Nå braker det løs! Foto: NRK P3

Nå braker det løs! Foto: NRK P3

Få på festivalsommeren!

Sjekk ut vår splitter nye festivalguide – og de ti festivalene du ikke bør gå glipp av.

Skrevet av:
Publisert 19:40 31 mai, 2011

Ny sommer, nye festivalgleder. Men hvor skal turen gå? Hvem spiller hvor, og når? Hva koster moroa? Hvordan kommer du deg dit?

Dette og mer til finner du i Lydverket og P3 store festivalguide, som i år oppdateres løpende av festivalene selv (arrangerer du festival, registrerer du den her).

I løpet av kort tid vil denne guiden kunne lastes ned som applikasjon til iPhone og Android og bæres rundt i lomma mens du befinner deg i kampens hete, med praktisk informasjon tilgjengelig til alle døgnets tider.

Se vår store festivalguide her!

Som alltid er det noen festivaler som skiller seg ut som ekstra anbefalelsesverdige, enten det gjelder program, beliggenhet eller gjennomført profil i et stadig tettere befolket festivalmarked.

Lydverkets redaksjon presenterer herved – med vekt på musikken – ti festivaler du garantert kommer til å finne oss på i sommer, i kronologisk rekkefølge.

Oslo Live Festival

Kontraskjæret, Oslo 22. -25. juni:

Til tross for at det naive forsøket på å hente inn Pete Doherty til landet strandet som en spekkhogger på Ingierstrand (mannen ble selvsagt tatt for besittelse av knark og måtte avlyse), har nykommeren midt i Oslo sentrum mye snadder på menyen også i år. Leftfield og Groove Armada går på nittitallsnostalgi-kontoen, mens Florrie, Wiley, Digitalism og Aloe Blacc stikker seg ut blant de mest aktuelle 2011-navnene. I tillegg spår vi at den solide norskandelen, som spenner fra Admiral P til Kråkesølv via Lars Vaular, alle vil kunne spre sommerglede nede ved festningen.

Få med deg: Leftfield, Admiral P, Florrie, Wiley

Hovefestivalen

Tromøya, Arendal 28. juni – 1. juli:

Hove har måttet tåle kritikk for at de aller største og freskeste navnene har uteblitt fra plakaten i år. På den annen side er det stor grunn til å tro at i opinionssplittende headlinere som Linkin Park og 30 Seconds To Mars vil trekke horder av unge entusiaster til  Tromøya, og når de er toppet med Robyn, Kaizers Orchestra, Deadmau5 og The Mars Volta begynner det kjapt å ligne en heidundrandes fest i skogholtet ved kysten. Et av de sterkeste hiphop-programmene på norsk jord i sommer kan festivalen også skilte med: Odd Future Wolf Gang Kill Them All, Big Boi, DJ Quik, Tinie Tempah og Freddie Gibbs er rett og slett en rap-line-up som stinker av kvalitet.

Få med deg: DJ Quik, OFWGKTA, Gold Panda, Linkin Park, Big Boi, The Mars Volta, The Bronx

Kongsberg Jazzfestival

Kongsberg, 6. – 9. juli:

Kongsberg Jazz har skjønt noe viktig: En vellykket jazzfestival anno 2011 må nødvendigvis befinne seg i skjæringspunktet mellom integritet og publikumstekke. I år er de store internasjonale trekkplasterne Brad Mehldau og Joshua Redman, Charles Lloyd, Seun Kuti og Primus, mens norske kvalitetsnavn som Monolithic, Chrome Hill, Motorpsycho og Håvard Stubø Quartet med Jonas Kullhammar på ulike vis utforsker hva jazzbegrepet kan og bør inneholde. Verdt et besøk bare for å få sett den Snøhetta-designede scenen Tubaloon som står på Kirketorget.

Få med deg: Brad Mehldau & Joshua Redman, Primus, Monolithic, Chrome Hill

Trænafestivalen

Træna, 7. – 9. juli:

«33 nautiske mil lang te havs» er mottoet til denne lille, men praktfulle festivalen som utspiller seg i havgapet, der omgivelsene er like viktige som musikken – minst. Men det hjelper naturligvis at de som regel tromler ihop et festivalprogram som er verdt båtturen ut dit. Det gjelder i høyeste grad også i sommer: Gjøglerne får sitt med Manu Chao La Ventura og Timbuktu & Damn!, mens smakfulle svensker som Dungen og Anna Järvinen og en rikholdig norskkvote (fra landsdelens rockedronning Ida Maria til de bergenske flåkjeftene i A-Laget) gjør Træna til en festival som ville vært verdt et besøk om den så fant sted i Sinsenkrysset. PS. Hunder, griser og ildere er ikke lov å ha med inn på festivalområdet.

