Øyafestivalen 2011. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Øyafestivalen 2011. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Festivalanbefalinger!

Snart er festivalsommeren over oss. Les hva fem musikkprofiler gleder seg mest til i sommer!

Skrevet av:
Publisert 12:54 1 juni, 2012

Lydverket har fått godtfolk fra radio-, DJ- og journalistmiljøet til å uttale seg om det alle tenker på når varmen kommer snikende; festivalsommeren. Noen holder seg i landet, mens andre drar til Spania, Danmark og Kroatia for å få med seg sine favoritter.

Les: Lydverket har plukket ut ti festivaler du ikke vil gå glipp av!

Se vår store festivalguide her!

Vi håper du drar nytte av disse tipsene – både fra Lydverket-redaksjonen og de du leser lenger ned i artikkelen – slik at du slipper å ende opp på en festival som ikke passer dine behov i det hele tatt. Eller i verste fall, at du blir hjemme og sturer foran skjermen og titter på Tour de France mens festivalene er i full effekt.

Hvilken festival gleder du deg til i sommer og hvorfor?
Hva er ditt beste festivalminne?
Hva er ditt verste?

Mari Garås Monsson. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

Mari Garås Monsson. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

Mari Garås Monson, programleder NRK P3 Urørt

1) – Jeg gleder meg veldig til flere festivaler i sommer, men det er et par som stikker seg ut. Øya blir, som alltid, er fin avslutning på festivalsommeren med et legendarisk bra program! Før den tid gleder jeg meg til en gjensyn med min store forelskelse fra i fjor – Slottsfjell. Det er en unik perle av en festival. Akkurat passe stor, fin balanse mellom nye og etablerte artister og en atmosfære som bader i en idyll du skal leite lenge etter. For ikke å glemme klubbnettene på Slottsfjell – Kastellnatt gir følelsen av å være på undergrunnsklubb i Berlin! P3 Urørt tar i tillegg med seg noen av de mest spennende artistene vi har å by på for tida, og jeg lover pur festivalhygge i en liten hage hver dag under festivalen. Og så får jeg endelig se mine etterlengtede helter i New Order – jeg har allerede finpusset på dansinga til Blue Monday!

2) – Herregud, så mange å ta av. Jeg har praktisk talt levd på festivaler hver sommer siden jeg var 15 år og dro på Quart for første gang. Selv om både solskinns- og gjørmeår på Roskilde står sterkt, må jeg nok trekke frem sommeren for to år siden i Barcelona. Sonar stod for tur, festivalen som aldri tar slutt. Det var spesielt å traske rundt i de store lagerhallene på nattestid, føle seg knøttliten i en enorm folkemengde og oppleve små elektroniske perler, blandet med Dizzee Rascal, Hot Chip og Chemical Brothers.

3) – En av de første sommerne jeg var på Roskilde og hadde vært litt for ivrig på whiskeyflaska før The Cardigans og Blur. Våknet opp dagen etter, med sorte hull, i et altfor varmt telt med den dundrende hodepinen som bare brunt brennevin kan gi. ”Var vi på Blur, i går?”, spurte jeg. ”Jada, vi var på Blur. På Orange scene. Og du stod feil vei, hele konserten”. Er det mulig? Ganske morsomt i seg selv, men den blemma der lærte jeg godt av..

Martin Bjørnersen og DJ Quik. (Foto: Privat)

Martin Bjørnersen og DJ Quik. (Foto: Privat)

Martin Bjørnersen, Morgenbladet-journalist og DJ

1) – Får bare krype til gubbekorset og innrømme at jeg vurderer Notodden Bluesfestival STERKT i år etter at jeg hørte nye singelen til headlinere ZZ Top. Ellers ryktes det om noe mer enn gjennomsnittlig severdig kraut på Ultima i år. Også liker jeg å hate på Øya og har skrytt av at jeg skal innlede en ny tradisjon med å dra til Midtøsten hvert år under Øya, men det er vel brukbare odds for at jeg havner der i år også, og kanskje til og med koser meg. Spesielt når Frank Ocean spiller.

