Nå vil de advare oss igjen
«Moralens voktere» vil at du skal få samme advarsel på nettet som du får hvis du kjøper en cd eller dvd.
For oss som var unge på 80-tallet føles dette som et kaldt gufs fra fortiden. Jeg husker sjøl hvordan det var: Ungdommen må advares! De banner og synger om usømmelige ting! Og Gud forby; man kan se hud i videoen!
For sterk kost
Det kom selvsagt fra USA, som så mye annet dårlig – og bra. Det var på midten av 80-tallet, og det var vel albumet Appetite for Destruction med Gun’s N’ Roses jeg minnes som mitt første møte med dette fenomenet.
Peace Sells… but Who’s Buying? med Megadeth skal ha vært et av de første albumene med advarsel.
Dette og mange andre album som 2 Live Crews As Nasty As They Wanna Be ble for sterk kost for enkelte koner i Washington, som startet Parents Music Resource Center.
Seinere blei dette fulgt opp av RIAA (Recording Industry Association of America) som laget det etter hvert så berømte klistremerket «Parental Advisory Explicit Content».
Har nådd et nytt medium
Og nå vil de jommen forsøke seg igjen! Det vil si; denne gangen er det den britiske BPI (British Phonographic Industry) som tar initiativet.
For den «usømmelige» musikken har nådd et nytt medium, har de fått med seg.
Ifølge The Guardian vil BPI nå lage advarsler for musikk på nettet.
Les også:
De ønsker å ha advarsler før både låter og musikkvideoer i tjenester som Spotify og Youtube. Advarsler som garantert vil føre til at dagens unge vil synes at låtene og musikkvideoene er vel så interessante og spennende som uten advarselen.
- Viktig med samme standard
- Vi synes det er viktig for foreldre å få den samme standarderen på veiledninga og informasjonen på nettet som de får når de kjøper en CD eller en DVD, sier Geoff Taylor i BPI.
- Vi oppdaterer vår … ordning for den digitale tidsalder, for å sikre at eksplisitte sanger og videoer blir tydelig merket, sier han videre.
Sex og vold får da også stadig nye uttrykksformer som man ønsker å advare mot, som i Rihannas nye video til låta «Man down». Kanskje en video som ville vært aktuell for en slik advarsel?
Men vil det noensinne forhindre noen fra å høre en låt eller se en låt om den får et merke på seg fra «moralens voktere»?