Få med deg: Manu Chao La Ventura, Jenny Hval, A-Laget, Dungen

Norway Rock Festival

Kvinesdal, 7. – 10. juli:

Et soleklart valg for festivalgjengere som driter i hva som til enhver tid måtte være «riktig» og heller fokuserer på det som virkelig betyr noe her i livet: Rock, altså, om det skulle være noen tvil. Og det er enkelt å bli imponert av årets buffet i skyggen av Sarons Dal. Nostalgikerne får sitt med Alice Cooper, Quireboys og U.D.O., mens Kvelertak, Volbeat, Cancer Bats og Meshuggah er blant bookingene som tydelig viser at festivalen også har et dunkende hjerte for kontemporær hardrock. Men ikke pynt deg; da blir du fort seende dum ut.

Slottsfjellfestivalen

Tønsberg, 14. – 16. juli:

Slottsfjell har med årene blitt en stødig leverandør av musikalsk sommerlykke, og årets festival ser ikke ut til å bli noe unntak. Og selv om tettheten av halvinteresserte allværsjakker som svaier rundt på festivalområdet kan synes større i Tønsberg enn enkelte andre steder, står det ikke på de soniske gullklumpene. Anthrax, Deathcrush, Mudhoney og Gallows bør treffe fans av hardtslående rock i ulike sjatteringer, mens spennet fra feinschmecker-bookingene (Deerhunter) til de bredeste navnene (Madcon) er stort og skamløst nok til at du skal jobbe aktivt for ikke å finne noe du elsker her.

Få med deg: Anthrax, Deathcrush, Turns, Envy, Jay Electronica, Röyksopp

Øyafestivalen

Middelalderparken, Oslo 9. – 13. august:

Norges beste festival? Tross tradisjon for skikkelig drittvær minst én av dagene og en publikumsmasse som tidvis er for kul for sitt eget beste: Udiskutabelt. Og det skyldes ikke bare Kanye West, en headliner som overskygger alle andre på norsk jord i sommer. Navn som Aphex Twin, Janelle Monaé, Stein Torleif Bjella, Q-Tip, Fleet Foxes, Bring Me The Horizon, James Blake og Jayhawks viser at festivalen mer enn noensinne behersker balansegangen mellom det folk vil ha og det de ikke visste at de ville ha forbilledlig.

Få med deg: Kanye West, Aphex Twin, Bring Me The Horizon, James Blake, Janelle Monaé, Jayhawks

Pstereo

Trondheim, 19. – 20. august:

Såvidt vi kan se er årets program i Nidarosdomens nabolag det sterkeste noensinne. Ikke bare kan trønderne skilte med et gjenforent Death From Above 1979, som ifølge rapportene filleristet SXSW i Texas tidligere i år. I tillegg er klodens stødigste hiphop-gruppe (The Roots), Sveriges sorgmuntre rikstrubadur (Håkan Hellström) og sommerpop av både mjuk (Lissie), hipp (Santigold) og fuzza (Best Coast) karakter på plass på festivalplakaten. I tillegg er det rom for en hstorietime i norsk rock når karene i Wannskrækk en stakket stund glemmer at de spiller i DumDum Boys.

Få med deg: Death From Above 1979, Honningbarna, Lissie, The Roots

Parkenfestivalen

Rensåsen, Bodø 19. – 20. august:

Årets Parkenfestival byr på enkelte kuriøse bookinger – The Hooters og Live’s Ed Kowalczyk er navn som vel befinner seg et stykke unna både tidsånden og sin storhetstid. Men festivalen gjør opp for seg og mer til med et par inspirerte valg: Den legendariske rapperen E-40 ga nylig ut to (!) fabelaktige dobbelalbum og har med seg sin begavede sønn Droop-E til Bodø, mens Sepultura og Iggy & The Stooges representerer de mer positive sidene ved retrokjøret. Robyn, Åge & Sambandet og Håkan Hellström stiller også, sammen med et raust knippe lokale helter.