2) – Et ferskt ett var å få skryt av DJ Quik for Thin Lizzy-tskjorten min i fjor. Pharcyde på Roskilde i 93 eller 94, hvis vi skal ta det tilbake. Rettere sagt freestylesessionen på slutten av House Of Pains konsert rett etterpå, hvor Pharcyde kom ut. Fatlip begynte å le midt i verset sitt, og fortsatte å le samme latteren PÅ BEAT i ca ti minutter etter det mens de andre freestyla ferdig (han endte opp på rygg under platespilleren).

3) – Roskilde 97. Ikke først og fremst fordi det regnet hele tiden og jeg fikk øyebetennelse og måtte holde meg i teltet med bind for øynene for ikke å få smerter av lyskasterne. Men på grunn av hvordan det føltes når jeg var hjemme i Oslo en dag før planen etter å ha kapitulert, når betennelsen hadde gitt seg, og få beskjed om strålende solskinn og nær religiøs stemning på Isaac Hayes sin konsert.

Eirik Kydland. (Foto: Rune Mortensen)

Eirik Kydland. (Foto: Rune Mortensen)

Eirik Kydland, redaktør for musikkmagasinet ENO

1) – Programmet på Øya, Hove, Punkt, Pstereo og Slottsfjell ser unektelig veldig sterkt ut i år. Gleder meg til å se Frank Ocean, Thurston Moore, The Congos, Mac Miller og DjangoDjango, for å nevne noen. Men alvorlig talt, det er vanskelig – om ikke umulig – å tenke på noe annet akkurat nå enn Kollen-festivalens booking av The-Dream. Hjerter vil åpne seg, dører vil åpne seg og kilder vil utspringe når monstertrucken ruller inn på skiarenaen. Det var jo den draumen vi bar på!

2) – Det sier seg selv: Å se Sonic Youth som 16-åring på Roskilde i 1998.

3) – Øyafestivalen 2000 på Kalvøya. Jeg hadde satt av noen dyrekjøpte timer – skulle opp i muntlig eksamen i fransk mandagen etter – og tatt bussen ned til Sandvika for å se en sjelden liveopptreden med den da så interessante popmusikeren Påsan. Hadde jobbet noen ekstra kveldsskift som tilsynsvakt på Bærums Verk skole for å tjene opp penger til billetten også. Uansett: Påsan kommer på scenen, spiller en og en halv låt, som er umulig å høre på grunn av lydforholdene, før han drar luggen foran øynene og forsvinner. Merde!

Christian Teisnes. (Foto: Privat)

Christian Teisnes. (Foto: Privat)

Christian Teisnes, programleder XO Hip Hop på Radio Nova

1) – Gleder meg aller mest til Roskildefestivalen. Har fått spenn til å bygge en mobil radiosender på hjul og satser på å få med meg mange venner fra Radio Nova for å kombinere noe av de beste jeg vet. Lage radio og rave rundt i halvsvime i en uke uten noen form for bekymringer. Se på damer, drikke tam boksøl og freake ut folk på sopp. De tingene der. Setter en kasse Tuborg på at AraabMuzik blir årets festivalopplevelse.

2) – Jeg var på noe som heter Dunedin Winter Solstice i New Zealand tilbake i 2007. En helt magisk 24 timers festival/rave i noe av det vakreste landskapet du kan tenke deg. Store fjell på alle kanter og verdens hyggeligste mennesker som vet og oppføre seg selv om rusmidlene flyter. Masse bål og hemmelige stier i skogen. Klokken 04.30 kom et av verdens beste liveband, dessverre totalt ukjente Taos fra New Zealand på scenen og med sin unike form for Pacific Dub så bergtok de vel 100 menneskene som hadde klart å løsrive seg fra technoteltet. Den neste timen vil jeg beskrive som en nær-religiøs opplevelse.

