Stemning! Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Stemning! Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Festivalsommerens fineste!

Vi har plukket ut ti festivaler du ikke vil gå glipp av.

Skrevet av:
Publisert 5:00 25 mai, 2012

Ja, da var det den tiden av året igjen. Den beryktede festivalsommeren er like rundt hjørnet, og musikkinteresserte over det ganske land har satt i gang arbeidet med å granske program, lappe sammen telt, sette sammen spillelister – og selvsagt konferere med P3s festivalguide. Var du blant de mange som lastet den ned som applikasjon til smarttelefon i fjor, vil den oppdateres automatisk  – om ikke kan den lastes gratis via App Store eller Android Market.

Se vår store festivalguide her!

Vi i redaksjonen kommer, i år som i fjor, til å være sterkt til stede når landets festivaler går av stabelen. Men før den karusellen begynner å snurre, har vi tatt en titt på de ulike programmene, for å finne ut hvilke av årets festivaler vi ikke synes du skal gå glipp av. Vi har sett på profil, beliggenhet og – ikke minst – bookinger, og kommet frem til ti festivaler vi gleder oss spesielt til å tråle i sommer.

Hva vi endte opp med, ser du under. Som alltid er det fritt frem for å komme med personlige anbefalinger i kommentarfeltet – og om du arrangerer festival, kan denne registreres i vår festivalguide her!

Bergenfest

Bergen, 21. – 24. juni

Billy Talent. Foto: Kim Erlandsen, NRK Lydverket

Billy Talent. Foto: Kim Erlandsen, NRK Lydverket

De sparer jammen ikke på kruttet i Vestlandets hovedstad. Den store headlineren i år er selvsagt Patti Smith, men for de som fikk sett henne i Frognerbadet i fjor er det flere artister det kan bli vel så moro å få med seg: Lydverket-favoritten Abigail Washburn for eksempel, eller Bat For Lashes, som mange fremdeles venter i spenning på at skal følge opp 2009-albumet Two Suns. Iren James Vincent McMorrow kan være med på å gi deg en soft start på sommeren, mens den britiske rødtoppen King Krule står klar til å følge deg ut i de små timer på klubbprogrammet. Flere som ve te Bergen?

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Laleh, Turboneger, Abigail Washburn with Kai Welch, Bat For Lashes, King Krule, James Vincent McMorrow, Billy Talent, Emeli Sandé, Totto & Tarjei (!).

Hovefestivalen

Tromøya, 26. – 29. juni

Iceage. Foto: Tom Øverlie, NRK Lydverket

Iceage. Foto: Tom Øverlie, NRK Lydverket

Før jul skjøt Hovefestivalen det som vel må betegnes som gullfuglen, i form av  Sonny Moore – bedre kjent som DJ- og produsent-giganten Skrillex. Amerikaneren er en bortimot perfekt match med Hoves relativt ungdommelige profil, og kan kanskje sies å være for Hove det Bon Iver er for Øya: et veldig, veldig sikkert kort. Når det er sagt, trenger du slett ikke være på steke-kjøret for å få kunne nyte Tromøya denne siste uka i juni.  Blant det siste årets mye omtalte artister som kan tas i nærmere øyesyn under en (forhåpentligvis) knallblå sørlandshimmel, finner vi blant annet Lana Del Rey, Michael Kiwanuka, Django Django og Iceage. I tillegg ligger det an til hyggelige gjensyn med band som The xx, My Morning Jacket og Rise Against. Er det det man kaller «noe for nesten alle og enhver»?

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Snoop Dogg, The xx, Skrillex, Lana Del Rey, Michael Kiwanuka, Django Django, Iceage, My Morning Jacket, Rise Against, Nekromantheon.

Kollenfest

Oslo, 29.-30. juni

Rihanna. Foto: Chris B/Wikipedia

Rihanna. Foto: Chris B/Wikipedia

Vi gleder oss til den bratte turen opp til Holmenkollen i slutten av juni. Den årsferske festivalen har sikret seg KISS og Rihanna – to navn som garantert vil sørge for at hver sin generasjon musikkhoder får sin tilmålte dose hits. Men vel så interessant å få med seg er den beint fram geniale r&b-kåtskalken The-Dream, det britiske popstjerneskuddet Katy B og americana-dronningen Allison Krauss.