Få med deg: E-40 & Droop-E, Sepultura, Iggy & The Stooges, Robyn, Åge & Sambandet

Hole In The Sky

Bergen, 24. – 27. august:

Trist, men sant: Etter tolv år som vestlandsk oase for musikalsk brutalitet kaster Hole In The Sky inn håndkleet. Det gjør de imidlertid på inspirert vis: Immortal, Mayhem, Satyricon og Enslaved – fire av de mest innflytelsesrike norske ekstremmetalbandene noensinne, intet mindre – avslutter dette stolte kapittelet i Bergens festivalhistorie, med følge fra band som britiske Godflesh, svenske Ghost og amerikanske Saint Vitus. R.I.P.

Få med deg: Immortal, Satyricon, Enslaved, Mayhem

Hvilken festival gleder du deg mest til i år?

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Del "Få på festivalsommeren!"
 

36 kommentarer på “Få på festivalsommeren!”

 1. Per egil sier:

  FåPå-Festivalen? who’s the crnk?

 2. island, etc sier:

  Rart. Meget rart å ikke en gang nevne at Strokes skal til Hove. Greit at dere ikke syntes at Angles var et sjukt bra album, men dere kunne vertfall nevnt et av de største og beste bandene på 2000-tallet. Kasabian er vel også verdt å nevne :)

 3. Biffy sier:

  Det er vell også verdt å nevne at Biffy Clyro kommer til Slottsfjell!! Kaizers også, dog ikke eksklusivt å se på Slottsfjell denne sommeren.

 4. Heilt Konge sier:

  UTKANT`11
  Grepa saker på Skjerjehamn i Gulen

  Facebook.: http://www.facebook.com/pages/UTKANT-Majesteten-blant-festivalar/494730845163

  UTKANT 11 -PROGRAM
  Inga aldersgrense
  fri inngong u.13år

  Spilleliste .: http://beat.no/#!playlist.php?id=1718

  Torsdag 28.Juli
  20.00 Hanne Bergheim Trio
  21.00 Hoola Bandoola Band
  22.30 Lars Martin Myhre
  23.45 Empty Bottles Broken Hearts

  Fredag 29.juli

  20.00 deLillos
  21.30 Vishnu
  22.30 Tommy Tokyo & Starving for my Gravy
  23.45 VREID
  00.45 Vidar Busk & his True Belivers (Pakkhuset)

  LAURDAG 30.Juli
  17.15 Narrowhead
  18.30 Valkyrien Allstars
  20.00 Rednumb
  21.00 FORZA
  21.30 Kvelertak
  22.30 Major Parkinson(Pakkhuset)
  23.00 Datarock
  00.30 Orbo & the longshots(Pakkhuset)

  Biletter .: http://www.billettservice.no/search.php?tm_link=tm_homeA_header_search&language=no&keyword=utkant

 5. Fan Heller sier:

  hva med buktafestivalen? er dere i svime i redaksjonen deres eller? skuffa!!

  • Alvin sier:

   JA! Hva med Bukta??! Flaut å se at Parkenfestivalen er med..

   • Pf2011 sier:

    Flaut å se at Parkenfestivalen er med? Hva er det for noe tullball? Parken har jo en kanon line-up. Med Robyn, Iggy, Lissie, Håkan, Motorpsycho, Åge, E-40, osv, så har de jo sydd Ammen en heidundrende to-dager. Ingen tvil om at Bukta har et kanon program hvis du liker rock, men Parken treffer bredere og er vel så interessant. Har vært på begge festivaler de fem siste årene, og må si at Parken har en helt egen stemning i et fantastisk amfi, skapt for konserter. Heia Parken!

 6. Krakelen sier:

  Dette er en skandale! Det stinker verre enn Rockheim-nominasjonene!

  Hva med Buktafestivalen og, ikke minst, Norwegian Wood.

  Les mer om Bukta på Krakelurium. Der kan du også se detaljert program. http://www.krakelurium.com/?p=45

  • Ehm sier:

   Den største skandalen er vel heller at du tydeligvis er blind: http://p3.no/festivalguide/festival/?id=41

   • Krakelen sier:

    Hehe. Ja, du kan ha rett der. Det var ikke så lett å få med seg alt så tidlig på morgenen, da hodet allerede var på vei til jobb.

    Uansett… Buktafestivalen har et veldig bra program i år, og jeg synes det er merkelig at den ikke trekkes frem som et av sommerens mange høydepunkter. Jeg har selv valgt Bukta i år, og gleder meg til å se både Grinderman og KKKMO og et hav av andre gode band og artister. Jeg er ikke Tromsøpatriot. Jeg er bare glad i god musikk.