3) – Når det gjelder mitt verste festivalminne så kommer jeg ikke utenom min festivaldebut på Quartfestivalen i 1999. Jeg var pur ung og skikkelig festivalrookie og sto helt foran på Massive Attack-konserten da en ekstremt freidig homo stikker fingrene sine i øret mitt mens han med svært tydelig mimikk gjorde det klart for meg hvilke intensjoner han hadde. Har ikke noe i mot homoer altså, men de der gestene han duden kom med kan fritte ut hvem som helst. Forlot konserten og brukte resten av kvelden foran en Indiana Jones-spillemaskin i Kristiansand sentrum.

Daniel Gude. (Foto: myspace.com/kidslovewax)

Daniel Gude. (Foto: myspace.com/kidslovewax)

Daniel Gude, DJ

1) – I år skal jeg på Sonar i Barcelona, Suncebeat i Kroatia, Dimentions i Kroatia og kanskje Wordwide festivalen i Seté i Sør Frankrike. Gleder meg til alle selvfølgelig, men har høye forventninger til Sonar som jeg ikke har vært på før. Har vært keen på å dra dit i mange år, men jobbing har alltid kommet i veien. I fjor hadde jeg til og med booket flybilletter og leid kåk, men fikk noen alt for bra betalte spillejobber som ikke hadde råd til å si nei til. Denne gangen har jeg chippa inn på en kåk sammen med Lot Lot-gjengen Mattis With, Jonas Wiik, Lars Hvidtsten og «Mr. Hey Man» Ed så det blir nok noen historier å ta med hjem. Eller «what happens at the party stays at the party»? Hehe.

2) – Jeg har vært så heldig å spilt mye på festivaler rundt i Norge i mange år nå så det er mye å ta av der. Quart og Hove har alltid vært bra for meg. Men for å plukke noen kan jeg ta de siste jeg hadde i fjor med bl.a. Tony Humphries DJ-set på Suncebeat, Chaka Khan, Prince og Janelle Monae på NPG i Køben og Digital Soundboy Soundsystem på Notthinghill Carneval med Shy FX, Redlight, D Double E, Skibadee, Navigator (Original Nutta’!), Breakage, Ms. Dynamite, DJ Die og mange fler.

3) – Hm, hva kan det være? De «døve» minnene er jo i ettertid bare morsomme i dag. Kanskje de gangene jeg har pint meg gjennom dårlige konserter som f.eks Kany West på Øya i fjor. Nei, jeg kommer ikke på noe. «Focus On The Dopeness Not The Wackness» – The Wackness (Film 2008)

Tags: , , , , , ,

Del "Festivalanbefalinger!"
 

12 kommentarer på “Festivalanbefalinger!”

 1. David Toreid sier:

  Punkt-festivalen i Kristiansand, 6-8 september. Hele 2012-festivalen kuratert av ingen ringere enn Brian Eno. Foreløpig bekreftet er múm, Three Trapped Tigers, Reggie Watts, Marconi Union og S.C.U.M – og alle hovedscenekonserter live-remikses på biscenen. Unik festival. 

 2. Andre åsen sier:

  zztop på notoden blusfestival blir dritkult

 3. Anonym sier:

  Jeg jobber på tre festivaler i år og er deleier i en festival, er jeg da klassifisert som en festivalekspert?
  Litt kult å ha på Cv`en liksom- festivalekspert.

