Adele på scenen under Brit Awards 2012. Foto: Scanpix / Joel Ryan, AP Photo.

Adele på scenen under Brit Awards 2012. Foto: Scanpix / Joel Ryan, AP Photo.

Nå er hun virkelig historisk

Adele når pophistorisk milepæl for salget av sin musikk.

Skrevet av:
Publisert 14:24 23 februar, 2012
Adele: 21.

Adeles 21 er nå det mest solgte albumet av en kvinne i «moderne tid».

Antagelig gjorde Adele noen i dress litt sure på Brit Awards da hun viste fingeren under en takketale som blei avbrutt før hun var ferdig. Men hun klarer tydeligvis ikke gjøre noe som støter de som kjøper musikk.

Det å vinne priser fører gjerne til økt salg – det har Blur allerede bevist denne uka. Men med seks Grammy-priser i bagasjen og prisen for beste britiske artist på Brit Awards er det få, om noen – som klarer å holde følge med Adele.

Les også:
Karaokedronninga
De største digitale suksessene

Den allerede svært hyllede artisten har fra før av det mest solgte albumet så langt dette århundret med plata 21. Men nå har hun virkelig passert en milepæl.

Whitney Houston vant også Grammy-priser for sin innsats på soundtracket til The Bodyguard, her i mars 1988. Foto: Scanpix / Mark Peterson, Reuters.

Whitney Houston vant også Grammy-priser for sin innsats på soundtracket til The Bodyguard, her i mars 1988. Foto: Scanpix / Mark Peterson, Reuters.

Til tross for Whitney Houstons bortgang og den salgsøkningen det har ført til for henens musikk, har Adele nemlig nå blitt den kvinnen i verden som har hatt et album på den amerikanske albumlistas førsteplass aller lengst.

Det var Whitney Houston som hadde den gamle rekorden, med filmmusikken til The Bodyguard fra 1992.

Les også:
Den mest innflytelsesrike
Rekordtal for Adele

Plata, som kom i februar 2011 har, nå solgt over 18 millioner eksemplarer verden over og er nå det mest solgte albumet av en kvinnelig artist i historien til Nielsen SoundScan, som startet sine offisielle målinger i 1991.

Bare siste uke solgte hun 730.000 kopier av 21 – det er en 207 prosents økning av salget fra uka før, da hun «bare» solgte 237.000.

Norah Jones' album Come away with me var det forrige albumet som hadde et liknende salgshopp som Adeles 21 nå har opplevd.

Norah Jones' album Come away with me var det forrige albumet som hadde et liknende salgshopp som Adeles 21 nå har opplevd.

Den siste som var i nærheten av et liknende hopp i salget var ifølge Billboard Nora Jones, da hennes Come away with me hoppa fra 3. til 1. plass på Billboardlista i 2003. Den uka solgte det albumet 621.000 eksemplarer, mot 144.000 uka før. Den gangen skal også årsaken til salgshoppet ha vært Grammy-priser.

For øvrig er det nå kommet sju «nye» låter med Whitney Houston inn på singlelista til Billboard, med ”I will always love you” på 2. plass. For så vidt en relativt bleik «prestasjon» i forhold til Storbritannia der hele 27 Whitney-låter kom inn på singlelista i forrige uke.

Det er imidlertid flere tegn på at det lønner seg å vinne priser; Bruno Mars’ Doo-wops & hooligans klatra på lista, til tross for at han ikke vant noen priser. Det samme gjelder Lady Antebellums Own the night og nykommerne i The Civil Wars, som vant to Grammy-priser – og en rekke andre artister som var nominert eller opptrådte på Grammy-gallaen.

Tags: , , , ,

Del "Nå er hun virkelig historisk"
 

2 kommentarer på “Nå er hun virkelig historisk”

  1. Anonym sier:

    Lurer på om det ikke var Carole King som hadde rekorden med lengst tid på førsteplass og ikke Bodyguard. Tror den mangler en uke for å overgå Tapestry. Eller misforsto jeg teksten? Uansett, det er pirk og det er nå Adele som topper driten. :)

  2. [...] må helt ned på 10. plass for å finne Adele, dama som stadig setter nye rekorder når det gjelder platesalg. For å toppe denne oversikten må man imidlertid være svært aktiv på turnéfronten, noe Adele [...]

Legg igjen en kommentar