 7. Hove gleder jeg meg til! Og Døgnvill og Bergen Calling (Selv om disse da ikke er på lista)

 8. Marius sier:

  Dette var en utrolig dårlig sak. Som tidligere skrevet nevnes verken Kasabian eller The Strokes. Rett og slett dårlig.

 9. Jon sier:

  Peaceandlove.nu burde jo nevnes, likevell om det er i sverige;)

  sjekk de artistene!!!

 10. Odden sier:

  HOVE!

 11. Frank sier:

  Sukk, med fare for å bli stemplet som en sutrete «nordlenning», som faller i samme kategori som de som både proklamerer og tror på konseptet Tromsø som eneveldig hovedstad for Nord-Norge, og verdens navle – samt i kategorien for Tromsø-OL-tilhengere som har sendt mer enn 3 trussel-SMS’er til Tove Paule – så må jeg meddele at med hensyn på årets program for Buktafestivalen så har Lydverket virkelig sprunget på veggen og slått hodet sitt hardt.

  Uten å gå for detaljert inn i det, men Grinderman (Nick Cave), Monster Magnet, Mudhoney og Kyuss Lives! på samme arrangement burde være nok til at en ikke trenger å trekke frem brosjyren til Visit Tromsø om de herlige omgivelsene og landskapet for å trekke full festival. Men ser jo hvor Lydverket posisjonerer seg, når «Admiral P» plasseres inn i ting som en «må oppleve». Bukta har fått kritikk tidligere år, da særlig grunnet musikkprofilen. Og selv om en kan argumentere om at kritikken har vært ubegrunnet, så er i allefall én ting sikkert… selv de aller mest kritiske hylekorene er tause i år.

  Jeg velger Bukta i år, så kan Lydverket kose seg med Admiral P, enjoy!

 12. AstorHH sier:

  Hvorfor skriver dere opp Kongsberg Jazzfestival, men ikke Molde Jazzfestival?
  Slett arbeid dette, MoldeJazz har større program og større artister og mer bredde enn Kongsberg.
  Og dette er IKKE kritikk til Kongsberg.

  Skal dere først lage en festivalguide, så ta med alle sammen.

 13. Emilie sier:

  Øya & Pstereo har best program, forhåpentligvis besøker jeg begge ; )

 14. Marius Asp sier:

  Takk for respons.

  Selve festivalguiden kommer du til ved å trykke på bildet inni saken. Der finner du alle festivalene som ønsker å befinne seg i den, inkludert Bukta, Norwegian Wood og en drøss flere.

  Når det gjelder de ti anbefalingene i saken, kunne de for så vidt vært utvidet til tjue eller tredve – poenget vårt var å gjøre et en subjektiv presentasjon av festivaler vi mener skiller seg ut i positiv forstand, enten det gjelder profil, program eller utenommusikalske faktorer.

  Det betyr på ingen måte at vi påstår at festivalene som ikke er nevnt her ikke verdt å besøke. Naturligvis ikke, og du vil helt sikkert kunne se blide festivaltryner fra denne redaksjonen på en del flere enn de ti nevnte.

  Mvh, Marius, Lydverket

 15. Frank sier:

  Personlig moderering følger: Ser ut til at jeg faktisk er en sutrete nordlenning, som kunne vært tilbøyelig til å hetse Tove Paule på SMS. Har sett på programmet til festivalen (Slottsfjell) som «konkurrerer» med Bukta for Topp10-slot’en 14.-16. juli, kan se ut til å ha nesten samtlige av artistene som også er på Bukta. Bare med en noe bredere profil, flere band og camping. Så hovedargumentet mitt om band/booking faller visst litt i fisk. Jeg tar absolutt og uoppfordret selvkritikk for dette. ;)

  Still, jeg kommer allikevel til å velge Bukta i år i stedet for Slottsfjell av praktiske og lokalpatriotiske årsaker (ut over årets vanvittig bra booking). Og jeg mener fremdeles høyst alvorlig at Admiral P ikke er av stor musikalsk verdi – forslag til navneendring: Admiral Poo. ;)

  • Frank sier:

   Dog, kritikk til lydverket: Når dere først tar frem Slottsfjell, så ville jeg i det minste lagt til Grinderman på «Få med deg:». Eller kanskje også siste prosjektet til vår kjære Hank von Helvete, eller Dr. Midnight som han nå vel kaller seg? ;)

   • Krakelen sier:

    Hank von Helvete? Drit og dra. Plata deres er jo helt elendig.

