Familien. Maskinen. Juvelen. Bestemt form entall.

Familjen er klar med oppfølgeren til Det Snurrar I Min Skalle. Hva er det med svenske artister med substantiv-sjuke? Lydverket trekker fram lista over nyere spreke svensker med navn som: Vapnet Familjen Juvelen Maskinen Når får vi norske band som heter «Familien» eller «Våpenet»? «Brødet», noen? «Sykkelen», «ostehøvelen» eller «torget»? Smak på det, og det høres uvant ut, men […]

Skrevet av:
Publisert 19:51 9 mai, 2010

Johan T. Karlsson i studio (foto: myspace.com/familjen)

Familjen er klar med oppfølgeren til Det Snurrar I Min Skalle. Hva er det med svenske artister med substantiv-sjuke?

Lydverket trekker fram lista over nyere spreke svensker med navn som:
Vapnet
Familjen
Juvelen
Maskinen

Når får vi norske band som heter «Familien» eller «Våpenet»? «Brødet», noen? «Sykkelen», «ostehøvelen» eller «torget»? Smak på det, og det høres uvant ut, men på svensk har det altså vært en trend i noen år. Det innser også Johan Karlsson, som er Familjen, og som nå gir ut sin andre plate.

I kollega PSLs blogg-TV prøver Johan å svare på seer-spørsmål om hvor trenden kommer fra:

- Det er jo helt sjukt at det kommer trender i bandnavn.., sier Johan Karlsson (Familjen) til svensk TV. Her snakker han også om flertall, og på engelsk («The Hives»), men dét er jo strengt tatt ingen særsvensk tradisjon (snarere er det regelen for bandnavn, tenk bare på The Beatles, The Rolling Stones, The Temptations..). 

Videre snakker Johan her også om sin kjærlighet for hjemstedet Hässleholm. Hjemstedsfølelsen er en sterk inspirasjon på hans nye plate, som åpner med sporet «It Began In Hässleholm».

I denne del sju av «hjemme hos Familjen» svarer Familjen på spørsmål fra det svenske publikummet – også om samarbeidet hans med Kent. PSL har også laget 6 foregående Hjemme HosFamiljens før hans nye plate Mänskligheten slippes. De ser du her (du får blant annet høre mer om samarbeidet med Kent der, og også med technoprodusenten Andreas Tilliander. Godt stoff for alle som er interessert i ny elektronisk svensk musikk, selvom deler av det er litt internt for ikke-svensker).

PS. Substantiv-sjuke er begrepet språkfolk og journalister bruker om trangen til å bruke substantiv når man egentlig bare kan si hva som skjer. Som for eksempel å si «vi framfører en presentasjon» i stedenfor det enklere «vi presenterer». Men det går kanskje an å bruke det om Söta Artistbröder som velger disse artistnavnene også?. Lesere som har andre svenske favoritter med substantiv-bestemt form-entall: tips oss om det i kommentarfeltet!

Mänskligheten anmeldes hos Lydverket mandag kveld.

Tags: , , , , , ,

Del "Familien. Maskinen. Juvelen. Bestemt form entall."
 

4 kommentarer på “Familien. Maskinen. Juvelen. Bestemt form entall.”

 1. bla sier:

  Nordpolen?

 2. Jon sier:

  …Hästpojken
  Invasionen
  Slagsmålsklubben
  Parken
  Detektivbyrån…

  Låt det aldrig ta slut

 3. Siri Narverud Moen sier:

  Ja, så mange! Og de fleste av dem tilhører litt samme scene. Pussig altså.

  Nordpolen er vel mer et egennavn, men springer ut i fra bestemt form entall. Mye fin musikk innimellom navnene er det óg.

Legg igjen en kommentar