 4. Anonym sier:

  TOM PETTY kommer til norge for første gang på 20år eller no å JEG HAR IKKE BILLETT SÅ DET FÅR GÅ SOM NOE JÆVLIG KJIPT
  men jeg har fått non fine minner fra festivler TOPP 3 FRA ROSKILDE ER SOM FØLGER
  1 NIRVANA I 92
  2 ROGER WATERS I 07 om jeg husker rett år
  3 IGGY POP I 97 98 DET VAR KONGE

  å så den KJIPESTE KONSERT OPPLEVELSEN JEG HAR HATT .JEG STO 20M FRA DER DE SOM DØDE PÅ ROSKILDE I 2OOO ENDTE SINE LIV
  Å TIL DENNE DAG ER DET FØRSTE JEG NÅR JEG KOMMMER NED PÅ FESTIVAL PLASSEN Å GÅ INN TIL STEINEN Å LEGGE HÅNDEN PÅ DEN ER NO LITT FOR JEG ER IKKE RELGIØS TROR IKKE PÅ GUD MEN HAR ALL RESPEKT FOR DE SOM GJØR DET

  • bo71 sier:

   Ka så kom åt dæm så dævva da?

   • Terje Wessel sier:

    De døde av trengsel og luftmangel. Det ble påbudt med sperregjerder etter det. Utrolig hvor rått det er med trengsel. Husker Bjørk på Roskildefestivalen et år. I teltet hun skulle spille var det plass til ca 10.000 mennesker, men 40.000 ville inn. Det gikk heldigvis bra, men det var noen skremmende minutter der gitt. God sommer, be safe ;)

    • Anonym sier:

     var der å ja det var skremmende var å på motorhead for en evighet siden på det som da var grønn det var å 50000 som villle inn på allt for liten plass

   • Anonym sier:

    jeg sjønner ikke hva du spør om men
    på plassen foran orange var det på den tia sånn at en hadde non metallbukker som skulle skile publikum å hindre at bølger spredde seg men det var å det som gikk galt for når det er 80000 ville fans som ønsker å se mest mulig da blir det trangt
    tidligere på dagen var det litt regn å i dagene før så da det satte i gang var det blitt en gjørme flekk forann på høyre side
    etter 25 30 min begynnte det å bølge i publikum å da gikk det galt 40 50 stk datt å da fikk de som sto rundt ingen å støtte seg mot å 80000prøvde å fylle den glipa
    musiken fortsatte men det begynte å bli kritisk for de som var på bakken
    på den tia var det sånn at når noe skjedde forann senen så fikk først den ansvarlige for vaktene beskjed som da måtte snakke me sene sjefen som måtte snakke me den som var band ansvarlig som så sa til de at noe var galt
    å da var alerede flere døde
    så etter de har roskilde fått en ny komando linje for når det går galt
    fot året etter var red hot chilli pepers der å da var det like før det gikk galt igjen jeg var da tett på miksetårnet å kjempet meg bort til det å  fikk tak på en Dud me orangevest
    når jeg da hylte til denne at nå måtte de få folk til å ta det litt me ro gikk det 1min så fikk bandet beskjed og de startet anonsringen på storskjermene om at en måtte ta det me ro
    så nå er det kansje en av verdens sikreste festivaler å gå på men det måtte 9 dødsfall til for at detskulle bli sånn

 5. Anonym sier:

  Parkenfestival – Bodø!. Riktignok er den utsolgt allerede så har du ikke bilett så blir det vrient å få tak i en

 6. I år som alle år, Midnattsrocken i Lakselv :D Fantastiske opplevelser der, lyst hele døgnet, party hele natta og fantastiske band på ettermiddagen og kvelden.

  2008: http://www.expono.com/netrex/album/10390
  2008: http://www.expono.com/netrex/album/10389
  2009: http://www.expono.com/netrex/album/3914
  2009: http://www.expono.com/netrex/album/3911
  2011: http://www.expono.com/netrex/album/14006
  2011: http://www.expono.com/netrex/album/14005
  2011: http://www.expono.com/netrex/album/14007

 7. Åååh gud. det bildet der er ikke så kult av meg altså.

 8. [...] Love – Bury My Bones Gleder seg til festival The-Dream – Yamaha Kåtskalk til Kollen! Sharon Van Etten – Serpents Vinn billetter til [...]

Legg igjen en kommentar