Marit Larsen og Thom Hell i lykkeligere dager, under P3 Sessions femårsjubileum. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Marit Larsen og Thom Hell i lykkeligere dager, under P3 Sessions femårsjubileum. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Musikk og kjærlighet

Det er over for Marit og Thom, men stadig dukker nye romantiske musikalske samarbeid opp. Elsker eller hater du dem?

Skrevet av:
Publisert 18:01 28 august, 2010

Førstkommende tirsdag ser Lydverkets Elsk eller hat-panel nærmere på kjæreste- og ektepar som jobber sammen med musikk. De har det nemlig dukket opp en god del aktuelle eksempler på den siste tida:

- Trent Reznor (Nine Inch Nails) har startet bandet How To Destroy Angels med kona Mariqueen Maandig.

- Jenny Lewis (Rilo Kiley) gir ut plate med kjæresten Johnathan Rice, under det sukkersøte bokstavrimnavnet Jenny & Johnny.

- Jack White (The White Stripes, The Raconteurs, The Dead Weather) produserte og ga ut debutalbumet til modell/musiker-kona Karen Elson.

- I gode, gamle Arcade Fire holder ekteparet Win Butler og Régine Chassagne stand med tredjeplata The Suburbs - som bare blir bedre og bedre.

Se videoer og hør musikk nederst i saken.

Men romantiske musikksamarbeid er selvsagt langt fra noe nytt, og opp gjennom historien har vi sett det gi en rekke ulike utslag.

Det mest notoriske musikerkjæresteparet, John Lennon og kunstneren Yoko Ono, innledet sitt samarbeid (både musikalsk og privat) hjemme hos Lennon mens hans daværende kone Cynthia var bortreist. Resultatet var debuten Two Virgins og et forhold som har fått skylda for å ta knekken på The Beatles. Her er noe av det turtelduene fant på sammen:

Fleetwood Mac skapte ett av verdens mest solgte album, Rumours (1976), etter at det ble slutt mellom både ekteparet John og Christine McVie og det relativt nyrekrutterte kjæresteparet Lindsay Buckingham og Stevie Nicks. Sistnevnte eks-par holdt ut i samme band i ytterligere elleve år før Buckingham ga seg – men har siden 1997 begge vært tilbake i besetningen. Her er det Buckingham som lufter skittentøyet, i Rumours-klassikeren «Go Your Own Way»:

Også for Johnny Cash og hans andre kone June Carter Cash var forholdet tidvis turbulent, og det tok 13 år fra de traff hverandre til giftemålet i 1968. Deretter holdt de to sammen fram til hennes død i 2003. Fire måneder senere døde Cash.

Mens noen musikerforhold har vært trøblete – Ike & Tina Turners bør definitivt nevnes – har andre hatt ekteskapet som en solid base for årelangt samarbeid; for eksempel Sonic Youths Kim Gordon og Thurston Moore og Yo La Tengos Ira Kaplan og Georgia Hubley.

Og hva hadde den moderne popmusikken vært uten Beyoncé og Jay-Z?

Av hjemlige eksempler har vi  Savoy, som ble startet tre år etter at ahas Paul Waaktaar giftet seg med amerikanske Lauren Savoy, kjæresteduoen Eva & The Heartmaker og familieforetaket Pony The Pirate – i tillegg til Marit og Thom, selvsagt.

Har du flere? Kom med dem i kommentarfeltet! Ikke minst: Si din mening, og stem i pollen til høyre på sida.

Om Elsk eller hat:
I over fire år har Lydverkets Elsk eller hat-panel spredd heder og galle om populærkulturelle fenomener, personer og trender fra musikkens verden.

Elsk- eller Hat-panelet går av stabelen i Lydverket på tirsdager. To deltakere forteller akkurat hva de mener om temaet, og når dommens tid kommer har de som vanlig hver sin stemme, mens folket – altså deg – har én: Pollen er folkets røst! I tillegg henter vi hver uke inn et orakel, som kan gi oss ekstra innsikt i det aktuelle temaet.

Pollen finner du til høyre på denne siden. Der er det to alternativer; elsk og hat. Det eneste du trenger å gjøre er å bestemme deg for om ditt hjerte er isende kaldt eller glødende varmt i forhold til ukens tema.

Tags: , , , , ,

Del "Musikk og kjærlighet"
 

7 kommentarer på “Musikk og kjærlighet”

 1. Birger sier:

  Kan jo ikke glemme Sonny & Cher. Selv om man prøver.

 2. meh sier:

  Blir helt feil å ha Arcade Fire her, mener nå jeg.

 3. j sier:

  dritnå i det!? hvor blir d av jarre og røyksopp anmeldelse??

 4. Veronica sier:

  Charlie Fink og Laura Marling i Noah and the whale. Strålende.

 5. Petter sier:

  Må ikke glemme Matt & Kim

 6. [...] nå har blitt kjærester og bestemt seg for å jobbe sammen. Som Lydverkets elsk- eller hatpanel tidligere har diskutert er dette noe som kan slå begge veier; men i Jenny & Johnnys tilfelle er samarbeidet alt annet [...]

Legg igjen en kommentar