    • Frank sier:

     Flotte med konserter og livefremføringer er nettopp det, at de er live. Selv om jeg ikke skal sette meg ned her med en påstand om at jeg har verken en dyp forkjærlighet for eller kunnskap om Dr. Midnight and the Mercy Cult, så er det nå rimelig å tro at det kan bli et bra show allikevel… så jeg kommer til først å sette meg på porta-pottyen på Bukta for å drite, og deretter dra å høre OG se Hankern in action igjen… ;)

 16. Ismael sier:

  er ikke the strokes verdige en plass på hoves «disse MÅ du få med deg»-liste? jeg elsker lydverket, men dette blir for dumt. :(

 17. Nordlending sier:

  Lydverket har blitt en stor spøk. Buktafestivalen er norges beste festival, og Tromsø er norges rockeby # 1! Jeg gidder ikke å dra den kvisete rassen min opp til sør for å se Robyn og drikke cider, jeg blir i nord med en kald pils i hver hand.

  • Vestlending sier:

   Sorry mister, den aller største spøken er forsmådde nordlendinger som spretter frem hver gang noe skal presenteres. «HVORFOR ER IKKE BLA BLA BLA MED?!?!?!»

   Bukta? Har du vært på noen av de store? Har du vært på Hole in the sky? Øya? Hove? Slottsfjell Kongsberg Jazz?

   Nei. Du og rassen din sitter i nord og drikker pils – og det er vi ganske fornøyd med egentlig. Kunne du bare sluttet å postet masende og dritkjipe kommentarer på internett så hadde alle blitt enormt fornøyde.

   Norges aller aller beste festival – i mine øyne? Øya. Best plassering, finest publikum og killer booking.

   • Krakelen sier:

    Øya har en del gode band på plakaten, men BEST blir den bare hvis du lar Pitchfork styre musikksmaken din. Det er litt for mange kjedelige band.

    Når det er sagt så skulle jeg gjerne dratt på Øya i år. Fleet Foxes alene er verdt billetten.

 18. Ed sier:

  The 24th. International Notodden Blues Festival 2011
  Aug. 4 – Aug. 7, 2011
  The Best of People and Blues
  Winner of the 2011 «Keeping the Blues Alive» Award – International Festival

  Robert Cray Band
  The Original Blues Brother Band
  Eric Burdon and The Animals
  Black Country Communion
  Warren Haynes Band
  Beth Hart
  Dana Fuchs Band
  Tony Joe White
  Elvin Bishop’s Hell Rasin’ Revue feat.
  Kid Andersen, Finis Tasby & John Nemeth
  Notodden Road Show
  Trampled Under Foot
  Lynwood Slim
  Kid Ramos’
  Lil’ Ed & The Imperials
  David “Honeyboy” Edwards
  Les Copeland
  Amund Maarud
  Vidar Busk and His True Believers
  Billy T Band
  Hans Bollandsås
  Damer I Blues
  Nick Schnebelen and Chris Schnebelen
  Vidar Busk & Daniel Eriksen’s Backporch Society
  Little Andrew
  Lars Håvard Haugen
  Unni Wilhelmsen
  Spoonful of Blues
  Rock Hospital
  Ni Liv
  Boogie Boys
  Pristine
  Circus Laboratory
  I Ljuset av Cornelis
  Elly Marvelous
  Rita Engedalen & Backbone
  Aste Hunnes Sem & Gospel 2011
  Kåre Virud & Jan Erik Wold
  Valkyrien Allstars
  Howlin’ Bill

 19. Granittrock i groruddalen 2 – 3 september , http://www.granittrock.no

 20. [...] ut hele artikkelen HER Share| Slideshow Get the Flash Player to see the slideshow. Billetter og festivalpass [...]

 21. Roar Sun sier:

  http://www.midnattsrocken.no/

  DETTE må sjekkes ut, dere har jo alt for lite geografisk spekter.

 22. trude sier:

  Skuffende at dere ikke anbefaler Midnattsrocken i Lakselv. Skam dere:-(

 23. christob sier:

  Klassisk er ikke en sjanger????? Jeg gir f i P3, men dere er staten og har ikke lov til å overse en vesentlig del av musikkhistorien. Risør kammerfest!

 24. Soultips sier:

  Soultips på vestlandsfestival

  Sharon Jones & The Dap-Kings

  http://www.skaanevik-blues.com/2005/program_ny05.htm

Legg igjen en kommentar