PJ Harvey vant tirsdag sin andre Mercury Prize. Foto: Scanpix/Reuters.

PJ Harvey vant tirsdag sin andre Mercury Prize. Foto: Scanpix/Reuters.

Hyllet Harvey

Tirsdag blei PJ Harvey historisk da hun for andre gang vant den prestisjetunge Mercury-prisen.

Skrevet av:
Publisert 10:12 7 september, 2011

I Norge har vi stort sett Spellemannprisen, etter at Alarmprisen ble lagt ned, til å hylle våre mest populære artister. I tillegg forsøker Bylarm og flere andre å lansere Nordic Music Prize.

Les også: Kutter i Spellemannprisen?

I Storbritannia har de derimot både den folkelige Brit Awards, i tillegg til den mer prestisjetunge Barclaycard Mercury Prize som tirsdag blei delt ut for 19 gang. Den er blitt delt ut siden 1992 og har de seineste åra gått til artister som The XX, Speech Debelle, Elbow, Klaxons og Arctic Monkeys.

Polly Jean Harvey, som er hennes fulle navn, er den første artisten som får prisen to ganger, og var også bookmakernes favoritt til å vinne i år. Første gang var i 2001 da juryen mente hun fortjente den for plata Stories from the City, Stories from the Sea. Hun fikk den gangen prisen delt ut på skjebnedatoen 11. september, samme dag som terrorangrepene i USA. Da mottokk hun prisen mens hun satt på et hotellrom i USA og kunne bevitne at Pentagon brant.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Se The Telgraphs rapport fra prisutdelinga:

Mercury Prize er en albumpris og hun får den for plata Let England Shake – en utgivelse Lydverket ga terningkast 6 da den kom i februar.

Hun slo dermed andre populære artister som Adele, Anna Calvi og Tinie Tempa som også var nominert.

Les mer om PJ Harvey her!

Let England Shake er tematisk inspirert av den britiske krigføringen i Afganistan og Irak og i sin tale til forsamlingen tirsdag sa hun at albumet tok lang tid å lage.

- Jeg brukte veldig lang tid på denne plata. Den var veldig viktig for meg. Jeg ønsket å lage noe meningsfullt, ikke bare for meg sjøl men også for andre og forhåpentlig lage noe som ville vare.

I Norge var vi for øvrig det landet i verden som fikk Let England Shake høyest på vår albumliste. Hos oss klatra plata til en 2. plass, mens den bare klarte en 8. plass i hjemlandet England og en 32. plass på amerikanske Billboard 200.

PJ Harvey, «Let England shake»:

Tags: , ,

Del "Hyllet Harvey"
 

11 kommentarer på “Hyllet Harvey”

 1. duckdåse sier:

  ojj rart det der at hu skulle vinne, konkurrentene gnistrer jo av kvalitet ( ironiironiironi)

  • Øst sier:

   Ikke prøv å vær «morsom» på P. J. Harvey sin bekostning Dåseducken!
   Hun er en svært betydningsfull og dyktig artist. Og jeg er er veldig glad for at det fremdeles blir laget musikk som ikke er fullstendig mainstream!

   • duckdåse sier:

    Jeg prøver ikke å være morsom på hennes bekostning.

    Seriøst.

    PJ Harvey ruler. jeg har masse respekt for den dama og det arbeidet hun har gjort.
    Jeg prøvde å gjøre et poeng av at det etter min mening er noen hav og innsjøer med kvalitet imellom henne og de av de nominerte som var nevnt i denne artikkelen til dennedere prisen.

  • Urban Turban sier:

   Du har iallefall helt rett i at årets nominasjoner er ganske kraftig på bærtur, og det gjør det enda enklere for PJ å vinne. All respekt til PJ, men min moralske Mercury-vinner i år er Wild Beasts, et ran på høylys dag å ikke nominere den LPen! Men LPen jeg har hørt mest på da er Destroyer…

 2. Vaci Lando sier:

  Spiller fortsatt jevnlig hennes album «To bring you my love», et av topp 5 album laget noensinne!
  Let England shake er bra det også, men ……….

 3. Øst sier:

  Denne fantastiske duetten med Nick Cave kan kanskje være en fin slutt på dagen? God natt!

  http://www.youtube.com/watch?v=QzmMB8dTwGs&feature=related

 4. Urban Turban sier:

  Hele UK har i lang tid nå vært ensbetydende med kulturelt og musikalsk forfall. Det finnes ikke ett godt såkalt britpop-album de siste 15 år. Ikke ett! Bare dritt og søppel hele veien! US vs UK er rått parti!

Legg igjen en kommentar