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: The-Dream, Katy B, KISS, Rihanna, Allison Krauss, Marit Larsen.

Trænafestivalen

Træna, 5. – 7. juli

The Whitest Boy Alive. Foto: Kim Erlandsen, Lydverket

The Whitest Boy Alive. Foto: Kim Erlandsen, Lydverket

Når festivalpublikummet gang på gang blåser i alt som lukter av enkel tilkomst og oversiktlig logistikk for å besøke øy-kommunen Træna i Nordland, må vi gå ut frå at det er takket være den heldige kombinasjonen av slående omgivelser og jevnt over stødige bookinger. Årets festival, som er den tiende strake i rekken, ligger ikke an til å bli noe unntak. Blant artistene du kan glede deg til å se under midnattsola finner du det norsk/svenske frijazz-prosjektet Neneh Cherry & The Thing, den helsvenske popkometen Alina Devecerski og det Berlin-baserte The Whitest Boy Alive. Frontmann for sistnemnte, Erlend Øye, har etter hvert blitt en slags uoffisiell Træna-ambassadør, og ingen vet lenger med sikkerhet hvor mange konserter han faktisk har spilt innenfor Trænafestivalens rammer. Videre har vi mistanker om at Josh T. Pearsons kan skape magi med sin melankolske country.

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: The Whitest Boy Alive, Josh T. Pearson, Alina Devecerski, Neneh Cherry & The Thing.

Rock n’ LOL

Søfteland, 6.-7. juli

Enslaved. Foto: Kim Erlandsen, NRK Lydverket

Enslaved. Foto: Kim Erlandsen, NRK Lydverket

Festivalen med feiende flotte navnet fyller fem i år. Vi gratulerer! Rock n’ LOL utspiller seg som tidligere på Søfteland, en halvtime sør for Bergen, men festivalens utgangspunkt som en liten hagefest har gradvis vokst seg større og bedre for hvert år. Programmet er preget av lokale helter: John Olav Nilsen, Audrey Horne, Datarock og Kvelertak spiller alle, men de to kanskje største rosinene i festivalpølsa er 1) den alltid knalltøffe trioen Deathcrush, og 2) nasjonalstolthetene i Enslaved, som etter det vi kan se gjør sin eneste festival på norsk jord denne helgen.

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Enslaved, Deathcrush, John Olav Nilsen & Gjengen, Kvelertak, El Caco, Audrey Horne.

Moldejazz

Molde, 16.-21. juli

120 Days. Foto: Kim Erlandsen, NRK Lydverket

120 Days. Foto: Kim Erlandsen, NRK Lydverket

Årets installasjon av Norges mest tradisjonsrike jazzfestival, som kunne feire 50 år i fjor, byr på et av de mest vitale programmene moldenserne har servert på lenge. Ikke bare scorer de høyt på den sjangertypiske aldrende-menn-faktoren – med Cream-bassist Jack Bruce, saksofonlegenden Wayne Shorter og artist in residence Jon Balke blant navnene med noen år på baken – men de viser også et øre for kontemporære strømninger: Janelle Monae er vår favoritt, men Tortoise, The Budos Band og Håkon Kornstad halser like bak.

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Wayne Shorter, Budos Band, 120 Days, Tortoise, Jon Balke, Håkon Kornstad, Janelle Monae.

Supersonic Kilden

Kristiansand 17. – 18. juli

First Aid Kit. Foto: Promo

First Aid Kit. Foto: Promo

Sørlandsfestivalenes høye beskytter, Toffen Gundersen, hviler ikke på sine lauvbær. I Kristiansands nybygde kulturpalass Kilden inviterer Quarts tidligere musikksjef i år til innendørsfestival for et «litt voksent» publikum – en knapp måned etter at han har sørget for at kidsa har fått sitt under Hovefestivalen. Og er absolutt tett mellom godbitene i det foreløpig nokså oversiktlige festivalprogrammet. Deerhunter-frontmann Bradley Cox’ soloprosjekt Atlas Sound er ett potensielt høydepunkt, det samme er Lianne La Havas, med et rykende ferskt debutalbum i bagasjen, våre svenske yndlingssøstre i First Aid Kit, og de herlige popkunstnerne i  School Of Seven Bells. Dette er i tillegg en opplevelse som er helt uavhengig av hva værgudene måtte ha planlagt!

