Magnet på besøk i Lydverket på P3. Foto: Ruben Gran, NRK P3.

Magnet på besøk i Lydverket på P3. Foto: Ruben Gran, NRK P3.

Fikk åpenbaring i Domen

En «åpenbaring» i Nidarosdomen ga liv til en av låtene på Magnets nye album.

Skrevet av:
Publisert 8:56 9 desember, 2011
Magnet: Ferrofluid.

Magnets nye album, Ferrofluid.

Magnet, eller Even Johansen som er hans egentlige navn, tok med seg kassegitaren og kom innom Lydverketstudioet, for å spille litt fra sin nyeste utgivelse, Ferrofluid – det femte i rekken av studioalbum.

Blant låtene på plata finner vi blant annet ”Stay”, en coverversjon av Shakespear Sister, og det er ikke akkurat første gang Magnet lager sin egen versjon av noe andre har laget.

- Jeg veit ikke om det er en lettelse eller fortvilelse, men jeg er ikke noe spesielt flink til å lage populærmusikk sjøl, sier Magnet kledelig beskjedent, til programleder Ruben Gran.

Magnet på besøk i Lydverket-studioet. Foto: Ruben Gran, NRK P3.

Magnet sier det er litt tilfeldig hvilke coverlåter som kommer med på album. Foto: Ruben Gran, NRK P3.

Tidligere har Magnet blant annet hatt en viss suksess med sin versjon av Bob Dylan-låta ”Lay lady lay”, som blei et slags internasjonalt gjennombrudd.

- Ja, den fikk i og for seg mye oppmerksomhet. Og det er det jeg mener, du må bare holde deg med de berømte, så blir du like berømt sjøl, legger Magnet ironisk til.

- Men grunnen til at jeg vil lage coverlåter er jo at jeg ofte oppdager at jeg prøver å gjøre ting mye mer komplisert. Så det er veldig fristende å gjøre ting der folk stoler på at melodien er god nok i seg sjøl, for det er jeg ikke så god på. Og dessuten passer tematikken (på ”Stay”) veldig godt inn i albumet. Det er egentlig litt tilfeldig at jeg alltid har med en coverlåt, men jeg liker veldig godt å spille de inn.

Nett-tv:

Til Lydverket forteller Magnet at ”Stay” ikke hadde konkurranse fra noen andre coverlåter om å få bli med på den nye skiva, fordi han aldri lager flere melodier enn de som havner på utgivelsen. Resten av albumet er Magnets egne låter, spilt inn i hans eget, nybygde studio i låven hjemme på gården.

En av låtene på plata hadde et ganske merkelig opphav:

- Den kom til der og da. Jeg hadde spilt en konsert i Nidarosdomen, og folk ville at jeg skulle spille mer. Men vi hadde bare øvd inn noen låter, og det var lenge siden jeg hadde spilt, så jeg kom ikke på noe å spille. Så det blei helt stille i kirken, og det var ganske kjipt. Jeg kom ikke på en eneste låt, ingenting. Så etter fem minutter bestemte jeg meg for å gå fra scenen i skam. Men så begynte jeg bare å spille en låt og det blei denne låta, med (deler av) teksten og full pakke.

- Publikum blei jo sikkert veldig letta over at jeg klarte å spille noe som helst, så de blei veldig entusiastiske, så to minutter ut i låta begynte publikum å synge med, og da jeg la fra meg gitaren og gikk, så sang de det fremdeles. Og det er det sykeste jeg har opplevd på scenen, noensinne, forteller Magnet.

Dermed blei en «åpenbaring» i Nidarosdomen grunnlaget for låta ”Fireflies”.

Hør ”Fireflies” her, framført live i Lydverket på P3:
Magnet: Fireflies – framført live i Lydverket

Hør hele intervjuet med Magnet her:
Magnet, Even Johansen, intervjuet i Lydverket på P3

Tags: , , , ,

Del "Fikk åpenbaring i Domen"
 

5 kommentarer på “Fikk åpenbaring i Domen”

 1. Det dummeste og mest klossete er  semi-artister som forsøker å male MONA LISA i cover-versjon….
  Men sant skal sies, at noen veeeeeeeldig så cover-sanger – og de er meget få – har vært bedre enn originalen, feks.  SANDY, hvor THE HOLLIES har arrangert et mesterverk av Sprinstens – rauteren – komposisjon.

  http://www.eddy.nu

  • Anonym sier:

   Mange coverlåter er bedre enn orginalen. Jimi: all along the watchtower, cash sine sting-covere, og nine inch nails cover. Finnes masse masse mer… :)

 2. Angus Larsen sier:

  Bla bla bla…..forbanna sprøyt

  • I stedet for å raute av deg spy, kan du kanskje eksemplifisere de få cover-sangene som er langt bedre enn originalene…..
   Jeg kan nevne et skrekkens eksempel – og jeg liker musikken deres ellers veldig godt – og det er AHAs versjon av Everly Brothers; Crying in the rain – redselsfull versjon, rett og slett – og aldri har jeg forstått hvorfor AHA over hodet cover-innspilte den; hva skulle det være godt for, som har potensiale langt over gjenomsnittet ellers, til å komponere..

   Dessuten synes jeg det er ganske frekt å henge seg på andres berømmelser; like frekt som at Stoltenberg fabrikerte  fredsprisen til Obama, for å sole seg i hans glans..jfr Nina Witoszeks artikler om den saken…bare for å sammenlikne utnyttende individer.

   Men har det en ærlig og oppriktig hensigt, og at komponisten selv er blitt forespurt – som feks Lenonard Cohens sanger blir coverets – så er det – nesten – OK.

   Det er min mening; men meninger har en vel ikke lov til å ha i Norge, med mindre PARTIBOKEN er i orden???

   http://www.youtube.com/onlinelondon

 3. gokk Mokk sier:

  Domen (127 moh) er en fjellovergang like vest for Bussesundet i Vardø kommune.
  Nidarosdomen er en katedral…

Legg igjen en kommentar