Kvelertak - her fra P3Sessions i fjor. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Kvelertak - her fra P3Sessions i fjor. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Kvelertak fikk Statoil-stipendet

Stavanger-bandet, som ifølge Lydverkets samlede redaksjon lagde den beste norske platen i 2010, ble i dag én million kroner rikere.

Skrevet av:
Publisert 18:00 19 februar, 2011

Vi har skrevet mye om Kvelertak det siste året, ikke minst da fjorårets beste norske album skulle kåres. I dag kroner rogalendingene suksessen med å motta Statoil-stipendet. Gruppen er for øyeblikket i Finland, og var ikke tilstede i Oslo for å motta prisen personlig. Men de takket for prisen via Skype, og sa blant annet:

- En million takk. Dette er helt absurd. Disse pengene kommer så godt med på USA-turneen vi skal ut på i mars.

- På randen av internasjonalt gjennombrudd

Hardcore/metal-bandet Kvelertak ble dannet i 2007, og spilte på by:Larm for første gang i 2009. Bandet kom på andreplass i Urørtfinalen 2010, og ga ut debutalbumet Kvelertak i juni samme år.

I fjor var Kvelertak på sin første europaturné.

- Juryen kunne ikke overse at Kvelertak i særklasse utmerker seg blant de nominerte, og befinner seg på randen av et internasjonalt gjennombrudd, slik det står i stipendets beskrivelse, sa juryleder Knut Schreiner.

I tillegg til Kvelertak var Harrys Gym, Ulver, Ost & Kjex, Montée, 120 Days, Jenny Hval, Turns, Lukestar og I Was A King nominerte.

Omdiskuterte penger

De siste tre årene har Statoil og by:Larm delt ut et stipend på 800.000 kr til en artist eller gruppe med internasjonalt potensial. Stipendet er det største musikkstipendet i Norge, og i 2011 er summen økt fra 800.000 til én million kr.

Stipendet har vært omdiskutert på grunn av norske artisters ulike oppfatninger om de etiske sidene ved Statoils virksomhet. For eksempel har The Whitest Boy Alive Ungdomsskulen og Kråkesølv alle sagt at de ikke ønsker å være blant de nominerte til pengene.

LES OGSÅ: Skitne penger eller gylden sjanse?

Tidligere vinnere:

2010: Ingrid Olava
2009: Mathias Eick
2008: Ida Maria

VIDEO: Kvelertak spiller «Fossegrim» i Lydverket:

Enig i at Kvelertak fortjener stipendet, eller burde noen andre fått pengene? Diskuter her!

Tags: , , ,

Del "Kvelertak fikk Statoil-stipendet"
 

7 kommentarer på “Kvelertak fikk Statoil-stipendet”

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by NRK Lydverket, NRK.no. NRK.no said: Kvelertak forlater Bylarm 1 million kroner rikere! http://bit.ly/egauol [...]

  2. Marte sier:

    Fortjent! :)

  3. Marte sier:

    Grattis!

  4. [...] Les også: Kvelertak fikk Statoil-stipendet [...]

  5. [...] Lørdag kveld blir forøvrig femårsjubileet for stipendet markert med en konsertrekke der de fire tidligere stipendvinnerne spilte på Folketeateret; Ida Maria, Ingrid Olava, Mathias Eick og Kvelertak. [...]

Legg igjen en kommentar