent i stedet for ignorert, som han burde blitt, som den dust han er.

  Kom heller med litt nesegrus beundring for noen som faktisk er så gode til å spille/synge/lage musikk at de blir kjent for det og som kanskje er en liten smule sympatiske også.

 3. Jammen Olaph da….

  hele poenget her er jo at det var en flott musikalsk opplevelse å høre på Pete. At det for en gangs skyld ikke var dop og galemathias som sto i fokus – men musikk. Synes du det var så innmari fælt å høre?

 4. olaph sier:

  Innbitt hedning. Kan nok ikke skylde på det. Mer da gammel grinebiter.

  Kjekt at Pete sto på beina og leverte musikk. Fint med gladstoryer en gang i blant, Jeg bare undrer på om du overhodet hadde ofret to minutter på fyren eller hadde kommet til å være på det stedet dersom du ikke var nysgjerrig på hypen. Og når den største spenningen ligger i om han dukker, hvor rusa han er og om det blir slåsskamp, ikke iforventning om fantastisk musikk så…………………

  Hvilken jo på en måte beviser at den negative reklamen er utrolig irriterende effektiv og virker på de fleste, sikkert med unntak av deg som antagelig hadde oppdaget Pete helt av deg selv for hans formidable bidrag til pop/rockemusikken uten skandaleoppslagene,,,,,,,,,,, eller?

 5. ole sier:

  Folk som ser ned på Pete Doherty er som oftest uvitne, og fordomsfulle personer, som ikke har hørt stort på hans musikk eller settet seg inn i hans historie.

Legg igjen en kommentar