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Atlas Sound, Lianne La Havas, School Of Seven Bells, Kurt Vile & The Violators, First Aid Kit.

Slottsfjell

Tønsberg, 19.-21. juli

Envy. Foto: NRK Lydverket

Envy. Foto: NRK Lydverket

En av landets viktigste festivaler utmerker seg også i år med stor sjangermessig spennvidde: Cancer Bats, Suicidal Tendencies og Gallows (for første gang i Norge med ny vokalist) stiller sulten etter knallhard hardcorepunk og rock, mens Stein Thorleif Bjella, Dreamon, Envy og Ane Brun stikker seg ut blant de ledende norske artistene i sine felt. Lissie tar turen tilbake etter en svært vellykket konsert for et par somre siden, men alle øverst på plakaten troner nok imidlertid de britiske elektropop-pionerene i New Order.

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: New Order, Lissie, Cancer Bats, Gallows, Envy, Dreamon, Stein Thorleif Bjella, Ane Brun.

Øyafestivalen

Oslo, 7.-11. august

Björk. Foto: Promo

Björk. Foto: Promo

Mange musikkelskere vil hevde at begivenhetene i Middelalderparken i august er årets musikalske høydepunkt på norsk jord, år etter år. Og en titt på sommerens program gjør det vanskelig å krangle så veldig på akkurat. For hvor skal man begynne? Afghan Whigs, Stone Roses og Refused står for de gledeligste comeback-konsertene på denne siden av Pavement (minst!), vår mjuke mann Frank Ocean tar endelig turen sammen med mer truende  OFWGKTA, Lee Perry og Max Romeo blir med The Congos på tur opp i reggae-himmelen og St. Vincent, SBTRKT, Dam-Funk og Bon Iver trolig alle vil sette sitt definitive preg på festivalen. Og så kommer Björk, da.  

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Afghan Whigs, Björk, Stone Roses, SBTRKT, The Congos, Frank Ocean, Bon Iver, Refused, Dam-Funk.

Pstereo

Trondheim, 17. – 18. august

Jonas Alaska. Foto: Tom Øverlie, NRK Lydverket

Jonas Alaska. Foto: Tom Øverlie, NRK Lydverket

Pstereos plakat smykkes i år av to hip hop-navn som kan komme til å skape høy stemning over det ganske Midt-Norge. Stjerneskuddet Big K.R.I.T, som i juni kommer med debutalbumet Live From The Underground, er en det knyttes store forventninger til i tida framover, og en av ikke alt for mange friske hip hop-bookinger i årets samlede festivaltilbud. I den andre enden av skalaen finner vi lokale heltene i Fremmed Rase, som kommer til Pstereo for å fremføre hele debutalbum Pisspreik. Allsang til griselåta «Råne» er etter alt å dømme obligatorisk.

Besøk festivalens hjemmeside!

Få med deg: Big K.R.I.T, Fremmed Rase, Jonas Alaska, Kylesa, Rustie

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Festivalsommerens fineste!"
 

22 kommentarer på “Festivalsommerens fineste!”

 1. Anonym sier:

  Ikke glem Måkeskrik i Bendiksbukta i Kristiansand. Der Supersonic kjører «litt voksen» profil i fasjonable lokaler innendørs (dog med et bra program, for all del), velger Måkeskrik en todagers klassisk rockefestival i gode gamle Bendiksbukta. Turboneger, Heroes & Zeros, Oslo Ess, Harry’s Gym, Hanne Kolstø og Purified in Blood er de jeg kommer på i farta. Friskt program! Tror scenen og området blir noe mindre og enn i Quarts glansdager, noe som bør sørge for en intim konsertopplevelse. Sympatisk pris også.

 2. Det ville passet fint ca ved månedsskiftet Juli/August om Kurt Vile, Tortoise, Budos Band og Chromatics kom og spilte i hagen min når de allikevel antagelig er i nærheten.  
  Om det ikke går vil nok Moldejazz bli prioritert i år. 

 3. Birgitte sier:

  Hvordan klarer dere å skrive om Øya uten at The Black Keys nevnes? Mener bestemt at bandet har blitt kalt «Lydverket-favoritt» opptil flere ganger.

  • Stephen sier:

   Haha, dette reagerte jeg på og. Virker som hele guiden er satt sammen fra en persons mening, og ikke hele Lydverket som tidligere har tydeliggjort at The Black Keys er goodshit. Som det i grunn er til en grad. 

   Vil også si at første gig`en til The Black Keys i Norge (?) på Øya er nesten like stort som Skillex på Hove. Eller Bon Iver og Florence på Øya. 

   • Marius Asp sier:

    Hei folx,

    Vi kunne (og burde sikkert) nevnt The Black Keys, de er jo – som dere sier – en redaksjonell favoritt. Når vi ikke gjør det, betyr det selvsagt ikke at vi ikke anbefaler det. Det var jeg som skrev Øya-anbefalingen; det sier kanskje mest om det øvrige programmet at det ikke ble et poeng at BK spiller.

    Marius,
    Lydverket

 4. Birgitte sier:

  Hvordan klarer dere å skrive om Øya uten at The Black Keys nevnes? Mener bestemt at bandet har blitt kalt «Lydverket-favoritt» opptil flere ganger.

 5. Hvordan i all verden kan dere unngå å nevne Buktafestivalen? Helt bak mål.

 6. Anonym sier:

  Imponerende at man klarer å utelate festivalene i/rundt Ålesund. Sommerfesten på Giske har Travis som headlinere og ellers blant annet Karpe Diem, Kvelertak, Sondre Lerche, Team Me, Gabrielle, Jonas Alaska og Sivert Høyem for å nevne noen. Den lille øya som festivalen holder til på ble besøkt av 30 000 i fjor eller noe. Og alt er drevet frivillig og basert på bidrag.

  Jugendfest har Kent, Kaizers Orchestra, Roxette, Lars Vaular, Susanne Sundfør, Lidolido, Avicii og flere.

 7. Anonym sier:

  Hvordan kan dere snakke om Hove, men ikke nevne The Shins, og snakke om Øya og ikke nevne The Black Keys?
  Useriøst.

 8. Anonym sier:

  Helt utrolig at dere ikke nevner The Black Keys (Øya) som endelig kommer til Norge. Virkelig en av årets største events. De er en av de store headlinerne på Coachella, hvor navn som Arctic Monkeys, Radiohead, Avicii, Snoop Dogg og David Guetta spiller. Stusselige greier…

 9. Kremt..Vindmølle:Larm Smøla 9-12 august..TNT kommer bla.

 10. hva skjedde med Lamb of God?? kommer på Hove. 

 11. Hvofor ikke nevne denne festivalen? http://kjorrefjordfestivalen.com/

  Beste festivalen jeg vet om

 12. Hvofor ikke nevne denne festivalen? http://kjorrefjordfestivalen.com/

  Beste festivalen jeg vet om

 13. [...] Les også: Festivalsommerens fineste! [...]

 14. [...] Les: Lydverket har plukket ut ti festivaler du ikke vil gå glipp av! [...]

 15. David Toreid sier:

  Grunnen til at Norges mest særegne festival Punkt (Kristiansand) ikke er nevnt, er kanskje at den skjer 6-8 september og dermed ikke er en «sommerfestival»?

  Det skal godt gjøres å overgå en hel festival kuratert av Brian Eno – med bl.a. múm, Three Trapped Tigers, S.C.U.M, Reggie Watts, Marconi Union, live-remikser av samtlige konserter og … jeg gjentar: Brian Eno!  :)   http://www.punktfestival.no

 16. [...] Trykk på linken under for å sjå heile lista:  Festivalsommerens fineste  [...]

 17. Anonym sier:

  Hva har egentlig Toffen på dere i Lydverket?  Han blir jo hyllet uansett faen hva han gjør?  Nå prøver han igjen å stikke kjepper i hjulene for folk som prøver å få til noe i byen, som Måkeskrik, Odderøya Live( som dere forøvrig elegant ignorerer i deres «store» festivalguide.

 18. Anonym sier:

  Dere overser elegant to arrangement i Kristiansand som lett overgår det dørgende kjedelige opplegget til Toffen, men hey hva gjør man ikke når det er selveste konkursrytteren som arrangerer. Da hopper Lydverket-redaksjonen

Legg igjen en kommentar